Svet filma (Synopsis & Filmografija)
The Dark Side of Chocolate (2010)

Tamna strana čokoladeProcitaj opis i ostavi komentarOpis:


Istraživacka ekipa BBC-a je te 2000. godine otkrila da se stotine hiljada djece kupuje od roditelja, u nekim slucajevima i kidnapuju, a zatim dovode u Obalu Slonovace, gdje se prodaju kao roblje na farmama kakaa. Ova djeca obicno dolaze iz zemalja kao što su Mali, Burkina, Faso i Togo.
Siromašni i neuki roditelji u tim osiromašenim zemljama prodaju svoju djecu trgovcima, vjerujuci da ce im djeca nakon što stignu u Obalu Slonovace pronaci pošten posao. Medutim, to nije ono što se dogada. Ova djeca, obicno od 10 do 14 godina starosti, ponekad i mladi, su prisiljeni raditi teške fizicke poslove 80 do 100 sati nedjeljno. Uopšte nisu placeni, jedva ih hrane i redovno tuku. Vecina njih nikada više ne vide svoje porodice. Veliki broj ove djece nikada u životu nije probao cokoladu, niti zna cemu kakao služi.
Nakon te 2000. godine, mnoge organizacije za ljudska prava, pa i sama cokoladna industrija, su pokrenuli niz inicijativa kako bi se ova praksa promijenila i djeca spasila.
Nažalost, i pored svih pokušaja i stotina i potrošenih miliona dolara, stotine hiljada djece i dalje rade na ovim farmama, a cokoladna industrija i dalje kupuje kakao u Obali Slonovace, te pokušava prikriti cinjenicu da iza okusa njihovih cokolada stoji djecji rad.


Izvor: roditeljstvo.com
Žanr: Documentary


Režiser: Miki Mistrati, U. Roberto Romano


Glavne uloge: Diamoutene Bakary, David Bateson, Henri Blemin


Prevod: preuzmi