Svet filma (Synopsis & Filmografija)
Kapò / Kapo (1960)

Kapo

IMDb

Pročitaj opis i ostavi komentarOpis:

Naivna 14-godišnja Edith (Susan Strasberg) i njezini židovski roditelji poslani su u koncentracioni logor, gdje su potonji ubijeni. Sofija (Didi Perego), starija, politička zatvorenica i ljubazna liječnica iz logora spašava je od slične sudbine dajući joj novi, ne-židovski identitet, identitet novo-mrtvog Nicholpa Niepasa.
Kako vrijeme prolazi, ona postaje otvrdnuta u brutalnom životu. Prvo prodaje svoje tijelo njemačkom čuvaru u zamjenu za hranu. Postaje simpatična za drugog čuvara, Karla (Gianni Garko). Bratstvo joj pomaže postati kapo, jedan od onih koji su zaduženi za ostale zatvorenike. Ona uspijeva, dok idealistička Sofija raste neprestano slabije.
Kad se zaljubi u Sascha (Laurent Terzieff), ruskog ratnog zarobljenika, Edith je uvjerena da igra ključnu ulogu u masovnom bijegu, isključujući struju. Većina potencijalnih izbjeglica je ubijena, ali neki bježe. Edith nije jedna od njih. Dok umire, govori Karlu: "Prevarili su nas, Karle, obojicu su nas izjedali." Ona umire izgovarajući tradicionalnu židovsku molitvu Shema Yisrael.

Izvor: fastserbia.com

Žanr: Drama, War

Režija: Gillo Pontecorvo

Glavne uloge: Susan Strasberg, Laurent Terzieff, Emmanuelle Riva