+ Odgovori
Strana 3 od 3 PrvaPrva 123
Rezultati 21 do 25 od 25


 1. #21
  Senior pahuljica avatar
  Datum registracije
  07.01.2013
  Postovi
  241
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.675
  Pohvaljen 766 puta u 172 postova
  Moć reputacije
  37

  J.J.Zmaj voljenoj Vidi

  “Mila gospođice Ružo,

  uvek sam se čudio kad je ko pisao pismo tamo gde bi se rečima izraziti mogao; sad vidim da nisam imao pravo. Sad najbolje vidim da ima stvari, koje se ni rečima ni pismom dovoljno kazati ne dadu, a zatajiti, prećutati, nikako. Vi čitajući sad ovo pismo ili ste se namrgodili ili – ili ste se možda malo zastideli osećajući da vam sasvim nepovoljno nije. Ako se mrgodite, derite pismo taki; molim Vas nemojte dalje čitati, – što i da znate gde pomoći ne možete, – poderite ga taki, pa zaboravite, da ste ga ikad dobili, – zaboravite sasvim, – Vi ćete lako – a ja kako uzmogu. Ali ako poderali niste, ako ste (ne samo iz ljubopitstva) i na ovu stranu prešli, to sedite pa mi napišite da li je Ružino srce sasvim njeno, pa ako je – i ako ja Ruži sasvim nemio nisam, ako bih mogao i miliji biti, to mi šaljite brzo to nekoliko reči, da ih poljubim onako, kako se samo evanđelje ljubi…

  …Budite mi zdravi, – sam se čudim od kud sam nehotice pismo ovo poljubio.”

  Čim je pismo poslao poštom, otišao je nakratko iz Novog Sada, kako ne bi bio pod istim nebom dok voljena devojka bude čitala reči njegovog srca. Po povratku ga je dočekao odgovor:

  Vida, odgovar J. J. Zmaju

  “Poštovani gospodine,

  Kad sam Vaše pismo primila, nisam znala jesam li budna ili mi je na snu došlo. Dugo sam se mučila, oću li detinju dužnost prestupiti i bez materinog znanja želju Vam ispuniti, najposle odvažim se uveriti Vas da je srce još sasvim moje, da čije bi bilo, kad sve dosad nisam znala da se može kome pokloniti, slušala sam više puta al’ osećala i verovala nisam.

  Ruža”

 2. Sledeća 7 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora pahuljica:


 3. #22
  Top poster
  lily avatar
  Datum registracije
  07.01.2013
  Postovi
  3.679
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.290
  Pohvaljen 3.651 puta u 1.690 postova
  Moć reputacije
  377
  PJER KIRI za MARIJU 10.avgust 1894 godine
  "Ništa mi ne bi pružilo veće zadovoljstvo nego da dobijem vesti od tebe. Pomisao da dva meseca neću ništa čuti o tebi izuzetno mi je neprijatna: zato moram reći, ona tvoja kratka poruka bila je više nego dobrodošla.
  Nadam se da ćeš se nadisati svežeg vazduha i da ćeš nam se vratiti u oktobru. Što se mene tiče, mislim da neću ići nigde. Ostaću u zemlji, gde ću provoditi ceo dan pred otvorenim prozorom ili u vrtu.
  Obećali smo jedno drugom - jesmo li? - da ćemo biti barem prijatelji. Ah, kad se samo ne bih predomislila. Zato što obećanje ne obavezuje; takve stvari ne može nam narediti volja. Bilo bi veoma lepo, isto tako, u sta se jedva usudjujem da poverujem, da provedemo živote jedno pored drugog., hipnotisani našim snovima, tvojim patriotskim snovima, našim snovima za dobrobit čovečanstva i našim naučnim snom.


  Od svih snova, poslednji je , verujem, jedini zakonit. Pod tim mislim da smo bespomoćni da promenimo društveni poredak a, čak i ako nismo, ne bi trebalo da znamo šta da činimo. Ako budemo delovali, bez obzira u kom pravcu, nikada nećemo biti sigurni da zapravo ne činimo više štete nego koristi, tako što usporavamo nekakvu neizbežnu evoluciju. Sa naučne tačke gledišta, naprotiv, možemo se nadati da ćemo nešto učiniti. Tu je osnova čvršća, i bilo koje otkriće koje ćemo možda napraviti, kako god bilo malo, ostaće zaveštamo čovečanstvu.


  Vidiš na šta će to izaći: dogovoreno je da ćemo biti dobri prijatelji, ali ako napustiš Francusku, kroz godinu dana to će biti jeno, kad se sve uzme u obzir, previše platonsko prijateljstvo, izmedju dva bića koja se više nikada videti neće. Zar ne bi bilo bolje za tebe da ostaneš sa mnom? Znam da te ovo pitanje ljuti, i da ne želiš da o tome ponovo razgovaraš - ali opet, s druge strane, osećam se da sam te potpuno nedostojan, u svakom pogledu.
  Razmišljao sam o tome da zatražim tvoje dopuštenje da se sretnemo onako u prolazu, u Frajburgu. Ali ti ćeš ostati tamo, ako sam dobre razumeo, samo jedan dan, i tog ćeš dana naravno pripadati našim prijateljima Kovalskima.
  Veruj mi, tvoj izuzetno odani
  Pjer Kiri


  PS. Bio bih srećan kada bi mogla da mi pišeš i uveriš me da nameravaš da se ratiš u oktobru.

 4. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora lily:


 5. #23
  Top poster
  lily avatar
  Datum registracije
  07.01.2013
  Postovi
  3.679
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.290
  Pohvaljen 3.651 puta u 1.690 postova
  Moć reputacije
  377
  "Bože, kako si mi se učinila lepom, one nedjelje, u ljubičastoj haljini. Oh, kako si snažno pogodila sva moja maštanja! Zašto si toliko tražila da ti kažem ono što sam hteo da ti izrazim samo pogledom? Misli te vrste gube riječima. Htio bi da predam iz duše u dušu plamenima jedan pogled! A sada, moja obožaana, ma što ti pisao gonjen vremenom tužan ili veseo, znaj da u mojoj duši postoji beskrajna ljubav, da ti ispunjavaš moje srce i moj život, da ništa neće izmjeniti tu ljubav iako je uvijek dobro ne izrazim; da će cvjetati sve ljepša, novija, ljupkija, jer je to prava ljubav a istinska ljubav stalno raste. Ti si moja snaga, ti to vidiš."


  Onore De Balzak, Evelini Hanskoj

 6. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora lily:


 7. #24
  Top poster
  lily avatar
  Datum registracije
  07.01.2013
  Postovi
  3.679
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.290
  Pohvaljen 3.651 puta u 1.690 postova
  Moć reputacije
  377
  Pariz, decembar 1795.


  Probudio sam se ispunjen mislima o vama. Vi i opojno veče koje smo sinoć proveli zajedno uzburkala su moja osećanja. Ljupka, neuporediva Žozefin, neobično dejstvo imate na moje srce.


  Da li ste ljuti? Ili tužni? Možda zabrinuti?


  Dušu moju boli vaša tuga. Vreme je takvo. Nema odmora za nas, moja ljubavi.
  Predao sam se dubokim osećanjima koja me razdiru iznutra. Dobijam od vaših usana, vašeg srca ljubav koja me uništava poput vatre. Ah! To je bila noć u kojoj sam shvatio koliko ste varljivi.


  Odlazite sutra u podne. Moram da vas vidim.


  Do tada, mio dolce amor, hiljadu poljubaca vam šaljem, koje mi vi na žalost ne uzvraćate, a samo zbog misli na njih, moja krv ključa.


  Daleko od žene koju obožava, on dosadjuje i brine. Svakog dana voljenoj ženi piše duga i nežna pisma:

  Nica, 1797.


  "Voljena moja, svaki moj dan ispunjen je ljubavlju prema tebi. Ne prodje ni jedna noć, a da te ne grlim u svakom naručju. Nisam popio nijednu šolju čaja, a da nisam prokleo slavu i ambiciju koje me drže daleko od tebe, dušo moja... Obožavam te, Žozefino, jedina si u mom srcu, jedina u mojoj duši. Sve moje misli tebi su namenjene... Ako usred noći ustajem da bih radio, to je samo
  zato,da bih se tebi, slatka moja, vratio što pre...Ipak, u tvojim pismima od 23.i 26. obraćaš mi se sa Vi! Vi! O, kako si mogla napisati takvo pismo! Kako je samo hladno! A onda izmedju 23. i 26.su puna tri dana: šta si radila kada nisi pisala svom mužu? A, mila moja, to "Vi" i ta tri dana, bacaju me u očaj. Neka je proklet onaj koji je tome uzrok! Vi! Vi! Šta li će biti kada prodje još petnaest dana? Toliko sam tužan, moje srce je tvoj rob, a sumnje me moje, strašno plaše! Voliš li me manje?
  Jesi li se već "utešila"? Hoće li doći dan da me više nećeš voleti? Reci mi to: bar da se na vreme pripremim na nesreću koja me čeka... Zbogom ženo, srećo, nado, brigo moja, dušo moja... Ne tražim ti večnu ljubav, niti vernost, već istinu i iskrenost bez granica. Dan kada mi budeš rekla: "Volim te manje" biće poslednji dan moje sreće ili, ko zna možda i zadnji dan moga života. Žozefina, seti se šta sam ti rekao: priroda mi je dala čvrst i odlučan karakter. Ali za tebe, moje je srce mekše od pamuka. Zauvek ću biti samo tvoj, uprkos sumnjama koje me čine nesrećnim...
  Zbogom, i ako me već voliš manje, to znači da me nikada nećeš ni voleti..."


  Napoleon-Zozefini
  Izmeni poruku

 8. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora lily:


 9. #25
  Forum admin Мрвица avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Lokacija
  fastserbia.com
  Postovi
  3.126
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  13.101
  Pohvaljen 12.570 puta u 3.027 postova
  Moć reputacije
  337
  ШОПЕН И САНДОВА
  ... Из Едиције Највеће љубави...  12. октобра 1839. године

  Шопен - Сандови

  „Кажу да ми је боље. Престали су кашаљ и болови. Али ја осећам неки бол у дубини свога бића. Орорине очи су потамнеле, оне су сјајне само онда кад ја свирам; онда је свет светао и леп. Моји прсти полако клизе преко дирки на клавиру, њено перо лети преко хартије. Она може да пише и кад слуша музику. Музика озго, са стране, блага али јасна моја музика, као што су речи пуне љубави. Ради тебе бих пузио по земљи, Орора. Ништа ми не би било сувише тешко, све бих ти дао! Један твој поглед, једно твоје миловање, један твој осмех кад сам уморан. Желим да живим само ради тебе, ради тебе желим да свирам пријатне мелодије. Да нећеш бити сувише свирепа, премила, кад ме будеш погледала својим потамнелим очима?“

 10. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Мрвица:+ Odgovori
Strana 3 od 3 PrvaPrva 123

Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 17:53.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1