Rezultati 1 do 7 od 7


Tema: Arhitektura

 1. #1
  Top poster
  lily avatar
  Datum registracije
  07.01.2013
  Postovi
  3.698
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.325
  Pohvaljen 3.739 puta u 1.728 postova
  Moć reputacije
  380

  Arhitektura

  Arhitektura  Arhitektura (lat. architektura, od starogrčke reči arkitekton, ὰρχιτεκτονική, od ὰρχι — glavni i Τεκτονική — graditelj) u užem smislu je nauka i umetnost projektovanja i oblikovanja zgrada, odnosno unutrašnjeg i spoljašnjeg arhitektonskog prostora: enterijera i eksterijera.

  Arhitektonska dela često predstavljaju kulturne ili političke simbole, kao i umetnička dela. Istorijske civilizacije se karakterišu svojim dostignućima u arhitekturi. Arhitektura služi da ispuni neke osnovne ljudske potrebe, i nastaje u skladu sa mogućnostima i potrebama ljudi.

  U organizaciju postora spada i uređenje naselja, to jest urbanizam. Stoga su svi značajni urbanisti imali i arhitektonsko obrazovanje.

 2. #2
  Top poster
  lily avatar
  Datum registracije
  07.01.2013
  Postovi
  3.698
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.325
  Pohvaljen 3.739 puta u 1.728 postova
  Moć reputacije
  380
  Arhitektura antičke Grčke  Arhitektura antičke Grčke je izrasla iz starijih kultura (maloazijske i mikenske) i razvijala se od 7. do 5. veka p. n. e. ka velikom savršenstvu iz privrednih i socijalnog, kao i kulturnih predduslova i izrasla iznad svoje upotrebne osnove kao stvarna umetnost koja je uticala na opšta stremljenja u svetskom razvoju umetnosti.

  Karakteristike
  Arhitektura koja je nastajala u ranom periodu u vreme Mikenske Grčke (1200. godine p. n. e.) sve do 7. veka p. n. e. kada se gradski život razvio da bi javna zgrada mogla biti podignuta. Većina tih arhaiskih građevina bila je od drveta ili blata ili gline ništa se nije očuvalo i većina naših informacija se sastoji od očuvanih objekata u antičkoj arhitekturi jer su Rimljani kopirali antičke uzore i od pisanih izvora kao Vitruvijevih iz 1. veka. Arhitektura, kao i slika i skulptura nije bila priznavana za umetnost i arhitekta se smatrao za zanatliju i njihova imena nisu poznata pred 5. vekom p. n. e. Poznati arhitekta koji je projektovao Partenon bio je zapostavljen iako bismo ga danas smatrali genijem. Standardne forme grčkih javnih zgrada su poznati iz očuvanih oblika kao što je Partenon i iz rimskih izvora koji su delom kopirali grčku arhitekturu kakav je Panteon u Rimu. Zgrada je bila jedan pravougaonik ili kvadrat koji je rađen u krečnjaku kojeg je u Grčkoj u izobilju dok je gradnja od mermera zavisila od uvoza sa ostrva kao Paros i upotrebljavan je uglavnom za vajarsku dekoraciji hramova.

  Hram je postao glavni nosilac stilsog procesa. Hram je građevina podignuta u čast nekog božanstva odnosno za kultne svrhe posvećene tom božanstvu za obično stvarne ili kultne žrtve. Grčki hram nije služio kao sastajalište za vernike i više je postao skulptura [2]

  nego stvarna arhitektura koja je primerena čoveku za razliku od umetnosti u rimskoj i hrišćanskoj arhitekturi u čijim se hramovima sastaju vernici.[3]

  Hram predstavlja jedan od najznačajnijih zadataka oblikovanja čitavog razdoblja grčke arhitekture i umetnosti uopšte. Unutar hrama su se nalazili skulpture i votivni pokloni. Temelji su se pravili od kamena a sama zgrada je od nepečene opeke i drva i obložena slikama dekorisanim pločama iz pečene gline. U početku se upotrebljavao drveni građevinski materijal a kasnije kamen u prvom redu krečnjak jer je a i mermer koji je dopreman i bilo je teško dopremiti velike komade mermera brodovima. Hram ima naos — svetilište i pronaos — pretprostor ponekad i opsidonom. Ima nekoliko vrsta hramova koje razlikujemo u grčkoj arhitekturi. U 9. veku nastaje „templum in anis“ koji je imao naos i u pročelju dva stupa koja su stvarala pretprostor, iz toga oblika se razvija prostil koji ima predvorije sa redom stubova na pročelju zgrade i amfiprostil koji ima ovakve stupove na oba dve kraće strane hrama. Od 8. veka razvija se tip hrama peripter ili monopteros koji ima stubove na sve četiri strane pravougaone osnove hrama i dipter ili dipteros koji ima dva reda stubova okolo cele zgrade.[4]

  Grčki arhitekti su stvorili oblike koji neki naznačavaju da su noseći i potporni dok su drugi poduprti i nošeni i na ovaj način nastaje jedna neobično nežna konstrukcija toga sastava.[1]

  Njena osnova je bila u kolonadi od stupova sa arhitravnim gredama i bremenima koji su nošeni stupovima. Celina je sastavljena iz elemenata kojima se ništa ne može oduzeti niti dodati a da se ta celina ne naruši. Ovaj princip traje kao u dorskom redu tako i u jonskom redu koji predstavljaju dva stila u razvoju grčke arhitekture. To je stil „potpore i bremena“ koji upotrebljava plafon od greda jer Grci nisu poznavali konstrukciju svodova. Posle klasičnog doba u 5. veku p. n. e. je nastalo stilsko popuštanje i doba helenizma kada u velikoj imperiji osnovanoj od strane Aleksandar Makedonskog Grčka postaje samo mala iako kulturno naprednija sredina čiji je deo ove imperije uticaj na evropsku arhitekturu bio divovski i on se direktno ili indirektno javlja sve do novijih vremena u hrišćanskoj umetnosti antike, renesansi, klasicizmu i istorizmu.[5][6]

  Dorski stil
  Dorski red preovlađuje u kontinentalnoj Grčkoj, Velikoj Grčkoj i na Siciliji. On je karakterisan stubom u ovoj arhitekturi sa odgovarajućim kapitelom. On je oslonjen na stilobad, diže se čvrst i snažan i uži je pri vrhu nego u osnovi sa čistim žljebovima- kanelurama kojim je izbrazdan. Završava se kapitelom koji se sastoji od ehinusa- u vidu nekog lastučića i abakusa na kojem leže pravougaone arhitravne grede čiji sastavi se nalaze u osnovi stupova. Iznad arhitrava je friz na kojem se nalaze ukrasi od triglifa i metopa koji se smenjuju i iznad njih se nalazi venac. Zabat je ukračen timpanonom- trouglastim elementom koji je ispunjen skulpturalnim prikazima. Šest najpoznatijih dorskih hramova su u Selinuntu, Posejdonov hram, u Paestrumu Dimitrov hram u Paestrumu, ruševine hrama u Agrigendu, Zeusov Hram u Olimpiji, Tezejon u Ateni, Partenon na atinskoj akropolji i Apolonov hram u Figaliji.

  Jonski stil
  Jonski red preovladava u Joniji u istočnom delu Egejskog mora i donekle je redak na zapadu Grčke. Stub jonskog reda leži na ukrašenoj okrugloj stopi, vitkiji je od dorskog stupa i ima 24 kanelure, nosi kapitel koji ima fasciju sa simetričnim volutama i ehinus jajastu kimu.[3] Stupovi nose arhitravne grede i friz ukračen triglifima i metopama. Najpoznatiji su Filipejon u Olimpiji, Hram Atene Nike, Erehtejon na atinskom akropolju i Artemezijon u Efesu.

  Korintski stil

  Korintski red na Panteonu u Rimu.
  Korintski red je u stvari jedna varijanta jonskog reda i baza mu je kao u jonskog stuba a kapitel je sastavljen od stilizovanog lišća biljke akantusa i voluta na svakom uglu kapitela. Najpoznatijisu Olimpejon u Ateni, hram Lambrandi u Maloj Aziji i hramovi kružnog oblika u Delfima i Epidaurusu.[3]

  U rimskoj arhitekturi ovakav stub je kombinovan sa jonskim stupom i takova kombinacija ovih stilova se naziva kompozitni kapitel.

  Grčka pozorišta
  U arhitekturi koja se intenzivno razvija na celom grčkom području u 4. veku p. n. e. pojavili su se novi oblici od kojih je najznačajnije pozorište. Njegov oblik je određen postepenim rauvojem dramske umetnosti. U početku su se pozorišta gradili od drva a kasnije i od kamena.[3] Koristio se pad uzvišenja da bi se na njemu postavili redovi za gledaoce a na proplanku se formira u polukružnom ili kružnom obliku orhestra koja je odvojema od scene koja se nalazi iza nje. Najznačajnija pozorišta u grčkoj arhitekturi su Dionisovo pozorište u Ateni na obroncima akropolja, pozorište u Delfima, zatim i Epidaurusu i Sirakuzi.

  Atinski akropolj
  Akropolj je utvrđeno naselje na uzvišici, a i najpoznatiji atinski akropolj. Njegovi zidovi potiču još iz mikenskog doba. Posle ratova sa Persijom tu su podignuti Partenon i Erehtejon od kojih prvi predstavlja najveći doprinos iz ostvarenja arhitekture hramova. Na akropolju se nalazi monumantalni ulaz Propileji, Kao i Odeon u kome su se održavale muzičke priredbe. Odeon je iz polovine 2. veka p. n. e. i podigao ga je Herodes Antikus kao i Dionisovo pozorište, Stoa- zgrada sa jednim dugim nizom uz koji se nalazi red stubova i drugi manje značajni objekti.

  izvor wikipedia

 3. #3
  Top poster
  lily avatar
  Datum registracije
  07.01.2013
  Postovi
  3.698
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.325
  Pohvaljen 3.739 puta u 1.728 postova
  Moć reputacije
  380 4. #4
  Top poster
  lily avatar
  Datum registracije
  07.01.2013
  Postovi
  3.698
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.325
  Pohvaljen 3.739 puta u 1.728 postova
  Moć reputacije
  380
  Organska arhitektura  Organska arhitektura je stil savremene arhitekture koji gaji harmoniju između čovekovog životnog prostora i prirode.

  sagrada familia

  Organska arhitektura je stil savremene arhitekture koji gaji harmoniju između čovekovog životnog prostora i prirode. Uopšteno ona je inspirisana prirodom tzv. “živa “arhitektura. Idejna misao nije samo uklapanje zgrada u prirodu, već i posmatranje objekta kao unificiranog organizma.

  Jedan od pionira ovog pokreta sa početka 20-og veka je Antonio Gaudi.On takođe pripada i umetničkom pravcu pod imenom Art Nouveau (Nova Umetnost) 5. #5
  Top poster
  lily avatar
  Datum registracije
  07.01.2013
  Postovi
  3.698
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  2.325
  Pohvaljen 3.739 puta u 1.728 postova
  Moć reputacije
  380

 6. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora lily:


 7. #6
  Svet umetnosti Poli46 avatar
  Datum registracije
  11.09.2018
  Postovi
  4.670
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  830
  Pohvaljen 2.124 puta u 1.242 postova
  Moć reputacije
  477

  Bafut Kamerun...graditeljstvo od bambusa i trske

  Da bi čovek imao dušu mora se s njom roditi

 8. #7
  Svet umetnosti Poli46 avatar
  Datum registracije
  11.09.2018
  Postovi
  4.670
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  830
  Pohvaljen 2.124 puta u 1.242 postova
  Moć reputacije
  477

  Dubai at night Sheikh Zayed road

  Da bi čovek imao dušu mora se s njom roditi


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 19:41.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1