Svet filma (Synopsis & Filmografija)
Vesnicko má stredisková / My Sweet Little Village (1985)

Selo moje malo

IMDb

Pročitaj opis i ostavi komentarOpis:

Selo moje malo (češki: Vesničko má středisková) je češka filmska komedija reditelja Jiříja Menzela iz 1985. godine prema scenariju Zdenka Sveraka. Film je jedan od najpoznatijih i komercijalno najuspešnijih čeških filmova svih vremena. Bio je i najuspešniji filmski proizvod nekadašnje Čehoslovačke.

Film je priča o mentalno zaostalom seoskom mladiću imena Otík (János Ban), koji radi kao suvozač vozača zadružnog kamiona Karela Páveka. Mali i debeli Pavek i dugi tanki Otík rade u malom češkom selu "na kraju sveta".

Direktor jednog praškog preduzeća nudi Otíku posao i želi ga premestiti u anonimni stambeni blok u Pragu kako bi se domogao njegove kuće. Kada napokon svi u selu shvate šta bi izgubili njegovim odlaskom, trude se zadržati Otíka u svome selu.

Film je snimljen uglavnom u opštini Křečovice a 1986. je osvojio specijalnu nagradu žirija na filmskom festivalu u Montrealu. Mađarski glumac János Ban koji je glumio ulogu Otíka 1987. na filmskom festivalu u Parizu osvojio je nagradu za najboljeg glumca. Godine 1987. film je bio nominovan za Oscara kao najbolji strani film.

Izvor: fastserbia.comŽanr: Comedy

Režija: Jirí Menzel

Glavne uloge: János Bán, Marián Labuda, Rudolf Hrusínský

Prevod:preuzmi