Rezultati 1 do 1 od 1


 1. #1
  Aktivan član
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  92
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  0
  Pohvaljen 23 puta u 17 postova
  Moć reputacije
  17

  Umrežavanje - Kako umrežiti dva ili više računara, bez kablova, pomoću ADSL M

  Autor : Nebojša


  << __Umrežavanje - Kako umrežiti dva ili više računara, bez kablova, pomoću ADSL Modema Router-a ( Modem + Router ) >>


  Ukoliko posedujete dva ili više računara, a korisnik ste ADSL-a Modem Router-a ( Modem + Router ) umrežavanje dva ili više računara je postalo jednostavno i to bez korišćenja dodatnih kablova, što nam daje mogućnost deljenja resursa ( fajlova, štampača.. ) između naša dva ili više računara.
  Računare možete umrežiti svejedno da li im je operativni sistem Windows XP, Vista, 7 ili 8.


  Postupak umrežavanja dva ili više računara ako im je operativni sistem Windows 7 ili Windows 8 je sledeći:

  1. Prvo je potrebno odrediti Ime Računara i Ime Radne grupe, a počinjete sa desni miš na Computer pa klik na Properties.  2. U polju Computer name, Domain and Worgrop setings kliknuti sa desne strane pri dnu ekrana na Change settings.  3. Otvara se prozor u kome se klikne ( na kartici Computer name ) na Change.  4. U novom prozoru se u polje Computer name upiše Ime Računara, a u polju Workgroup Ime Grupe u mreži (npr.GRUPA), pa klik na OK.

  Napomena:SVI RAČUNARI MORAJU IMATI ISTO IME RADNE GRUPE!
  5. Odmah iza toga imate prozor gde tražiti da Restartujete računar, a vi to obavezno i uradite, time ste ovaj deo završili.  6. Sada je potrebno dati određeni folder po vašoj želji na deljenje, tako što najpre idete desni miš na folder koji želite deliti, pa na meniju klik na Share With, a zatim na podmeniju idete klik na Specific people...  7. U polju gde treperi kursor dodati ( upisati ) Guest pa klik na Add.  8. U polju Name će se se pojaviti Guest, a vi mu dodajte Read/Write, pa klik na Share.  9. Zatim idete klik na Done.  10. Na kraju je potrebno isključiti Pasword Protected Sharing, a da bismo to uradili, potrebno je otvoriti prozor Change Advancend Sharing Settings.
  Otvorite Control Panel ( Start / Control Panel ), pa zatim otvorite Network and Sharing Centar.  11. Sada otvorite Change Advancend Sharing Settings.  12. Zatim obavezno na dnu ovog prozora čekirajte Turn Off Pasword Protected Sharing ( ako ga odmah ne vidite, najpre kliknite na crnu strelicu u pravcu All Networks i otvoriti će se sav prozor do kraja ).
  Zatim klik na Save Change.  13. Ovim je posao uspešno završen, a da biste videli kako to izgleda kada su dva računara umrežena najpre idete na Start / Network.  14. Gotovo, a to na kraju izgleda ovako:  Sada ukoliko imate jedan ili dva ili sve računare koje želite umrežiti sa operativnim sistemom Windows XP sledi ovaj postupak:


  Umrežavanje računara sa OS Windows XP:

  1. Prvo desni klik na My Computer na Desktop-u, pa na meniju klik na Propertis.  2. Sada klik na tab Computer Name pa klik na Change.  3. Sada je potrebno u novom prozoru u polju Computer name dati Ime Računara, a u polju Workgroup dati Ime Radne Grupe ( koje mora biti isto za sve računare ).

  Napomena:SVI RAČUNARI MORAJU IMATI ISTO IME RADNE GRUPE!
  4. Sada klik na OK, pa kada bude tražio restart vi obavezno restartujte računar.  5. Sada je potrebno napraviti podešavanje u Control panelu tako što kliknete na Start, pa na Control Panel.  6. Zatim otvorite Network Setup Wizard.  7. Idete Next.  8. Ponovo Next.  9. Zatim čekirajte This computer connects to the Internet…. ( ukoliko već nije čekiran, znači drugo po redu ), pa na Next.  10. Upišite Ime Računara ( znači isto ono koje ste prvobitno upisali pod Computer name ), pa klik na Next.  11. Zatim upišite ime radne grupe u polju Workgroup ( isto ono koje ste upisali predhodno, jer svi računari imaju isti naziv Radne grupe ), pa klik na Next.  12. Zatim čekirajte Turn on file Printer sharing ( ako već nije čekiran ), pa kilk na Next.  13. Sada klik na Next.  14. Sada malo sačekajte.  15. Sada čekirajte zadnju stavku u prozoru Just finish the wizard..., pa klik na Next.  16. Kliknite na Finish.  17. Sada je potrebno dati određeni folder po vašoj želji na deljenje.

  Napomena:Pre nego damo folder na deljenje, prvo je potrebno proveriti sledeće:
  Kliknete na Start, pa na Control Panel, pa otvorite Folder Options, pa klik na tab View, zatim čekirati zadnji kvadratić na prozoru Use Simple File Sharing (Recomended) - znači mora biti čekirano.


  Desni miš na folder koji delite, pa na meniju klik na Sharing and Security.  18. Zatim čekirate Share this folder on the network kao i čekirate Allow network users to change my files, pa klik na OK.  Napomena:Ali ako EVENTUALNO nisu vidljive ove dve opcije, tj.ova dva kvadrata (mada bi trebali biti vidljivi), onda kliknete u polju Network Sharing and securiy na onaj text plavim slovima i otvori se prozor kao na slici sa tačke 7 ( iznad - iz dela tutorijala o umrežavanju računara sa OS Windows XP-om ). Znači, sada ponovite sve od tačke 7 do tačke 16.


  19. Sada proverite u prozoru Network ( Start / Network ) da li se vide računari u mreži.  20. Gotovo, a to na kraju izgleda ovako:

  Izmenjeno od: mikimedo; 20.10.2015 u 05:52. Razlog: Пребачене слике на други хостер.

 2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Nebojša:Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 17:10.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1