Svet filma (Synopsis & Filmografija)
Prikupljanje hrabrosti (1966)

Prikupljanje hrabrosti

IMDb

Procitaj opis i ostavi komentarOpis:

Druga od ukupno tri drame Ive Štivičića u sklopu ciklusa 'Dijalozi'.

Ova je drama smještena u zagrebačko društvo sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća i bavi se temom hrabrosti pojedinaca u svakodnevnom životu, odlučnosti koja je potrebna za hrabar iskorak, bilo da je riječ o mikrosvijetu tvornice ili pak u odnosu spram destruktivnosti i samovolji pojedinaca na dnevnoj osnovi.

Boris (Pavle Bogdanović) i njegov prijatelj Pinko (Špiro Guberina) zaposleni su na strojevima u jednoj od zagrebačkih tvornica. Borisova djevojka Mila (Ljubica Jović) nezadovoljna je Borisovom neambicioznošću na poslu, kao i ograničenjima koja sa sobom nosi podstanarska svakodnevica i ograničena financijska sredstva. Kada jednu večer njih dvoje izađu sa Pinkom i njegovom djevojkom Genkom (Inge Appelt) u kafića kojeg vodi Mileta (Josip Marotti), Borisova će hrabrost još jednom biti dovedena u pitanje kad se u kafiću pojavi mladi destruktivni drznik (Rade Šerbedžija)…

Ovom dramom Ivo Štivičić još se jednom posvetio općeljudskim i uvijek aktualnim temama pojedinca u društvenim i osobnim odnosima.
Zanimljivo je vidjeti onovremeni Zagreb, njegove ulice, tramvaje i trgovine sa fotografijama tada popularnih pjevačkih zvijezda Ive Robića i Betty Jurković.

Radi Šerbedžiji ovo je bila prva televizijska uloga, a sa Štivičićem će surađivati i kasnijih godina, prvenstveno u TV seriji 'Putovanje u Vučjak', gdje su se pojavili i dva glavna protagonista ove drame, Pavle Bogdanović i Špiro Guberina, u ulozi purgera Mateka i Juceka.

Izvor: YOUTUBE

Žanr: Drama

Režiser: Eduard Galic

Glavne uloge: Pavle Bogdanovic, Spiro Guberina, Ljubica Jovic