Svet filma (Synopsis & Filmografija)
Coming Home (1978)

Povratak kući / Povratak veterana

IMDb

Pročitaj opis i ostavi komentarOpis:

Sally (J. Fonda) je udata za kapetana američke vojske Boba Hydea (B. Dern). On odlazi u rat u Vijetnam, a Sally u prvo vreme ne zna šta bi sa sobom. Kako želi biti društveno korisna, prihvati predlog svoje prijateljice Viole Munson (P. Milford) da kao i ona počne raditi u bolnici za veterane vijetnamskog rata. Posao se ne plaća, a radi će kao medicinska sestra.

U bolnici se nalaze većinom teško ranjeni veterani. Tu sretne svog nekadašnjeg kolegu iz škole Lukea Martina (J. Voight) koji je u invalidskim kolicima. Tu je i Violin mlađi brat Bill (R. Carradine) koji pati od teških psihičkih poremećaja. Sally obnovi prijateljstvo sa Lukeom. Za njega je rat u Vijetnamu besmisleno uništavanje ljudskih života. Postepeno se Sally i on zaljube i u toj vezi Sally je sretna. Međutim, sve će se zakomplicirati.

U teškoj krizi Bill će počiniti samoubistvo što će Lukea naterati da se sa Sally aktivira u antiratnom pokretu. A jednog dana iznenada će se kući vratiti i Sallyn muž Bob...

Rat u Vijetnamu nikoga nije ostavio ravnodušnim, a ovo je još jedna potresna priča o tim dešavanjima.

Nagrade
 • 2 osvojena Zlatna globusa (najbolji glavni glumac Jon Voight, glavna glumica Jane Fonda) i 4 nominacije (najbolji film, režija, scenario, sporedni glumac Bruce Dern).
 • 3 osvojena Oscara (najbolji glavni glumac Jon Voight, glavna glumica Jane Fonda, scenarij) i 5 nominacija (najbolji film, režija, sporedni glumac Bruce Dern, sporedna glumica Penelope Milford, montaža).
 • Nominacija za Zlatnu palmu u Cannesu (osvojena nagrada za najboljeg glumca Jona Voighta).


Zanimljivosti
 • U ljubavnoj sceni sa Jon Voightom, Jane Fonda je imala dublericu.
 • Uloga Lukea Martina ponuđena je raznim glumcima koji su je odbili; među njima su bili i Sylvester Stallone, Jack Nicholson i Al Pacino.
 • Jane Fonda je htjela da film režira John Schlesinger, ali je ovaj odbio jer je htio da Vijetnamsku tematiku obradi neki američki redatelj.
 • Redatelj Hal Ashby je imao malu cameo ulogu u skoro svakom filmu kojeg je režirao. Ovdje se pojavio kao putnik u sportskom autu koji prođe onaj auto kojeg vozi Fonda te napravi znak mira.
 • Uloga Lukea Martina oblikovana je po stvarnom paraliziranom veteranu Ronu Kovicu, koji je kasnije svoju priču dao ekranizirati u filmu Rođen 4. srpnja.
 • Meryl Streep nije prihvatila ulogu sporedne junakinje Vi.
 • Uvodna scena u kojoj ratni veterani raspravljaju o ratu nije bila u scenariju. To su bili pravi veterani koji su govorili svoje vlastite stavove o ratu.
 • Jon Voight je osvojio Oscara i Zlatni globus za svoju ulogu i tako pobedio Roberta De Nira koji je takođe igrao sličnu ulogu u filmu Lovac na jelene.Izvor: prolog.rs/web

Žanr: Drama, Romance, War

Režija: Hal Ashby

Glavne uloge: Jane Fonda, Jon Voight, Bruce Dern

Prevod:preuzmi