Svet filma (Synopsis & Filmografija)


Danis Tanovic / Danis Tanović

IMDb



Danis Tanović (rođen 20. februara 1969) je bosanskohercegovački režiser, scenarist i producent. Rođen je 20. februara 1969. godine u Zenici. Rat ga prekida u studiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Za vrijeme prve dvije ratne godine zadužen je za filmsku arhivu tadašnje Armije Republike Bosne i Hercegovine (sa kolegom Dinom Mustafićem). Godine 1994. razmišlja o nastavku studija u Sjedinjenim Američkim Državama i u Njemačkoj, ali odlazi u Belgiju gdje nastavlja studij na filmskoj školi INSAS. 1998. godine dobija belgijsko državljanstvo. Danis živi i radi u Sarajevu. Danis Tanović je režirao više dokumentarnih filmova. Film Ničija zemlja koji je režirao i napisao scenarij osvojio je Oscara za najbolji strani film na 74. dodjeli "Oscara", kao i Zlatni globus u istoj kategoriji. Na Berlinskom filmskom festivalu dvostruki je dobitnik nagrade Srebrni medjved za svoje filmove Epizoda u životu berača željeza (2013) i Smrt u Sarajevu (2016). Na 20. Sarajevo film festivalu 2014. godine dobitnik je nagrade Počasno Srce Sarajeva.

wikipedia
Svet filma (Synopsis & Filmografija)


Filmografija:

  1. L'aube (1996)
  2. Budjenje (1999)
  3. No Man's Land (2001)
  4. 11'09''01 - September 11 (2002)
  5. L'enfer (2005)
  6. Triage (2009)
  7. Cirkus Columbia (2010)
  8. Prtljag (2011)
  9. Epizoda u zivotu beraca zeljeza (2013)
  10. Tigers (2014)
  11. Smrt u Sarajevu (2016)
  12. Uspjeh (2019– )