Svet filma (Synopsis & Filmografija)
Сегодня увольнения не будет / Segodnya uvolneniya ne budet / There Will Be No Leave Today (1959)

Danas povlačenja neće biti

IMDb

Procitaj opis i ostavi komentarOpis:

Danas povlačenja neće biti je sovjetski srednjemetražni crno-bijeli igrani film snimljen 1959. u režiji Andreja Tarkovskog i Aleksandra Gordona. Predstavlja drugi film koga je Tarkovski napravio tokom studija na moskovskoj filmskoj školi VGIK. Temelji se na istinitim događajima u Kursku 1957. godine, a koji su prethodne godine bili obrađeni u cjelovečernjem filmu U tvojim rukama je život. Radnja je smještena u suvremeni sovjetski grad gdje je prilikom građevinskih radova pronađena ogromna količina eksploziva koga su deceniju i po ranije, prilikom povlačenja u Drugom svetskom ratu, podmetnule njemačke snage, a što natjera vlasti na evakuaciju velikog broja stanovnika. Protagonisti su pripadnici inžinjerijske jedinice Sovjetske armije koja dobija zadatak ukloniti i deaktivirati eksploziv, pri čemu im u svakom trenutku život visi o niti.

Iako je bila reč o studentskom filmu, "Danas povlačenja neće biti" se odlikovao neuobičajeno visokim budžetom. Tako su angažovani profesionalni glumci kao Oleg Borisov, a Tarkovski i Gordon otišli u Kursk gdje su film snimali tri meseca na autentičnim lokacijama, pri čemu su im ljudstvo i opremu "posudile" jedinice Sovjetske armije. Produkciju, koja je ukupno trajala šest mjeseci, je osim VGIK financirala i Sovjetska centralna televizija. Tarkovski je film shvatio prije svega kao priliku da prakticira filmsku tehniku, te ga nije zanimao neki "dublji" sadržaj. Kasnijim kritičarima je zato kasnije izazvao pažnju zbog izostanka bilo kakve "subverzivnosti", odnosno kao jedini film u njegovoj filmografiji koji funkcionira u parametrima tadašnje sovjetske režimske propagande.

Sovjetska televizija je, pak, bila zadovoljna filmom, te ga je premijerno prikazala 9. maja 1959. povodom proslave Dana pobede. Danas neće biti odsustva... je nakon toga, kao prigodni sadržaj, na isti datum prikazivan tri godine uzastopno. Nakon toga je nestao iz televizijskih arhiva, te se tvrdilo kako je izgubljen. Tek sredinom 1990-ih je negative uspio pronaći historičar Naum Klejman.

Izvor: WikipediaŽanr: Drama, Thriller

Režija: Aleksandr Gordon, Andrei Tarkovsky

Glavne uloge: Oleg Borisov, Aleksey Alekseev, Pyotr Lyubeshkin

Prevod:preuzmi