Rezultati 1 do 1 od 1


 1. #1
  Aktivan član
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  92
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  0
  Pohvaljen 23 puta u 17 postova
  Moć reputacije
  17

  Windows XP - Detaljno i potpuno uputstvo instalacije

  Autor : Nebojša  << Windows XP__Detaljno i potpuno uputstvo instalacije Windows-a XP >>


  Za instalaciju Windows XP-a potreban vam je CD disk sa Retail Windows XP-om, jer ovaj tutorijal se odnosi na instalaciju Windows XP-a Retail untouched verzije.

  Postupak instalacije Windows XP-a je sledeći

  1. Najpre ubacite CD disk u vaš CD/DVD pogon ( uređaj ) na vašem računaru i zatim restartujete računar.
  Posle restarta stisnete ili
  DEL taster na tastaturi ili neki od F tastera na tastaturi ( to zavisi od vaše matične ploče ).
  Nakon toga ulazite u BIOS, zatim od prilike tražite opciju BOOT ( ili sl. ), gde podešavate da vam Frst Boot device bude CD/DVD ( obično pomoću tipki + i na tastaturi ili F5 i F6 tipki ).
  Zatim pošto ste to podesili idete na
  F10 taster na tastaturi, pa na Enter i doći će do restarta, npr. kao na slici ispod.  2. Nakon restarta imate prozor kao na slici ispod, gde odmah, čim se pojavi ovaj prozor, stisnete taster za razmak na tastaturi.  3. Zatim sledi ovaj prozor, ništa ne radite, već čekate sledeći prozor.  4. Zatim sledi ovaj prozor u kome Windows Setup učitava drajver-fajlove neophodne za nastavak instalacije, ništa ne dirate već čekate.  5. Kada se pojavi ovaj prozor sa slike ispod idete na Enter na tastaturi.  6. Zatim na prozoru kao na slici ispod idete na F8 na tastaturi ( saglasni ste sa uslovima ).  7. U sledećem prozoru sa slike ispod idete na taster Esc na tastaturi ( ako bi ste išli taster R, to bi značio da želite uraditi Repair Windows-a ).  8. Na sledećem prozoru kao na slici ispod idete na taster D na tastaturi i tako obrišete sistemsku particiju na kojoj želite instalirati Windows XP, (možete da idete na Enter za nastavak instalacije), ali ja vam predlažem prvo taster D.  9. Na prozoru kao na slici ispod idete na taster Enter na tastaturi.  10. Zatim kada se pojavi prozor kao na slici ispod idete na taster L na tastaturi.  11. Da bi ste kreirali novu particiju idete na taster C na tastaturi.  12. Zatim odredite veličinu particije pa na taster Enter na tastaturi.  13. Zatim na sledećem prozoru kao na slici ispod idete na taster Enter na tastaturi  14. Zatim proverite da li je selektovano NTFS i idete na taster Enter na tastaturi.  15. Na prozoru kao na slici ispod doći će do formatiranja sistemske particije, čekate i ne radite ništa.  16. U sledećem prozoru se vrši priprema za kopiranje, čekate i ne radite ništa.  17. U ovom prozoru kao na slici ispod Setup kopira potrebne fajlove na vaš HDD, ništa ne radite već čekate.  18. Zatim Setup kreira razne informativne fajlove potrebne za nastavak instalacije, ništa ne radite već čekate.  19. Sada će doći do restarta računara, takođe ništa ne dirate već čekate.  20. Posle restarta imate ponovo ovaj prozor sa početka instalacije gde takođe ništa neradite, jer ako stisnete neki taster na tastaturi kao na početku tutorijala onda ćete morati sve iz početka.  21. Sada imate novi Windows XP Boot ekran, čekate i ništa ne dirate.  22. Sledi prozor kao na slici ispod, samo čekate i ne dirate ništa.  23. Na sledećem prozoru kao na slici ispod od vas će biti zatraženo da podesite region i jezik tastature.
  To možete da uradite i kasnije u
  Control Panel-u kada se završi instalacija, ali zašto ne i odmah pa znači idete na Customize, tu podesite jezik tastaure (npr. SR latinicu i ćirilicu ) i region ( npr. Srbija ), kada to odradite idete na Next.  24. U sledećem prozoru kao na slici ispod u polje Name upišete ime računara ( po želji ), i u polje Organization možete npr Home, pa klik na Next.  25. Pošto se ovaj tutorijal odnosi na Windows XP retail verziju, onda ovde na prozoru kao na slici ispod unesete potreban klkuč pa klik na Next.  26. Ukoliko želite da imate Administratorski Pasword, onda ga upišite i potvrdite u sledećem prozoru kao na slici ispod.

  [legenda=Napomena:]Ukoliko nećete da imate Administratorski Pasword, ne morate ništa upisati već samo kliknete na Next.[/legenda]  27. U sledećem prozoru, kao na slici ispod, podesite vremensku zonu ( npr. Beograd Srbija….), pa klik na Next.  28. Ništa ne dirate već čekate u sledećem prozoru kao na slici ispod.  29. U sledećem prozoru, kao na slici ispod, ostavite čekiran Typical settings i idite na Next.  30. U sledećem prozoru, kao na slici ispod, dajte ime radne grupe ( po želji i potrebi ), ili ostavite tako kako jeste ( WORKGROUP ), pa klik na Next.  31. U sledećem prozoru kao na slici ispod čekate da završi instalaciju do kraja.  32. Po završetku doći će do restarta računara i imaćete prozor kao na slici ispod.  33. U sledećem prozoru kao na slici ispod Windows XP više ne voli “default” rezoluciju od 640 x 480 i pita vas o toj činjenici, idete klik na OK.  34. U sledećem prozoru kao na slici ispod idete na OK, ili sačekate oko 30 sekundi.  35. Ako ste predhodno u toku instalacije unosili Pasword, onda će te imati ovaj prozor kao na slici ispod u kome naravno upišete taj svoj Pasword, i idete na Next.( zelenu strelicu ).

  Napomena:Ako niste unosili nikakav Pasword u toku instalacije tj. tačka 26 ovog tutorijala, onda nećete ni videti ovaj prozor.
  36. Ako niste postavljali Administratorski pasword, onda imate prozor kao na slici ispod, na kome idete na Next.  37. Kliknite na sledećem prozoru kao na slici ispod, na "Not right now", a zatim na Next.  38. U sledećem prozoru kao na slici ispod kliknite na Skip.  39. U sledećem prozoru kao na slici ispod kliknite na No, not at this time, pa klik na Next.  40. U sledećem prozoru kao na slici ispod upišite imena korisnika i kliknite na Next.  41. Pri samom smo kraju, kliknite na Finish.  42. Pojavljuje se sledeći pozdravni ekran, ne dirate ništa.  43. Kliknite u sledećem prozoru na ikonicu pored sata, kao na slici ispod.  44. Na sledećem prozoru kao na slivi ispod idete klik na Cancel.  45. GOTOVO, završena je instalacija Windows-a XP i to izgleda ovako kao na prozoru na slici ispod.

  Izmenjeno od: mikimedo; 20.10.2015 u 16:08. Razlog: Пребачене слике на други хостер.

 2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Nebojša:Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 10:46.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1