Svet filma (Synopsis & Filmografija)
Expedition Mars (2016)

Ekspedicija na Mars

IMDb


Pročitaj opis i ostavi komentarOpis filma:

"Expedition Mars" oživljava jednu od najvećih saga svemirskog doba – epsku bitku da se roveri Spirit i Opportunity sigurno spuste na Mars i da počne njihovo zapanjujuće istraživanje jednom kada onamo dođu. Kada su 2004. godine roveri Spirit i Opportunity sleteli na Mars, očekivalo se da će trajati najmanje 90 dana, ali ne mnogo više od toga. Roboti sa solarnim napajanjem gotovo sigurno bi se smrzli na smrt da su potrajali dovoljno dugo da dočekaju svoju prvu zimu na Marsu ili čak ranije ako bi pesak prekrio njihove solarne panele i tako im uskratio energiju.

Ali Spirit je trajao šest godina, a Opportunity se i dalje vozi gotovo 13 godina kasnije. Njihova neviđena otkrića, dugotrajnost i otpornost zauvek su otvorili front na Marsu i pokrenuli moderno doba istraživanja na toj planeti. Danas uveliko zaboravljena činjenica da je misija započela kao poslednji pokušaj da se dokaže da NASA i dalje može sleteti na Mars nakon niza neugodnih neuspeha u 1990-ima.

Inženjerski izazov gradnje i dovođenja ova dva robota geologa sigurno na Mars bio je mučan zadatak koji se graničio sa katastrofom od samog početka pa sve do poslednjih sekundi odbrojavanja kada su lansirani s Cape Canaverala. Roveri su i na Marsu nadmašili sva očekivanja, uspevši preživeti mnogo puta kada su svoju skromnu tromesečnu misiju pretvorili u prvo veliko svemirsko istraživanje na drugoj planeti.

EKSPEDICIJA NA MARS donosi dramatične trenutke i još nikad objavljene snimke iz arhive Jet Propulsion Laboratoryja, sećanja iz prve ruke naučnika i inženjera misije, kao i živopisnu i realističnu animaciju rovera na stvarnom terenu koji su istraživali na Marsu.


Izvor: FastSerbia.com

Žanr: Documentary

Glavne uloge: John Callas, Jake Matijevic, Steve Squyres

Prevod:Nema trenutno