Svet filma (Synopsis & Filmografija)
Balade Petrice Kerempuha (2019)

Balade Petrice Kerempuha

Nema IMDb

Procitaj opis i ostavi komentarOpis:

Predstavom Balade Petrice Kerempuha Georgij Paro, zasigurno jedan od najvećih hrvatskih redatelja i najvećih krležijanaca, sa sjajnom glumačkom ekipom HNK u Varaždinu stvara izniman kazališni čin koji izvire iz Krležina teksta, poziva se na sadašnjost, a teatralizacijom kreće u sferu svojevrsne kazališne metafizike.

Siromaštvo i bunt prestaju biti socijalni već postaju egzistencijalni pojmovi. Lica su uspostavljena siromaštvom kao egzistencijalnim stanjem. Unutar toga se kreću između svakodnevlja i bunta, a izlaz se definitivno pronalazi i konstatira Krležinim tekstom. Krležina poetičnost sublimira povijest i sadašnjost i ukazuje na svojevrsnu svevremenost ljudske egzistencije.

Fragmenti Krležinih Balada stvaraju zanimljive žive situacije i dijaloge prepoznatljive svakom današnjem gledatelju, a glumačkim i redateljskim činom postaju iznimnom kazališnom predstavom. Kajkavski tekst svojom specifičnošću dodatno govori o stvarnosti i poeziji kazališta istodobno, a esejistički dijelovi na štokavskom standardu, sjajan su kontrapunkt i afirmacija kajkavskim Baladama. Izuzetna glumačka igra i redateljska kontekstualizacija, redateljski koncept, stvaraju toplu predstavu koja kreće prema metafizičkom onostranom.


Predstava je premijerno izvedena 26. veljače 2016., povodom 80. obljetnice izdavanja Balada Petrice Kerempuha, a u Split dolazi u sklopu turneje "Tri Grgura", kulturne i sportske manifestacije triju gradova - Nina, Varaždina i Splita, koja je ovoga ljeta u Split već dovela Varaždinski kvartet, a HNK Split s predstavom Mali bračni zločini gostuje u Varaždinu.


IzvoR :fastserbia.com

Žanr: Drama

Režiser: Georgij Paro

Glavne uloge: Zdenko Brlek, Ljubomir Kerekes, Hana Hegedusic