Autor: Nebojša

<< Windows 7, 8.0, 8.1 - Kako nekom programu blokirati izlaz na internet koristeći Windows Firewall, kod Windows-a 7, 8.0, 8.1__ >>
Često smo u situaciji da je kod nekih programa koje smo registrovali sa nekim „piratskim“ ključem potrebno blokirati izlazak na internet tog programa, i na taj način sprečiti proveru da li je ključ pravi ili ne, te tako uraditi potpun proces „krekovanja“.
Takođe ponekad želimo sprečiti ažuriranje - update nekih programa, što znači da je i u tom slučaju potrebno blokirati izlazak na internet tog programa.
U ovakvim slučajevima uglavnom koristimo
Windows Firewall.
Postupak blokiranja izlaska na internet nekom programu koristeći
Windwos Firewall (kod Windows-a 7, 8.0, 8.1) je sledeći:

1. a) Kod Windows-a 7: Start / Control Panel / Windwos Firewall, kao na slikama ispod:

b) Kod Windows-a 8.0: levi miš u desni „Corner“, pa u Search kucati Control Panel, zatim sa desne strane klik na ikonicu Control Panel-a / Windows Firewall, kao na slikama ispod:

c) Kod Windows-a 8.1: desni miš na Start dugme, na meniju klik na Control Panel / Windows Firewall, kao na slikama ispod:

2. U prozoru Windows Firewall-a najpre kliknemo na Advanced settings, kao na slici ispod:3. U novom prozoru najpre idemo klik sa leve strane prozora na Outbound Rules, zatim klik sa desne strane prozora na New Rule, kao na slici ispod:4. U sledećem prozoru čekiramo Program (ukoliko već nije čekiran), zatim klik na Next, kao na slici ispod:5. U sledećem prozoru nađemo putanju do foldera gde smo instalirali program kome želimo blokirati izlaz na internet, tako što kliknemo na Browse, kao na slici ispod:6. Kada nađemo putanju do programa koji želimo blokirati, selektujemo ga i kliknemo na Open na dnu prozora, kao na slici ispod:

[ Za primer sam koristio program za Web dizajniranje „WebSite X5“ kod koga je neophodno u Windows Firewall-u blokirati aplikaciju imRegister i imUpdate da bi „krekovanje“ bilo potpuno.]7. U sledećem prozoru idemo klik na Next, kao na slici ispod:8. U sledećem prozoru čekiramo (ako već nije čekirano) Block the connection, pa klik na Next, kao na slici ispod:9. U sedećem prozoru klik na Next, kao na slici ispod:10. I na kraju u sledećem prozoru, u polju Name napišemo ime programa koji smo blokirali; u polju Description možemo napisati opis radnje koju smo radili, da bismo nekada kasnije znali šta i zbog čega smo blokirali, zatim klik na Finish, kao na slici ispod:Na ovaj način smo uspešno blokirali izlazak nekog programa na internet, iz nekog od razloga koje sam napisao na početku tutorijala.

11. U slučaju da želimo ukloniti zabranu koju smo postavili u Windows Firewall-u za neki od programa ponovimo postupak do tačke 3., a zatim pronađemo i selektujemo zabranu za određeni program i nakon toga kliknemo na Delete sa desne strane prozora, kao na slici ispod: