Svet filma (Synopsis & Filmografija)
It's a Wonderful Life (1946)

Divan život

IMDb

Procitaj opis i ostavi komentarOpis:

Divan život (eng. It's a Wonderful Life) filmski je klasik Franka Capre iz 1946. godine, s Jamesom Stewartom u glavnoj ulozi. Radnja filma je zasnovana na pripovetki "The Greatest Gift" ("Najveći dar") američkog književnika Philipa Van Doren Sterna.

Glavni junak filma, George Bailey (Stewart), poslovni je čovek na ivici samoubistva na samo Badnje veče. Georgea su pritisli brojni problemi, a kap koja je prelila čašu bila je gubitak značajne svote novca, 8.000 dolara, koje je zabunom ispustio. Tada se pojavljuje njegov anđeo čuvar Clarence (Henry Travers), koji ga želi odgovoriti od čina, pokazujući mu kako bi njegov grad, porodica, poznanici izgledali da se nikad nije rodio. Pokazao mu je, da je njegov život dragocen i mnoga dobra se ne bi dogodila, da se nije rodio.

"Divan život" je jedan od najpoznatijih i najemitovanijih filmova svih vremena. Redovno se prikazuje za Božić na televizijskim stanicama širom sveta. Premda danas ima status klasika, film je u vreme nastanka loše prošao na bioskopskim blagajnama i doneo puno problema svom autoru Franku Capri.

Američki filmski institut uvrstio je film među 100 najboljih filmova ikada snimljenih.

Izvor: prolog.rsŽanr: Drama, Family, Fantasy

Režija: Frank Capra

Glavne uloge: James Stewart, Donna Reed, Lionel Barrymore

Prevod:preuzmi