Svet filma (Synopsis & Filmografija)
A.I. Rising / Ederlezi Rising (2018)

Ederlezi Rising

IMDb

Pročitaj opis i ostavi komentarOpis:

„Ederlezi Rising” je dugoočekivani, prvi pravi srpski naučnofantastični film, vizuelna analogija o suštini ljudskih emocija na relaciji čovek – mašina, reditelja Lazara Bodrože i scenariste Dimitrija Vojnova. Film inspirisan pripovetkom Zorana Neškovića „Predveče se nikako ne može” iz 1983. godine, je sofisticirna, kamerna melodrama smeštena u naučnofantastični milje bliske budućnosti u kojoj je svet drastično drugačiji u odnosu na ovaj naš, današnji.

Glavnu žensku ulogu androida Nimani igra Stoya, američka glumica srpskog porekla najpoznatija kao izuzetno uspešna zvezda filmova za odrasle i cenjena društvena aktivistkinja, feministkinja, objavljivana autorka i kolumnistkinja („The New York Times”, „Guardian”, „Vice”). Pored nje, kojoj je ovo prva uloga u mejnstrim filmu, glavnog muškog lika tumači trenutno najpopularniji slovenački glumac Sebastian Cavazza, publici poznat po značajnim ulogama u filmovima i TV serijama širom regije. Treću po važnosti ulogu odigrala je Maruša Majer.

„Ederlezi Rising” je premijerno prikazan u okviru programa „Srpski film” prošlogodišnjeg FEST-a na kome Stoya osvaja nagradu za najbolju žensku, Cavazza za najbolju mušku ulogu, Bodroža za najbolju režiju, a film – Beogradskog Pobedinka za najbolji film, uz komentar žirija da je „žanrovski inovativan i hrabar iskorak u srpskoj kinematografiji, precizan u realizaciji, dosledno i profesionalno vođen od početka do kraja i ujedno najkompletniji film“.

Međunarodnu premijeru film je imao u okviru 37. izdanja Međunarodnog festivala u Briselu, a učestovao je i u programu festivala „Let’s CEE” u Beču na kom je osvojio nagradu za distribuciju. Nagrade osvaja i u Rusiji – na Tarkovsky Fest-u , na Phenomena Filmu u Brazilu, kao i na regionalnim festivalima u Sopotu, Ravnom Selu i Kranjskoj Gori. Prikazivan je na Sitges Filmu u Španiji, Varšava Filmu, Fantaspoi u Brazilu i na Trieste Science+Fiction Festivalu u Italiji, kao i na značajnom festivalu Cottbus u Nemačkoj, te festivalu LIFFE u Ljubljani.

Izvor: fastserbia.comŽanr: Drama, Romance, Sci-Fi

Režija: Lazar Bodroza

Glavne uloge: Sebastian Cavazza, Stoya, Marusa Majer

Prevod:preuzmi