Svet filma (Synopsis & Filmografija)
What Happened, Miss Simone? (2015)


Šta se desilo, gospođo Simone ?

Procitaj opis i ostavi komentar

Opis filma:


Oslanjajući se na do sada neobjavljene snimke, film prati život Simonove od mladosti kada je išla u muzičku školu i učila da svira klavir, do prelaska u bluz/soul/džez sa I Love You Porgy i njenog uticaja u borbi za građanska prava crnaca šezdesetih godina prošlog veka.

Uz intervjue sa ćerkom i bliskim prijateljima, film prati i njen pad, borbu sa nasiljem u porodici i bipolarnošću.
„Borila se sa demonima, unutra i spolja“, rekla je režiserka Liz Garbus, autorka filmova poput The Farm: Angola, USA i Love, Marilyn.
„Njen život je odraz nasleđa rasizma u Americi, ali i izvanredne snage koju glas pravednika može da ima nasuprot čak i najgoreg istorijskog nasleđa“, dodala je ona.
Nakon što se rastala od supruga i menadžera, Simon se početkom 1970-ih preselila u Liberiju. Kada je ostala bez novca, otišla je u Evropu, najpre Švajcarsku a potom Francusku, i pokušala da nastavi karijeru.
Ironično, reklama za parfem Šanel 5, donela joj je novac 1980-ih jer je korišćena njena pesma My Baby Just Cares for Me.
Veći deo filma koncentrisan je na mladost Simonove i njenu transformaciju od džez pevačice do borca za građanska prava, i pored pokušaja muža siledžije da je natera da i dalje snima hitove.

Simonova se posle oživljavanja karijere nastanila u Parizu i nastupala je do 1990-ih. Njen poslednji album A Single Womanobjavljen je 1993. godine. Pevačica je preminula 2003. godine u 70. godini.Izvor: rts.rs

Žanr: Documentary


Režiser: Liz Garbus


Glavne uloge: James Baldwin, Stokely Carmichael, Walter Cronkite


Prevod: Trenutno nema