Svet filma (Synopsis & Filmografija)
Star Trek: The Motion Picture (1979)

Zvezdane staze

IMDb

Procitaj opis i ostavi komentarOpis:

2273. godine, stanica za nadgledanje Zvezdane flote, Epsilon Najn, otkriva vanzemaljsku silu, sakrivenu u masivnom oblaku energije, pomerajući se kroz svemir prema Zemlji. Oblak uništava tri svemirska broda od Klingonskog carstva i nadzor za nadgledanje. Na Zemlji, Enterprajz prolazi kroz veliki remont, i njegov prošli komandantski oficir, Džejms T. Kirk, dobija unapređenje i radi za San Francisko kao šef operacija Zvezdane flote. Zvezdana flota šalje Enterprajz da istražuje objekat u oblaku jer je jedini svemirski brod u opsegu presretanja, zahtevajući da mu novi sistemi budu testirani u tranzitu.

Džejms T. Kirk preuzima komandu broda, navodeći svoje iskustvo, uznemiravajući kapetana Vilarda Dekera, koji je nadgledao ceo remont kao njegovog novog komandant oficira. Testiranje novih sistema Enterprajza loše ide; Dva oficira, uključujući i oficirskog naučnika, Vulkanca Enterprajza Sonak, koji je poginuo neispravnim transporterom, a nepravilno kalibrirani motori gotovo uništavaju brod. Kirkova nepoznanost sa novim sistemima preduzeća povećava napetost između njega i prvog oficira Deckera. Komandant Spok dolazi kao zamenik nauke, objašnjavajući da, dok je na svom rodnom svetu prolazio kroz ritual čišćenja svih emocija, osećao svest za koju veruje da stoji iza oblaka.

Enterprajz se susreće sa energetskim oblakom i biva napadnut vanzemaljskim brodom unutar oblaka. Na mostu se pojavljuje sonda, koja napada Spoka i otima navigatora, Aliju. Zamenjena je robotskom replikom, još jednom sondom koju je poslao Vidžer da proučava posadu. Deker je uznemiren zbog gubitka Alije, sa kojom je imao romantičnu istoriju. Postaje problem jer pokušava da izvuče informacije od replike, u kojoj se sećanja i osećanja Alije sahranjuju. Spok uzima kostim sa kojim se može ići po svemiru, i kreće prema u unutrašnjosti vanzemaljskog oblaka i pokušava da se s njim poveže telepatski umom. Na taj način saznaje da je plovilo Vidžer, živa mašina.

U centru masivnog broda, Vidžer je otkriven kao Vojadžer 6, i pretpostavljaju da je izgubljena svemirska sonda Zemlje iz 20. veka. Oštećenu sondu pronašla je vanzemaljska rasa živih mašina koja je tumačila svoje programe kao instrukcije da nauči sve što se može naučiti i vratiti te informacije svom tvorcu. Mašine su nadograđivale sondu da ispuni svoju misiju, a na putu je sonda prikupila toliko znanja da je dobila svoju svest. Spok shvata da Vidžer nema sposobnost da se fokusira drugačije od svoje prvobitne misije; Kada je saznao šta može na svom putovanju kući, smatra da je postojanje prazno i bez svrhe. Pre nego što prenese sve svoje informacije, Vidžer insistira da Tvorac dođe lično i isvrši redosled. Shvatajući da mašina želi da se spoji sa svojim stvaraocem, Deker se ponudi Vidžeru. Zatim se Deker spaja sa sondom, Alijom i Vidžerom, stvarajući novi oblik života koji nestaje u drugoj dimenziji. Sa spašavanjem Zemlje, Kirk usmerava Enterprajz u prostor za buduće misije.

Izvor: fastserbia.comŽanr: Adventure, Mystery, Sci-Fi

Režiser: Robert Wise

Glavne uloge: William Shatner, Leonard Nimoy, DeForest Kelley

Prevod: preuzmi