Kao i kod automobila, i računarima je potrebno „sređivanje“ s vremena na vreme da bi funkcionisali što bolje.

Bez obzira na to da li u određenom trenutku imate neki problem sa računarom ili jednostavno želite da ga poboljšate iako mu ništa ne fali, nije preko potrebno investirati u nove komponente ili čak u novi uređaj.

Saveti Windows Central sajta koji slede će vam pomoći da ubrzate računar kako biste iz njega izvukli maksimum.

Restartuje računar. Da, prosto i jednostavno. Dešava se da računar koji koristimo ne restartujemo danima. Korišćenje sleep funkcioje je brzo i jednostavno, restartovanje računara čisti RAM memoriju, instalira ažuriranja koja su sve vreme bila na čekanju, rešava potencijalne probleme sa aplikacijama koje su dugo bile otvorne.

Power opcije. Windows 10 nudi nekoliko opcija. Standardna je ona koja nudi dobre performanse ali i uštedu energije u isto vreme. Ako vam potrošnja energije ne predstavlja preveliki problem, možda bi bilo dobro izabrati opciju High performance.

Oslobodite prostor na hard disku. Kada je RAM memorije popunjena, aplikacije koriste memoriju hard diska. Ako je vaš hard disk takođe popunjen, nastaje problem. Izbrišite nepotrebne fajlove.

Optimizujte fajlove. Kada se fajlovi premeštaju, kreiraju, uređuju, brišu, postaju fragmentovani. Hard disk će jedan deo fajla upisati na jednom mestu, a drugi na drugom. Kada kasnije pokušate da pristupite fajlu, računaru treba malo više vremena kako bi pronašao sve odgovarajuće delove. Uradite defragmentaciju hard diska.

Učinite da se računar brže pokrene nakon uključivanja. Proverite koji programi su podešeni da se aktiviraju odmah po uključivanju računra. One koji vam nisu potrebni svakodnevno možete izbaciti sa liste kako ne bi usporavali računar.

Isključite nepotrebne animacije. Otvaranje Start menija i ostalih aplikacija propraćeno je animacijama. Slobodno ih možete deaktivirati da biste ubrzali računar.

Uklonite malver. Ovde dodatno objašnjenje nije potrebno.

Pretražujte internet ali bez korišćenja flash plejera. Microsoft Edge veb pregledač nudi opciju kojom možete isključiti prikazivanje flash sadržaja. Ne brinite, YouTube će i dalje raditi.