Rezultati 1 do 1 od 1


 1. #1
  Top poster Vlada1968 avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  8.053
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  6.213
  Pohvaljen 9.353 puta u 4.490 postova
  Moć reputacije
  831

  Parkovi i vrtovi / Kolekcija

  Parkovi i vrtovi / Kolekcija


  Park je deo grada ili predela u kome se nalazi održavano zelenilo. Parkove često opkoljuju značajnije zgrade npr. zamkovi. Održavanje parkova obično finansira gradska uprava ili gradska četvrt na čijoj površini se nalazi park ili vlasnik prilegle zgrade. Funkcija parka je estetska ili relaksaciona. Ljudi park koriste za šetnju, sedenje ili odmaranje a deca se u njemu igraju. Tipični park sadrži stabla, žbunje, puteve, staze i aleje sa cvećem. Parkovi često sadrže i vodene površine:jezerca, bazene ili potoke. Može da bude ograđen i da sadrži razne dekorativne objekte kao i skulpture ili fontane. Nekad državno ili lokalno rukovodstvo proglašava neki park „narodnim parkom“ ili nacionalnim parkom - predeo sa ciljem očuvanja prirode, često zbog toga što tu rastu biljke endemiti ili ugrožene životinje. Gradski parkovi pored ostalog smanjuju zagađenost vazduha a za vreme velikih vrućina mogu da snize toplotu u gradovima.


  Istorija vrtova

  Istočnjački vrt

  Ovaj vrt nalazimo kod Egipćana, Medijaca, Persijanaca, Indusa, Vavilonaca, Kineza. Vrtovi su se tretirali na arhitektonski način. U Asiriji je vrt izvor blagostanja i to je plemenito zanimanje i sveti posao. Istočnjaški vrt je pravilnog obilka i simetričan izuzev kod kineza koji su gradili asimetrične vrtove organskih formi. Ovaj vrt je imao jake zidove na pravougaonoj osnovi, i na ukrštanju dve ortogonalne glavne komunikavije (koje formiraju krst u okviru unutrašnjosti parka), se nalazila voda, imao je hlad od visokog rastlinja i u njemu nije bilo cveća.

  Viseći vrtovi

  Najznačajniji parkovi u izgradnji vrtne arhitekture iz Mesopotamije su Viseći vrtovi Semiramide u Vavilonu koje su u antičko vreme bili smatrani za jedno od sedam čuda steta. Pripisuju se kraljici Semiramidi koja se poistovećuje sa asirskom kraljicom Šamuramant (809. p. n. e. - 782. p. n. e.) dok je to po drugom mišljenu izgradio za svoju ženu Navukodonosor II (605. p. n. e. - 562. p. n. e.) Ovi vrtovi se do danas ne mogu lokalizovati tako da prof. Kej Briderson izražava sumnju da oni postoje samo u ljudskoj fantaziji.

  Ovi vrtovi su imali 20 spratova i bili su visoki 25 m. Iako najvreovatnije izraz viseći nije adekvatan i nastao je tokom prevođenja starogrčkih izvora i pre bi odgovarao izraz krovni ili terasasti vrtovi koji su bili na uzdignutim terasama.

  Egipatski vrt

  Egipatski vrt je u strogim geometrijskim formama u pravoliniskom poretku i prikazan je na mnogim freskama od strane egipatskih slikara u mastabama na primer. Ograđen je zidom i oslonjen na vodenu površinu reke Nila, ima drvorede, bazene sa lotosima, cveće koje je oivičeno živicom.

  Iz doba Egipta ostao nam je jedan mali model parka u grobu Mekerlea poglavara faraona Mentuhotepa II (2061. p. n. e. - 2010. p. n. e.). Iz vremena Ramzesa III poznato je 513 različitih parkova. Vrhunac gradnje vrtova je u doba Novog carstva između 1550. p. n. e. i 1080. p. n. e. kada su vladali Tutmozis III, Akhenaton, Ramzes II, i Tutankamon.

  Kineski vrt

  Razvoj kineske vrtne umetnosti se datira u 3000. p. n. e. Kineski vrt se u osnovi razlikuje od egipatskih vrtova i vrtova u Evropi koji su se razvijali sve do doba renesanse i sadrži ceo red znakova i simbola i njegov cilj je formiranje harmonije između zamlje, neba, stena, vode, drveća, puteva i bilja (tzv. sedam stvari u vrtu). Preko vode odnosno potoka prolazi se preko polukružnih mostića koji u odnosu sa viđenim odrazom formiraju pravilan krug koji je kineski simbol za nebo.

  Kineski vrt se zasniva na prirodnim oblicima i razlikujemo

  Vrt očaranosti
  Vrt užasa
  Vrt razonode

  Grčko - romanski vrt

  U Grčkoj i Rimu su bili javni vrtovi i čuveni su Hadrijanovi vrtovi. Javljaju se i artijumski vrtovi koji povezuju vrt i kuću. Ovakvi atrijumski tipovi zgrada sa atrijumskim vrtovima javljaju se još i danas u savremenoj arhitekturi. U Grčkoj i Rimu vrtovi su ortogonalno sazdani. Za ukrašavanje vrtova Rimljani su koristili i skulptura a bilo je poznato i potkresavanje šiblja.


  Parkovi i vrtovi - zelene oaze
  Ne postavljati slike rezolucije manje od 1024x768.


  Izmenjeno od: gardoim; 22.10.2015 u 04:44.


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi ne možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 17:56.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1