Bez obzira na to koliko dugo koristite kompjuter i koliko vremena provodite na njemu, verovatno niste znali za neke od ovih trikova. Otkrivamo vam kako da sebi olakšate korišćenje ove mašine koju ste mislili da poznajete savršeno dobro.

1) Ponovo otvorite stranicu koju ste slučajno zatvorili
Pritisnite "Control" (Ctrl) ili "Command" (na Meku), "Shift" i "T" i zatvorena stranica će se ponovo pojaviti.

2) Snimite samo deo ekrana koji želite
Ako vam je potrebno da snimite samo deo ekrana, za to postoji jednostavan način. Ukoliko koristite Mek, pritisnite "Command", "Shift" i "4" da bi se pojavio alat za to, a onda njime obeležite deo ekrana koji vam je potreban. Ako koristite "Windows", kliknite na "Start" i odaberite opciju "Snipping Tool".

3) Ponovite svoju poslednju komandu u Ekselu
Akopritisnete F4 dugme dok ste u Ekselu, on će ponoviti vašu poslednju komandu. Na primer, ako ste polje obojili žutom bojom, pritiskom na F4 u žito će biti obojeno svako sledeće polje na koej kliknete.


4) Otvorite link u novom polju jednim klikom
Samo kliknite točkićem (koji se nalazi između levog i desnog klika na mišu) na link koji želite da otvorite u posebnom polju u pretraživaču. A istim takvim klikom na polje možete ga zatvoriti.

5) Napravite kopiju dokumenta samo prevlačenjem
Ako koristite Mek, držite "Alt" (ako je u pitanju "Windows", onda "Control") i prevucite fajl. Tako ćete napraviti kopiju koju možete smestiti bilo gde.

6) Pauzirajte video na Jutjubu jednim klikom ili se krećite napred-nazad po 10 sekundi

Većina ljudi zna da taster "Space" pravi pauzu snimka na Jutjubu, ali ovaj trik maloko zna. Pritiskom na "K" možete zaustavi i pokrenuti video, pritiskom na "J" možete se vratiti 10 sekundi unazad, dok pritiskom na "L" idete 10 sekundi napred.

7) Pomerajte prozor po ekranu
Ako klinete na taster "Windows" i na neku od strelica, trenutno aktivni prozor će početi da se pomera po ekranu.

8) Brzo očistite keš memoriju
Pritisnite "Control", "Shift" i "R" i očistićete keš memoriju, a pri tom će vam se i ekran osvežiti.

9) Zaključajte kompjuter u sekundi
Ako koristite "Windows", pritisnite taster "Windows" i "L" kako biste zaključali, a ako je vaš izbor Mek, pritisnite "command", "Option" i "Eject" (ili "Power")

10) Pretvorite svoj pretraživač u uređivač teksta
Ako želite da unesete samo tekst,a nemate odgovarajući program za to, onesite u prostor namenjen linku sledeću adresu:

data:text/html,