+ Odgovori
Rezultati 1 do 2 od 2


 1. #1
  Fast Serbia V2 Caffe gardoim avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  9.405
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  16.051
  Pohvaljen 93.356 puta u 11.110 postova
  Moć reputacije
  969

  Dositej Obradovic / Dositej Obradović

  ► Dositej Obradovic / Dositej Obradović ◄
  (1739.?- 28. mart 1811.)  › Dela ‹  • Pismo Haralampiju  Prepis "Pisma Haralampiju" štampan je 1783. Predstavlja prosvetiteljski manifest u kojem su izložene njegove osnovne ideje o reformi u književnom izražavanju i primeni građanske ćirilice u pisanju, kao i uvođenju narodnog jezika u književnost.  • Život i priključenija  Prva Dositejeva knjiga, objavljena 1783. u Lajpcigu, u trista primeraka, kojom počinje moderna srpska književnost na narodnom jeziku. Autobiografija ima dva dela. U prvom govori o svom detinjstvu, a u drugom o putovanjima (u obliku pisama).


  • Slovo poučitelno  U Lajpcigu je odštampano "Slovo poučitelno" 1784. godine, u četiristo primeraka. Dositej u ovoj raspravi ustaje protiv upotrebe visokoparnih i nerazumljivih reči i izraza koji se koriste u književnosti i besedama.


  • Sovjeti zdravago razuma  Objavljeni su 1784. u Lajpcigu u samo dvesta primeraka . U ovoj knjizi Dositej kritikuje predrasude, licemerje, sujeverje, nepoštenje, koristoljublje i sve ružne karakteristike tadašnjeg društva. Favorizuje ideju slobodnog mišljenja i moralne kvalitete.  • Basne  Objavio ih je u hiljadu primeraka 1788. u Lajpcigu. Knjiga sadrži 160 basana. Više od dve trećine su Ezopove, ostale su rimskog pesnika Fedra, italijanskog humaniste Abstemiusa, Lafontenove i Lesingove. Dositej ih je prevodio i prerađivao da bi čitaocima bile jasne, dajući iza svake naravoučenije, moralnu pouku.


  • Pjesna na insurekciju Serbijanov  Pesmu je objavio u Beču 1789. godine, neposredno pošto su austrijska i ruska vojska uz pomoć Srba dobrovoljaca oslobodile Beograd od Turaka, 9. oktobra. Dositej je pesmu posvetio Karađorđu i ustanicima, a zbog svog refrena "Vostani Serbije", postala je poznata pod ovim nazivom.  • Sobranije raznih naravoučitelnih veščej  Objavljeno 1793. godine u Beču, u hiljadu primeraka. Prvi put se u srpskoj književnosti polemiše o problemima filozofije, istorije, etike i estetike paralelno sa primerima iz engleske, nemačke, francuske, italijanske, grčke i rimske književnosti. Sadrži i dva kraća eseja o ukusu, koji su slobodna prerada i kompilacija tekstova dvojice engleskih estetičara 18. veka.
  • Etika  Štampana u Veneciji 1803. u hiljadu primeraka. Dositej misli ne samo u pojmovima i apstrakcijama, nego i u slikama i primerima. Predstavlja svojevrstan kodeks etičkih principa. Želeo je da prikaže da se bez moralnih pravila ne može održati niti napredovati nijedna ljudska zajednica ni pojedinac. U ovo delo unosi anegdote, narodne priče, poslovice i srpskom čitaocu poznate primere iz istorije.


  › Biografija ‹


  Dimitrije Obradović je rođen u Čakovu u Banatu, na teritoriji današnje Rumunije, pretpostavlja se 1739. godine, ali se u nekim dokumentima kao godina njegovog rođenja spominje i 1742. godina. Zamonašio se 1758. godine u sremskom manastiru Hopovu i dobio monaško ime Dositej.
  Željan znanja i nezadovoljan stanjem u manastiru, iz Hopova je otišao u Dalmaciju, gde je tri godine proveo kao učitelj, sastavlja "Bukvicu" - odabrane besede sv. Jovana Zlatoustog, da bi zatim krenuo u svet, učeći se na izvorima tadašnje prosvećenosti. Boravio je u Grčkoj, pa u Smirni, gde je naučio grčki jezik i upoznavao se s reformističkim idejama XVIII veka, stičući osnovna znanja iz filozofije i književnosti. Preko Albanije i Venecije vratio se u Dalmaciju i pripremao svoja prva dela.
  Dositej postaje propovednik u Skradinu 1770. godine, sastavlja poučni zbornik "Venac od Alfavita", završava "Ižicu"i prevodi Hristoitiju Antonija Vizantijskog.
  Boraveći i školujući se u Beču, Modri i Požunu (Bratislavi), upoznao se sa srednjeevropskim prosvetiteljstvom i zainteresovao za kulturno-prosvetne i socijalne reforme. Obišao je Italiju, Rumuniju i zadržao se izvesno vreme u Sremskim Karlovcima, tadašnjem najznačajnijem srpskom kulturnom centru.
  Na njegovo dalje obrazovanje blagotvorno je delovao boravak u zapadnoj Evropi. U Haleu je slušao filozofiju i teologiju, u Lajpcigu fiziku kod čuvenih profesora. Prosvetiteljski racionalizam uzeo je za filozofsku osnovu svog programa, vezujući ga sa praktičnim potrebama svog naroda. U Lajpcigu je štampao svoje programske i druge spise, među kojima se ističu „Pismo Haralampiju“, „Život i priključenija“,(1783) „Sovjeti zdravago razuma“ i "Slovo poučitelno"(1784) i "Basne" i drugi deo „Život i priključenija“ (1789). Putovao je zatim u Pariz i London, gde je prevodio Ezopove basne sa grčkog na engleski. Trinaest godina je živeo i radio u Beču, gde je 1793. godine izdao „Sobranije raznih naravoučitelnih veščej“. Radio je četiri godine u Trstu, a u Veneciji je štampao svoju "Etiku" (1803).
  Na vest o Prvom srpskom ustanku u Srbiji, stupio je u vezu sa Karađorđem i došao da svojim silama i znanjem pomogne ustrojstvu nove države.
  Objavljuje Pesnu na insurekciju Serbijanov (Venecija, 1804), u narodu poznatiju kao Vostani Serbie, himnu buđenju Srbije iz vekovnog ropstva.
  U oslobođenoj Srbiji proveo je pet poslednjih godina života, od 1807. do 1811, dajući ogroman doprinos ''prosvešćeniju'' i ''izobraženiju'' svog roda. Osnovao je Veliku školu - budući univerzitet 1808. godine i Bogosloviju 1810. Kao član Praviteljstvujuščeg sovjeta bio je prvi ministar prosvete u Srbiji.
  Posmrtno su mu objavljeni Mezimac (1818), Spisi iz Dalmacije i Pisma, a sabrana dela su izašla tokom 19. veka u tri maha (uz jedno nezavršeno izdanje), kao i 1911, 1961, 2007-2008 (izdanje Zadužbine „Dositej Obradović“). Ovako mali broj izdanja sabranih dela Dositeja Obradovića pokazuje da njegovo delo i dalje predstavlja veliki izazov za izdavače.
  U svojim mnogobrojnim spisima, koji su mnogo puta preštampavani i objavljivani u raznim prilikama i formama, izložio je prosvetiteljske ideje XVIII veka, a najbitnija filozofska, pedagoška, društveno-politička, kulturna i prosvetna pitanja tadašnjeg vremena prilagođavao je potrebama kulture i posvete svog naroda. Približio je Srbiji Evropu i svet i otvorio prozor za prodor novih kulturnih i civilizacijskih tekovina.
  Dositej Obradović umire u Beogradu, 28. marta 1811. godine. Sahranjen je u porti beogradske Saborne crkve. Njegovo telo dva puta je premeštano, 1837. zbog zidanja nove Saborne crkve umesto stare i 1897. godine, da bi se njegov grob postavio naporedo s Vukovim, čiji su posmrtni ostaci te godine preneti iz Beča.


  › Izvor ‹
  Wikipedia

 2. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora gardoim:


 3. #2
  Fast Serbia V2 Caffe gardoim avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  9.405
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  16.051
  Pohvaljen 93.356 puta u 11.110 postova
  Moć reputacije
  969


  VOSTANI SERBIJE !


  Vostani, Serbije! Vostani, carice!
  I daj čadom tvojim videt' tvoje lice!
  Obrati serdca ih i očesa na se,
  I daj njima čuti slatke tvoje glase.


  Vostani, Serbije! Davno si zaspala,
  U mraku ležala; Sada se probudi,
  I Serblje vozbudi!

  Ti vozdvigni tvoju carsku glavu gore
  Da te opet pozna i zemlja i more,
  Pokaži Evropi tvoje krasno lice,
  Svetlo i veselo, kako vid Danice,
  Vostani, Serbije! i proč.

  Spomeni se, mati naša, tvoje perve slave,
  Tvojih vraždebnika ti posrami glave!
  Divjeg janičara teraj sa Vračara,
  Koji svog istoga sad ne sluša cara!
  Vostani, Serbije! i proč.


  Tebi sad pomaže nebesna volja,
  I sad ti se pokazuje sudbina bolja,
  Svi bližnji tvoji tebi dobra žele
  I daljni se narodi tvom dobru vesele.
  Vostani, Serbije! i proč.

  Vostani, Serbije! Mati naša mila!
  I postani opet što si prije bila!
  Serpska tebi vopiju iskrena čada
  Koja hrabro vojuju za tebe sada.
  Vostani , Serbije! i proč.

  Bosna, sestra tvoja, na tebe gleda,
  I ne želi tebi nikakova vreda.
  Ko tebe nenavidi, ne boj ise Boga
  Od kojega tebi ide pomoć mnoga.
  Vostani, Serbije! i proč.


  Hercegova Zemlja i Černaja Gora.
  Daleke države i ostrovi mora —
  Svi tebi pomoć nebesnu žele,
  Sve dobre duše tebi se vesele
  I soglasno vele:

  Vostani, Serbije! Davno si zaspala,
  U mraku ležala; Sada se probudi,
  I Serblje vozbudi!


  1804.

 4. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora gardoim:Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 02:23.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1