Svet filma (Synopsis & Filmografija)
The War of the Roses (1989)

Rat Rouzovih / Rat Ruža

IMDb

Procitaj opis i ostavi komentarOpis:

Nastao prema istoimenoj noveli pisca Vorena Adlera. Rat Rouzovih je priča o bogatom bračnom paru sa naizgled savršenim brakom, on je uspešni advokat a ona ugostiteljka. Kada se brak počne raspadati njihov novac i materijalna dobra uzrok su okrutnog i ogorčenog razvoda.

Student prava Oliver Rouz (M. Daglas) i gimnastičarka Barbara (K. Tarner) upoznali su se na aukciji i zaljubili na prvi pogled. Iste su večeri završili u krevetu, a ubrzo su se venčali i dobili dvoje dece. Uprkos tome što su živeli skromno, ljubav je cvetala i bili su srećni. Uskoro je Oliverova karijera napredovala, pa se porodica preselila u predivnu luksuznu vilu i počela da živi na visokoj nozi. Porodična idila sada se zadržavala samo na površini, a ljubav je počela ustupati mesto nesnošljivosti i zajedljivosti. Oliver je naporno radio u advokatskom uredu, a Barbara je dane provodila kao domaćica i to ju je izjedalo. Zamrzela je svoj život i Olivera te zatražila razvod. Krenula je brakorazvodna parnica u kojoj je borba za vlasništvo nad kućom pretvorila supružnike u smrtne neprijatelje, a sredstva obračuna nadmašila su i najmaštovitije mogućnosti.

"Rat Rouzovih" istovremeno je tmuran, depresivan, prilično sarkastičan i smešan pogled na ljubav i bračnu idilu te mržnju i pakao zajedničkog života. Deni DeVito, slavni američki glumac (Betmen se vraća, Krupna riba) i priznati reditelj (Hofa), odabrao je vrlo dobar književni predložak (scenario Majkla Lisona utemeljen je na romanu Vorena Adlera) kako bi se osvrnuo na tamnu stranu inače idealizovanog bračnog života. Odbacujući patetiku i preteranu ozbiljnost, DeVito je transformaciju ljubavi u mržnju popratio izrazito efektnim, najčešće verbalnim, a ponekad i fizičkim humorom. Krajnja tragedija time nije izgubila na intenzivnosti i ozbiljnosti. Naprotiv, željeni je efekat postignut, a pouka, iako prezentovana na izrazito zabavan i pomalo neuobičajen način, i dalje je potpuno jasna. M. Daglas i K. Tarner neponovljivo su odigrali supružnike, a ovo im je, nakon "Lova na zeleni dijamant" i "Dragulja sa Nila", treći film u kom su glumili zajedno sa Denijem DeVitom.

Pohvale zaslužuje i DeVitova fantastična režija te umeće da, pametno koristeći dramaturšku strukturu, događajima na filmu podari preko potreban smisao i uverljivost. Film je bio nominovan za tri Zlatna globusa (najbolji film - komedija, glumac i glumica), BAFTA-u (najbolji adaptirani scenario) i Zlatnog medveda na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu (Deni DeVito), a osvojio je nemačku nagradu Golden Skrin.

U "Ratu Rouzovih" gledalacprati tuđe muke i nevolje koje su, uprkos određenoj prenaglašenosti i karikiranosti, ipak potpuno moguće i stvarne. A zahvaljujući odličnoj ideji, inteligentnom scenariju i vrhunskoj režijsko-glumačkom kvalitetu, uživanje u tuđim mukama, što je bit crne komedije, nikada nije bilo ovako potpuno.

Izvor: fastserbia.comŽanr: Comedy

Režiser: Danny DeVito

Glavne uloge: Michael Douglas, Kathleen Turner, Danny DeVito

Prevod: preuzmi