+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor
    Datum registracije
    30.01.2018
    Lokacija
    Beograd
    Postovi
    326
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    112
    Pohvaljen 1.921 puta u 295 postova
    Moć reputacije
    37

    Milan Ajvaz / Milan Ajvaz

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Milan Ajvaz / Milan Ajvaz

    IMDb



    Milan Ajvaz je rođen u Srpskom Krsturu u Banatu Austrougarska kao deseto dete u siromašnoj zanatskoj porodici. Osnovnu školu je završio u rodnom mestu a zatim otišao u Segedin na izučavanje stolarskog zanata. Ubrzo se vratio iz Segedina i u Krsturu počeo da uči berberski zanat. Pošto mu to nije išlo za rukom kod oca je počeo da uči čizmarski zanat, koji je nastavio u Segedinu i tamo postao kalfa. Posao nastavlja u Pešti gde živi do izbijanja Prvog svetskog rata kada se vraća u Srpski Krstur. U Austrougarsku vojsku je regrutovan 1916. godine i službovao je u Boki Kotorskoj dok nije dezertirao.

    Nakon rata 1919. godine nastanjuje se u Beogradu gde živi i radi. Sa pozorištem se sreće još u ranoj mladosti u rodnom Krsturu, gde kao dete gleda pozorišne predstave putujućih pozorišnih trupa koje su bile veoma popularne u to vreme. Dolaskom u Beograd pruža mu se prilika da uživa u predstavama Narodnog pozorišta što često radi. Kada 1921. godine Ministarstvo prosvete raspisuje konkurs za prijem u glumačku školu Milan Ajvaz vidi tu priliku da ostvari svoj dečački san da postane glumac, konkuriše i u jakoj konkurenciji biva primljen. Školu pohađa i završava 1924. godine. Za vreme školovanja angažovan je kao statista u Narodnom pozorištu, a po završetku školovanja 1. februara 1924. godine angažovan je kao redovni član Narodnog pozorišta u Beogradu.

    Kada je počinjao svoju glumačku karijeru imao je priliku da glumi pored velikih imena kao što su Čiča Ilija Stanojević, Žanka Stokić, Dobrica Milutinović, Sava Todorović, Dragoljub Gošić i drugi. Pored njih, mnogo je naučio i od svojih profesora Mihajla Isajlovića i Momčila Miloševića. U Narodnom pozorištu igra sve do 1928. godine kada putuje po Evropi i usavršava svoj glumački poziv.

    U Osječko pozorište stupa 1930. i u njemu ostaje do njegovog zatvaranja 1934. godine. U njemu je ostvario bogatu karijeru igrajući u preko 20 uloga. Po zatvaranju Osječkog pozorišta prelazi u Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gde igra do 1936. godine. Po otvaranju Narodnog pozorišta Dunavske banovine u Novom Sadu prelazi u Novi Sad i u ovom pozorištu igra sve do 1947. godine ostvarivši u njemu preko 60 uloga.

    Kada je 1947. godine osnovano Jugoslovensko dramsko pozorište u Beogradu, Milan Ajvaz prihvata poziv Bojana Stupice i prelazi u ovo pozorište u kome igra sve do 1975. godine ostvarivši blizu 60 velikih uloga.

    Milan Ajvaz je preminuo 28. marta 1980. godine u Beogradu, gde je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.


    Pošte Srbije su 27. marta 2009. izdale tabačić od 8 poštanskih maraka pod nazivom „Velikani srpskog glumišta“, od kojih se na jednoj nalazi lik Milana Ajvaza


    Wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:
    1. Kacaci u topcideru (1923)
    2. Cudotvorni mac (1950)
    3. Bakonja fra Brne (1951)
    4. Svi na more (1952)
    5. Opstinsko dete (1953)
    6. Nevjera (1953)
    7. Anikina vremena (1954)
    8. Pop Cira i pop Spira (1957)
    9. Crni biseri (1958)
    10. Pogon Bi (1958)
    11. Ozaloscena porodica (1960)
    12. Drug predsednik centarfor (1960)
    13. Veliko sudjenje (1961)
    14. Leto je krivo za sve (1961)
    15. Troja vrata (1962)
    16. Detelina sa tri lista (1963– )
    17. Price o junacima (1963)
    18. Sudanija (1965)
    19. Pre rata (1966)
    20. Volite se ljudi (1966– )
    21. Jegor Bulicov (1966)
    22. Jednog dana moj Jamele (1967)
    23. Na rubu pameti (1968)
    24. Prvoklasni haos (1968– )
    25. Nasi sinovi (1968)
    26. Protekcija (1970)
    27. S vanglom u svet (1971– )
    28. Cedomir Ilic (1970– )
    29. Zbogom ostaj bunkeru na reci (1971)
    30. Hronika palanckog groblja (1971– )
    31. Sokratova odbrana i smrt (1971)
    32. Od svakog koga sam volela (1971– )
    33. Cucuk Stana (1972)
    34. Kisa (1972)
    35. Samoubica (1972)
    36. Poraz (1972)
    37. Dobri verni sluga (1972)
    38. Proslava (1973)
    Izmenjeno od: majajevtic; 27.12.2018 u 18:01.


Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 17:21.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1