Odgovori

Postaviti odgovor na temu: [Režiser] Slavoljub Stefanovic-Ravasi / Slavoljub Stefanović Ravasi

Vaše poruke

Kliknuti ovde da se prijavite

Navedite prva tri slova azbuke

 

Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces)

Možete izabrati ikonicu za vašu poruku sa liste

Dodatne opcije

  • Će promeniti www.primer.com u [URL]http://www.primer.com[/URL].

Pregled teme (prvo novije)

  • 24.03.2017, 18:07
    Мрвица

    Slavoljub Stefanovic-Ravasi / Slavoljub Stefanović Ravasi

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Slavoljub Stefanovic-Ravasi / Slavoljub Stefanović Ravasi

    IMDb



    Slavoljub Stefanović Ravasi, rođen u Čačku 29. juna 1927. godine, umro u Beogradu 02. februara 1996. godine, bio je srpski televizijski i pozorišni reditelj.

    Po završetku režije na Akademiji umetnosti u Beogradu odlazi na Kosovo i Metohiju u Pokrajinsko narodno pozorište u Prištini, gde režira niz predstava u Srpskoj i Albanskoj drami. Njegova prva režija je bila predstava „Svi moji sinovi“ Artura Milera u Srpskoj drami (premijera 16. oktobra 1952). Ubrzo će postaviti dela „Čovek koji nije postojao“ Josipa Lešića, „Bez trećeg“ Milana Begovića i „Tartifa“ Ž. B. Molijera. U Prištini će se oženiti i albanskom glumicom Meribane Šalja (1931 - 1956), sestrom Abdurahmana Šalje, koja će posle nekoliko godina umreti u 25. godini života. U Beograd će se vratiti 1958. godine.

    Kad Televizija Beograd pokrene televizijsku dramu, Ravasi će napisati scenario po Nušićevoj drami „Kirija“ i tako režirati prvu TV dramu na RTV Beogradu (1959). Potom će uslediti duodrama „Pukotina raja“ sa Olgom Spiridonović i Mihajlom Viktorovićem. Te godine režiraće i „Krizantemu“ Marijana Matkovića. U svom radnom veku Ravasi je režirao 84 televizijske drame i televizijske serije. Od serija poznate su: „Kod sudije za prekršaje“ u 13 epizoda (1966 – 1968), „Volite se ljudi“ u 6 epizoda (1967), Baksuz u 6 epizoda (1969), „Hronika palanačkog groblja“, po istoimenoj prozi Isidore Sekulić, u 4 epizode (1971). Poslednja TV režija bila mu je drama „Tesla“ Miloša Crnjanskog, u adaptaciji Vesne Jezerkić (1993). Uradio je i jednu epizodu „Ostavštine za budućnost“ o slikaru Mariju Maskareliju (1988). Režirao je TV drame Veljka Petrovića, Branimira Ćosića, Borislava Pekića, Danila Kiša, Mome Kapora, Ljubomira Simovića, Milana Kundere, Andreja Hinga, Mirka Kovača, Siniše Kovačevića i drugih savremenih pisaca.

    Za Televiziju Skoplje režirao je drame: „Ludiot i kaluđerica“ (1968) i „Nešto temno i teško“ (1968).

    Dogodilo se da je Slavoljub Stefanović Ravasi svoju poslednju pozorišnu režiju imao u prištinskom Narodnom pozorištu 21. oktobra 1994. godine; režirao je „Pokojnika“ Branislava Nušića. Nakon toga, bio je angažovan u Televiziji Priština na obuci mladih reditelja.

    Otac je muzičarke, klavijaturistkinje beogradske rok grupe „Ekatarina Velika“ Margite Stefanović.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Pukotina raja (1959)
    2. Krizantema (1959)
    3. Kirija (1959)
    4. Dva pogleda kroz kljucaonicu (1960)
    5. Autobiografija (1960)
    6. Uoci odlaska vecernjeg voza (1961)
    7. Srebrna ledi (1961)
    8. Jerma (1961)
    9. Dzungla (1961)
    10. Probisvet, velika rezija i dete (1962)
    11. Pregrst srece (1962)
    12. Na splavu (1962)
    13. Cipelice od krokodilske koze (1963)
    14. 20.000 za trosak (1963)
    15. Belo u belom (1964)
    16. Pet veceri (1964)
    17. Izgubljeni raj (1964)
    18. Sto za cetvoro (1964)
    19. Hm! (1964)
    20. Anna három apja (1965)
    21. Reci da sam lazov (1965)
    22. Devojka sa tri oca (1965)
    23. Amerikanka (1965)
    24. Kod sudije za prekrsaje (1964– )
    25. Tuga (1966)
    26. Premijera (1966)
    27. Volite se ljudi (1966– )
    28. Nasa napast domaca (1967)
    29. Euridika (1967)
    30. Vlasnici kljuceva (1968)
    31. Sile (1968)
    32. Sezona poljubaca (1968)
    33. Noc i magla (1968)
    34. Nesto temno i tesko (1968)
    35. Ludiot i kalugericata (1968)
    36. Burleska o Grku (1968)
    37. Baksuz (1968– )
    38. Zaobilazni Arcibald (1968– )
    39. Suvisni (1969)
    40. Protekcija (1970)
    41. Hronika palanckog groblja (1971– )
    42. Zemjaci (1971)
    43. Spomen ploca (1971)
    44. Domovina u pesmama (1971)
    45. Pero und Jovo (1972)
    46. Lica (1972)
    47. Stav'te pamet na komediju (1973)
    48. Samoca (1973)
    49. Gospodja Deli ima ljubavnika (1973)
    50. Beograd ili tramvaj a na prednja vrata (1973)
    51. Kopernik (1974)
    52. Brak, sveska druga (1974)
    53. Soba sa pet zidova (1975)
    54. Sinovi (1975)
    55. Kraj nedelje (1975)
    56. Kostana (1976)
    57. Deca rastu nocu (1976)
    58. Zivot tece dalje (1977)
    59. Kucna terapija (1977)
    60. Kako upokojiti vampira (1977)
    61. Spanski zahtev (1978)
    62. Kod Kamile (1978)
    63. Trenuci slabosti (1979)
    64. Pripovedanja Radoja Domanovica (1979– )
    65. Beogradska razglednica 1920 (1980)
    66. Slike i prilike (1981)
    67. Razvod braka (1981)
    68. Na rubu pameti (1981)
    69. Imamo nastup (1981)
    70. Led (1982)
    71. Jagne na razen (1982)
    72. Hasanaginica (1983)
    73. Ubica (1984)
    74. Poslednja avantura (1984)
    75. Otkos (1984– )
    76. Divlja patka (1984)
    77. Jack pot (1985)
    78. Peti cin (1986)
    79. Kliment Ohridski (1986)
    80. Mesto susreta Beograd (1987)
    81. Ostavstina za buducnost (1988– )
    82. Portret Ilije Pevca (1988– )
    83. Norveski sal (1988)
    84. Vera Hofmanova (1991)
    85. Povratak Vuka Alimpica (1992)
    86. Tesla (1993)

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 15:13.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1