Svet filma (Synopsis & Filmografija)
Gram. Kilogram. Ton (2015)

Gram, kilogram, tonaProcitaj opis i ostavi komentarOpis :

Dokumentarno-igrani film o mehanizmima organizovanog regrutovanja maloletnika u trgovinu drogama u Srbiji. Dvanaest mladih sagovornika, koji su na izvršenju kazni za ova krivična dela, govori o svojim sudbinama i donosi priču o ulasku u taj začarani krug iz koga se teško nalazi izlaz.

Uz štićenike Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu i Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike u Valjevu, kockice mozaika ove teške teme upotpunjuju intervjui sa ekspertima, igrane rekonstrukcije i dokumentarno-arhivski zapisi.
Ovo je ujedno i bolna priča o raspadu jedne države, slomu srednje klase, moralnih vrednosti i onome što je gradjane Srbije zadesilo u teškoj tranziciji koja traje i dalje. Ta tranzicija izražena je i kroz priču o piramidi trgovine narkoticima koja ide od ulične prodaje droge na grame, razvija se u prodaju na kilograme kroz stvaranje mreže ulične prodaje (kakvu je stvorio Zemunski klan) i kulminira prodajom na tone, karakerističnom za narko kartele.

I dok prolazimo kroz tranziciju - situacija na ulicama Srbije je ista: prodaje se najjeftinija droga u regionu. Nedostatak adekvatnih odgovora na problem zloupotreba maloletnika je sve češći, jer je Zakon prema njima blaži, a građani se samorganizuju u udruženja koja se bore protiv trgovaca narkoticima, kao što je “Sveti Sava”.

Izvor : Youtube.comŽanr : Documentary, Crime

Režiser : Janko Baljak

Glavne uloge : Mile Novakovic, Lambe Djorejlijevski, Zoran Brankovic

Prevod:Trenutno nema