Svet filma (Synopsis & Filmografija)
Amour / Love (2012)

Ljubav

IMDb

Procitaj opis i ostavi komentarOpis :

Brigada vatrogasaca provaljuje vrata stana u Parizu i u njemu pronalazi leš Ane (Emanuel Riva) koji se nalazi na krevetu, ukrašen rezanim cvećem.

Nekoliko meseci ranije, Ana i njen suprug Žorž (Žan-Luj Trintinjan), oboje penzionisani pijanisti u svojim osamdesetim godinama, prisustvuju nastupu jednog od bivših Aninih učenika. Sledećeg jutra, za vreme doručka, Ana dobija tihi moždani udar. Sedi u katatoničnom stanju i ne reaguje na Žoržove reči. Oporavlja se u momentu kada je on otišao da potraži pomoć, ali se ne seća šta se dogodilo. Žorž pomisli da se šali sa njim. Međutim, usled drhtanja ruke, ona nije u stanju sebi da sipa čaj.
Nakon toga, Ana odlazi na operaciju blokirane karotidne arterije. Međutim, operacija krene naopako, što joj paralizuje celu desnu stranu i čini je vezanu za invalidska kolica. Znajući da će joj biti sve gore, ona nagovara Žorža da joj obeća da je nikad neće poslati u bolnicu ili starački dom. On tako postaje Anin savestan, mada pomalo iritiran negovatelj. Usled pogoršavajuće situacije, Ana jednog dana saopštava da više nema želju za životom.
Učenik čijem nastupu su prisustvovali svrati kod njih koji dan kasnije, a Ana, živahna tokom posete, Žoržu daje nadu da je njeno loše stanje privremeno. Međutim, ona ubrzo doživljava drugi moždani udar, koji je ostavlja prikovanu za krevet i nesposobnu da vodi razumljiv razgovor. Žorž ne odustaje od svakodnevne brige i pored napora koji mora da ulaže.
Ipak, unajmljuje medicinsku sestru da dolazi triput nedeljno. Njihova ćerka Eva (Izabel Iper) sa mužem Džefom (Vilijam Šimel) dolazi iz Londona u posetu roditeljima i predlaže da Anu pošalju u dom. Prema ranije datom obećanju, predlog je odbijen. Žorž unajmljuje i drugu sestru, ali je otpušta kada otkrije da ona i ne brine o Ani. Jednog dana, pošto Ana počne da viče da je nešto boli, Žorž prilazi njenom krevetu i priča joj priču iz svog detinjstva. To je smiruje. Кada stigne do zaključka, kraja prepričavanja događaja iz letnjeg kampa, uzima jastuk i guši Anu njime.
Nakon toga odlazi u grad. Vraća se sa buketom cveća, koje iseca da bi ukrasio Anin krevet. Samu Anu oblači u svečanu haljinu iz ormara i piše joj dugo pismo. Zatim lepljivom trakom oblepljuje vrata njene sobe i hvata goluba koji je uleteo u stan. U pismu objašnjava i kako je to učinio. Zamišlja da u kuhinji Ana pere sudove i sprema se da napusti kuću. Ona ga poziva da izađu zajedno i da ponese kaput. On to i čini. Film se završava nastavkom uvodne scene, sa Evom, koja sedi u dnevnoj sobi pošto je prošetala kroz sada već prazan dom.

Izvor: WikipediaŽanr: Drama, Romance

Režija: Michael Haneke

Glavne uloge: Jean-Louis Trintignant, Emmanuelle Riva, Isabelle Huppert

Prevod:preuzmi