Svet filma (Synopsis & Filmografija)
Unlawful Killing (2011)

Princeza Dajana - UbistvoProcitaj opis i ostavi komentarOpis:

Film je režirao i producirao britanski glumac Keith Allen, a podršku mu je dao i Mohamed Fayed, otac Dodija Fayeda, Dianinog prijatelja koji je poginuo s njoj u sudaru u tunelu u Parizu 1997. godine, kada su ih paparazzi jurili kako bi napravili njihove zajedničke fotografije.

U filmu se tvrdi i kako je Dianina smrt isplanirana, te da su mediji, među kojima i BBC pogrešno izvještavali o istrazi i presudi, te kako kraljevska porodica nije ispitana vezano za ovaj slučaj. U filmu se tvrdi i to da su pojedini dokazi sakriveni kako se ne bi došlo do istine o princezinoj smrti, piše Daily Mail.
Navodno je princeza Diana u pismu koji je poslala prijateljici napisala kako je muž želi ubiti, a u filmu se u jednom momentu čuje kako ona to i govori.
Fotografije koje su filmu se mogu naći i na internetu, a objavili su ih i pojedini mediji, ali nikada nisu viđene u britanskim medijima. Film neće biti prikazan u Velikoj Britaniji.

Snimci na kojima je mrtvo Dianino tijelo je vidjela i porota na suđenju, ali je njeno lice bilo zamućeno. Bliski prijatelji princeze Diane su navodno uvrijeđeni, te tvrde da autor filma, inače otac pjevačice Lily Allen, samo želi zaraditi novac na ovome, dok kraljevska porodica odbija dati bilo kakav komentar.
Ono što je sud u Britaniji zvanično presudio 2008. godine je to da je do nesreće došlo zbog nemarne vožnje pijanog vozača Henrija Paula. U presudi stoji to da su paparazzi doprinijeli nesreći.

No, nakon svih ovih godina otac Dodija Fayeda nije prestao u javnosti iznositi tvrdnje da je za smrt njegovog sina i princeze kriva kraljevska porodica, čak je za to javno prozvao princa Filipa. Tvrdio je da je kraljevska porodica htjela spriječiti Dianu da se uda za njegovog sina zato što je musliman. Međutim, njegov glasnogovornik je izjavio da se Mohamed Fayed ipak protivi objavljivanju spornih fotografija u filmu.

Izvor: klix.baŽanr: Documentary

Režiser: Keith Allen

Glavne uloge: Keith Allen, Piers Morgan, Mohamed Al-Fayed

Prevod: preuzmi