Svet filma (Synopsis & Filmografija)
Andjeli Golije (2015)

Anđeli Golije

Procitaj opis i ostavi komentarOpis :

U desetak sela na Goliji, u kućama sagrađenim u stilu stare srpske arhitekture, mestu rođenja Rastka Nemanjića, potonjeg Sv. Save, prvog arhiepiskopa, odrastaju deca koja u 21. veku putuju do škole pešačeći, najpre 5-6 kilometara do autobusa, a nakon 20 km vožnje, ponovo nekoliko kilometara do škole u Studenici ili Devićima.

Samo 24 kilometara puta koji treba asfaltirati rešilo bi problem putovanja do škole ovim vedrim, radoznalim i vrednim đacima. Netaknuta priroda, prekrasna jezera i lepota reka Studenice, Moravice i Golijske reke ne olakšavaju putovanje đacima pešacima.

Ustajanje pre svitanja i vraćanje kući kasno popodne zahtevnim putem, ne remeti ih da završavaju školske obaveze i druge poslove na imanju.

Jedina golijska škola sa jednim mešovitim odeljenjem grca pod teretom starosti i nebrige odgovornih. Opstaje zahvaljujući hrabroj i neumornoj učiteljici i njenim vrednim učenicima. Nastavvljaju da rade uprkos nedostatku nastavnog materijala, struje, učionicama koje prokišnjavaju. Raduju se novom danu iako se osećaju pomalo zaboravljeno od strane opštine i države.

Izvor : Fast Serbia.com

Žanr : Documentary

Režiser : Miroslav Miki Andrić

Prevod:Trebutno nema