Svet filma (Synopsis & Filmografija)
Close Encounters of the Third Kind (1977)

Bliski susret treće vrste

IMDb

Pročitaj opis i ostavi komentarOpis:

Pošto se pozabavio okrutnim (i oštrim) zubima majke prirode u Ajkuli, Spielberg je promenio taktiku već sa sledećim filmom. Usmerio je pogled gore, ka vasioni i onom neobjašnjivom. Ideja da snimi film o vanzemaljcima, o kontaktu sa civilizacijom naprednijom od naše je ključala u njemu već godinama. Kao šesnaestogodišnak je snimio kratki film Firelight o zlokobnom NLO sletanju u gradić. 1970. snimio je Experiences (Spielberg je film prozvao NLO-Watergateom) koji je Columbia otkupila i prikazala na televiziji.

Film je trebalo ili da u potpunosti bude porodični ili potpuno mističan i o NLO. Niko nije želeo da snimi obe stvari istovremeno, priseća se Spielberg priče Bliskih susreta treće vrste (inače zanimljivo da je Paul Schrader odbio prvu verziju scenarija kao pompeznu mešavinu, migrenom izazvanog metafiziciranja i blentavih teorija zavere o američkom vazduhoplovstvu). Dok konačna verzija ostaje upamćena po komuniciranju pesmom i svetlećem svemirskom brodu, porodični momenti priče postaju očigledniji i dirljiviji sa svakim novim gledanjem filma.

Uzmite scenu sa krompir-pireom. Prvobitno je uklonjena u montaži da bi napravila mesto za grandiozne scene sletanja matičnog svemirskog broda (Spielberg je kasnije zažalio zbog tolike pompeznosti). Konačno je vraćena u film jer spektakularnosti daje pravi zemaljski okvir. Porodična večera bi trebala da bude harmonično okupljanje, ili bar da pruži osećaj doma, ali Spielberg razbija TV predstavu na parčiće kada Richard Dreyfuss počinje da vaja koristeći pire umesto gline. Deca plaču, žena vrišti, on ostaje potpuno izolovan svojom opsesijom. U toj sceni vidimo srceparajuću intimnost, raspadanje jedne porodice izazvano samoopsesivnim porivima jednog čoveka. Čak i u Spielbergovim najvedrijim filmovima postoji tamna strana.

Izvor: FastSerbia.comŽanr: Drama, Sci-Fi

Režija: Steven Spielberg

Glavne uloge: Richard Dreyfuss, François Truffaut, Teri Garr

Prevod:preuzmi