Vladimir Krstic - Laci / Vladimir Krstić - Laci

(1959- )Biografija
Vladimir Krstić — ''Laci'' (Niš, 21. februar 1959) je srpski stripar, slikar i ilustrator.

Najpoznatija dela u 1980-im su mu serijali ''Bili Lutalica'', ''Veliki Blek'' i ''Nindža'', a od 2006. radi stripove za najveće francuske izdavače po scenarijima Silvana Kordurija, od kojih je najpoznatiji serijal o Šerloku Holmsu. Na francuskom tržištu se potpisuje samo kao ''Laci''.

Vladimir Krstić Laci ušao je u svet stripa 80-ih, kada je po scenariju Nišlije Miodraga Krstića ilustrovao strip Bili Lutalica, za koji je Zoran Stefanović (jedan od autora knjige ''Stripovi koje smo voleli'') izjavio: ''Tradicionalna sklonost jugoslovenskog stripa ka žanru vesterna, u Biliju Lutalici se, potpuno neočekivano, projavila u obliku neke vrste zacrnjenog, masnog, znojavog ali vrlo ljudskog 'antivesterna'. Danas vidimo da je Bili Lutalica jedan od najboljih domaćih vesterna ikada, dragulj svoga žanra''.

Kasnije je radio na licenciranom izdanju Veliki Blek, crtao stripove za Eks Almanah, a onda je naprasno prestao da se bavi ovim poslom, posvetivši se grafičkom dizajnu i ilustracijama za časopise.

20 godina kasnije vratio se na strip scenu, crtajući za francusko tržište Le Celesté Noir, prema tekstu proslavljenog francuskog scenariste Silvana Kordurija, sa kojim je kasnije sarađivao i na Šerloku Holmsu. Pored toga, ilustrovao je ključne epizode italijanskog strip-serijala Adam Wild, u izdanju najpoznatijeg italijanskog izdavača "Serđo Boneli Editore", kao i američki serijal Ghosted, koji je objavljen u jednoj od najeminentnijih strip-izdavača "Image comics".

Dobitnik je glavne nagrade Salona stripa u francuskom gradu San Remi u konkurenciji Majstora Stripa. Nagradu ''Zlatna muza'', dobio je zahvaljući dugogodišnjem angažmanu na serijalu Šerlok Holms, koji je veoma popularan u Francskoj, a autor ističe kako je ona "iskrena zahvalnost publike jer joj je bio posvećen".

Kao ilustrator sarađuje sa više izdavačkih kuća, uključujući i ''Kreativni centar''. Dugogodišnji je umetnički direktor književnog magazina Gradina. Živi i radi u Nišu.

Izvor - Wikipedia, FastSerbia