Svet filma (Synopsis & Filmografija)
Aquarius (2016)

Akvarijus

IMDb

Pročitaj opis i ostavi komentarOpis:

Brazilski režiser Kleber Mendonka Filjo, nakon uspešnog Neighboring Sounds, nastavlja svoju sagu o prošlosti koja nestaje pred galopirajućim ubrzanjima, kojima nas život svakog dana iskušava.

Njegov novi film Aquarius je film o odbrani slobode, o odbrani načina i stila života, film o odbrani prošlosti od sadašnjosti i surove realnosti, film o odbrani tradicionalnih vrednosti, i na kraju film o odbrani života od smrti.

Klara se suočava sa starošću, samoćom i nedostatkom partnera i sagovornika bez patetisanja i žaljenja – hrabro, stoički, u skladu sa bistrim pogledom i licem, na kome su godine uklesale iskustvo i mudrost. Ono što ona ne dobija jeste razumevanje za svoje stavove. Naprotiv, okruženje je mahom smatra ludom i sebičnom bakom iz Aquarius apartmana.

Ono što Sonia Braga uspeva, uz pomoć Klebera Mendonke Filje, jeste da stvori lik, koji u sebi sažima svu bol i samoću izolacije, ali ujedno da nam prezentuje i svu veličanstvenost starosti. Njena Klara je smirena, tiha, blagoglagoljiva i prijatna, uprkos emotivnim udarcima života i iskušenjima kojima je bila podvrgnuta tokom opake bolesti. A novi izazovi dolaze sa svakim novim danom.

Njen apartman je njena veza sa prošlošću, njena konekcija sa realnošću, i upravo je ta tanana nit održava u životu.

Uprkos određenim izlivima povremenih eksplicitnosti, Mendonka Filjo u Aquariusu uspeva da sažme sve što Brazil u svoj svojoj lepoti predstavlja (ili je predstavljao): kolevku divlje i neobuzdane strasti, jednu od retkih oaza različitosti, zemlju slobode, sunca i ushićenja.

Naravno, Aquaris nam nudi i vrlo zanimljivu, i na kraju etički ispravnu i moralno čistu priču, punu sitnih detalja i interesantnih obrta.

Aquarius je egzotična razglednica Brazila u vidu pokretnih slika, i svakako jedan od najboljih filmova 2016. godine.

Izvor: fastserbia.comŽanr: Drama

Režija: Kleber Mendonça Filho

Glavne uloge: Sonia Braga, Maeve Jinkings, Irandhir Santos

Prevod:preuzeti