Odgovori

Postaviti odgovor na temu: [Junak] Tex Willer / Teks Viler

Vaše poruke

Kliknuti ovde da se prijavite

Navedite prva tri slova azbuke

 

Send Trackbacks to (Separate multiple URLs with spaces)

Možete izabrati ikonicu za vašu poruku sa liste

Dodatne opcije

 • Će promeniti www.primer.com u [URL]http://www.primer.com[/URL].

Pregled teme (prvo novije)

 • 14.04.2019, 10:42
  lily


  TEX WILLER  Tex Willer je italijanski vestern strip. Stvorili su ga tekstopisac Gian Luigi Bonelli i crtač Aurelio Galleppini. Pri stvaranju grafičkog lika Galleppini je Texa nacrtao prema liku američkog filmskog glumca Garyja Coopera. Prvi broj izašao je u Italiji 30. septembra 1948., zvao se "Misteriozni totem" (Il totem misterioso). Pedesetih godina Tex Willer izlazi u relativno malom tiražu od oko 50.000 brojeva. Od novembra 1960. Tex počinje da izlazi jednom mesečno u formatu na 110 stranica, a tako izlazi i danas. To je uključivalo i ponavljanje starih epizoda. Šezdesetih Tex postaje najtiražniji strip u Italiji. Danas je Tex Willer simbol crno-belog stripa u Italiji, a ujedno i najdugovječniji strip u toj zemlji.
  Tex je belac u ranim četrdesetim godinama i poglavica plemena Navajo. Njegovo indijansko ime je Noćni Orao. Poglavica je postao nakon što je oženio Lilith, ćerku poglavice Crvena Strela. Nakon njegove smrti, pleme Navajo ga izabira za sledećeg poglavicu. Texov najbolji prijatelj, koji ga prati u gotovo svim pustolovinama je Kit Carson, ostareli rendžer indijanskog imena Srebrna Kosa. Tu su još i Texov sin iz braka s Lilith, Kit Willer i indijanac Tiger Jack. Lilith je umrla kada su, da se osvete Texu, dvojica kriminalaca u rezervat poslali zaražene pokrivače. U jednoj epizodi Tex se, nakon mnogo godina, istima surovo sveti. Mesto radnje stripa nije strogo određeno. Iako veliki broj priča započinje u rezervatu Navaho indijanaca, radnja se dešava po celoj Sjevernoj Americi. Vreme radnje je približno kraj 1870-ih i početak 1880-ih. Lik Kita Carsona, vernog Texovog pratioca, zasnovan je na istoimenoj istorijskoj osobi. Pravo ime mu je bilo Christopher Houston Carson, a živeo je od 1809. do 1868.


 • 06.09.2015, 13:17
  Mishek

  Tex Willer / Teks Viler

  Tex Willer / Teks Viler  Biografija

  Teks Viler (eng. Tex Willer) je lik iz istoimenog italijanskog vestern stripa scenariste Đan Luiđija Bonelija i crtača Aurelija Galepinija. Prva sveska stripa u Italiji objavljena je 30. septembra 1948. godine.


  O liku


  U prvim epizodama, Teks Viler sticajem okolnosti postaje odmetnik sa kodom časti: ubiti samo u samoodbrani. U kasnijim epizodama postaje rendžer, a zatim, zahvaljujući ženidbi sa Indijankom Lilit, kćerkom poglavice Crvena Strijela, Viler postaje „Noćni orao“, poglavica Navaho Indijanaca i čuvar indijanskih zakona i običaja. Snažan, odan, nepogrešiv strijelac, neprijatelj predrasuda i diskriminacije, Viler je sklon da zanemaruje pravila.

  U mladosti se borio na strani Sjevera u Američkom građanskom ratu. Njegov najbolji prijatelj u rendžerskom periodu je Kit Karson. Važnu ulogu ima i Vilerov sin Kit Viler, kao i Navaho ratnik Tajger Džek. Ostali likovi u stripu su El Moriso (vještac-naučnik arapskog porijekla), Meksikanac Montales (odmetnik koji se, prije no što je postao političar, borio protiv korumpirane vlade), kanadski traper Veliki Žan, irski bokser Pet Mek Rajan, crveni mundir Džim Brandon, policijski oficir Tom Devlin, poglavica Apača Kočiz i Navaho vrač Crveni Oblak.

  Vilerov najpoznatiji neprijatelj je Mefisto, mađioničar koji koristi crnu magiju. Ostali negativci u stripu su Jama (Mefistov sin), Crni Tigar (malezijski princ koji mrzi bijelce i želi njihovo istrebljenje u SAD) i Proteus (može da se preruši u svakoga).  Zanimljivosti

  • Crtač Aurelio Galepini lik Teksa Viliera nacrtao je prema izgledu glumca Garija Kupera.
  • Kit Karson je istorijska ličnost. Pravo mu je ime bilo Kristofer Hjuston Karson (1809—1868).
  • U nekim epizodama pojavljuju se ličnosti iz američke istorije: Bufalo Bil, Kočiz, Džeronimo...
  • Uzrečica Teksa Vilera je: Kugo (i kolero).  Izdanja

  Prvi broj stripa pod naslovom Misteriozni totem (Il totem misterioso) izašao je u Italiji 30. septembra 1948. Tokom pedesetih godina tiraž stripa je relativno mali (oko 50.000 primjeraka). Od novembra 1960. godine strip počinje izlaziti jednom mjesečno u na 110 stranica, a tako izlazi i danas. Pritom su se ponovo štampale stare epizode. Šezdesetih godina Teks Viler postaje najtiražniji strip u Italiji. Danas je taj strip simbol crno-bijelog stipa u Italiji, a takođe je i najdugovječniji italijanski strip.
  Na području Jugoslavije strip je od 1968. do 1991. izdavao novosadski Dnevnik. Strip je objavljivan u Indiji, Argentini, Norveškoj, Izraelu... Strip edicija „Veseli četvrtak“ je izdavač Teksa Vilera u Srbiji.
  Pored Bonelija i Galepinija, na stripu su radili i scenaristi Serđo Boneli, Mauro Bozeli i Klaudio Nici, te crtači Hesus Blasko, Fabio Čiviteli, Fernando Fusko, Frančesko Gamba, Guljelmo Leteri, Karlo Rafaelo Marčelo, Vinčenc Monti, Virđilio Muci, Erio Nikolo, Hose Ortiz, Migel Anhel Repeto, Đovani Tiči i Klaudio Vila.  Film o Teksu

  Godine 1985. godine snimljen je film Tex e il signore degli abissi (Teks i Gospodar dubine) režisera Duccio Tessaria sa Džuliano Đemom u glavnoj ulozi. Priča prikazana u filmu je transpozicija iz stripova 101-103 nastavka. Scenariste Serđo Bonelija. Film je trebalo da bude uvod u TV seriju, ali je imao vrlo malo uspeha.


  Izvor - Wikipedia

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 04:23.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1