+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor
    Datum registracije
    28.10.2018
    Postovi
    195
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    127
    Pohvaljen 619 puta u 129 postova
    Moć reputacije
    20

    Vanja Drach / Vanja Drah

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Vanja Drach / Vanja Drah

    IMDb



    Rođen je 1. februara 1932. u Bošnjacima u blizini Županje. Bez oca je ostao već 1943. godine, nakon čega je odrastao samo sa majkom. Nadimak Vanja dobio je u srednjoj školi zbog problema sa učenjem ruskog jezika. Ime Vanja od tada je koristio kao svoje jedino ime.

    Glumio je u pozorištima širom Hrvatske i Jugoslavije. Radio je kao saradnik Hrvatskog radija u dramskom programu i programu proze i poezije. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada među kojima i nagrade za životno delo-

    Jedna od njegovih poslednjih uloga bila je uloga doktora Điđimilovića u seriji „Lud, zbunjen, normalan“ iz 2007.

    Umro je od posledica raka pluća 6. septembra 2009. godine

    Završio je gimnaziju a zatim upisao studije medicine u Zagrebu. Nakon godinu dana napustio je medicinski fakultet i upisao Akademiju dramskih umetnosti kod prof. Gavele.

    Diplomirao je na Akademiji dramskih umetnosti. Dve godine glumio je u Dramskom kazalištu. Na predlog Bojana Stupice prešao je da radi u Hrvatskom narodnom pozorištu u Zagrebu.

    Bio je oženjen Teom Drah. Poznavali su se još iz Vinkovaca. Venačali su se 1957. godine u Zagrebu. Tea je studirala germanistiku na Filozofskom fakultetu. Bili su u braku 57. godina. Iz braka sa Teom ima je jednog sina, Sašu, koji radi kao novinar.

    Imaju tri unuke, Maju i bliznakinje Nelu i Olgu.

    Glumačku karijeru je počeo u dramskom pozorištu u Zagrebu. Od 1975. godine glumio je u „Teataru u gostima“ Relje Bašića. Narednih pet godina gostovao je po celoj Hrvatskoj i Jugoslaviji i radio sa mnogim uspešnim glumcima. Zatim se vratio u Hrvatsko Narodno pozorište. Igrao je u svim pozorištima u Zagrebu.

    Na Hrvatskom radiju sarađivao je u dramskom programu. Kanije je radio i u programima proze i poezije koje je uređivao Danijel Dragojević.

    Bio je poznat kao pozorišni glumac. Uspešno je igrao u brojnim ulogama antičkog repertoara. Glumio je u delima ruskih, francuskih, engleskih i američkih klasika i modernista. Odigrao je više od dvesta uloga u filmovima različitih žanrova. Uspešno je nastupao i u kratkim igranim filmovima, televiziskim dramama i serijama.

    Zbog svog izgleda često je igrao uloge lekara. Dobitnik je brojnih nagrada među kojima i nagradu Vladimir Nazor za životno delo 2006.

    Nagrade
    • Nagrada grada Zagreba 1962. za ulogu „Franza von Gerlacha“
    • Nagrada Dubravko Dujšin 1986. za ulogu Orlanda u filmu „Put u raj“
    • Nagrada Orlando 1990. za ulogu Polonija u Šekspirovom „Hamletu“
    • Nagrada „Tito Strozzi“ 1994
    • Nagradu „Zlatni smijeh“ za ulogu Serebrjakova u filmu „Ujaka Vanja“ 1997.
    • Nagrada „Vladimir Nazor“ za životno delo 2006.

    Wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)




    Filmografija:
    1. H-8... (1958)
    2. Tri cetvrtine sunca (1959)
    3. Akcija (1960)
    4. Ulica bez izlaza (1960)
    5. Carevo novo ruho (1961)
    6. Pustolov pred vratima (1961)
    7. Vucjak (1961)
    8. Covjek od vaznosti (1961)
    9. Branilac po sluzbenoj duznosti (1961)
    10. Minut za ubistvo (1962)
    11. Telefon (1962)
    12. Seljacka buna (1963)
    13. Opasni put (1963)
    14. Zenidba gospodina Marcipana (1963)
    15. Crne i bijele kosulje (1963)
    16. Autobiografija utopljenice (1964)
    17. Svanuce (1964)
    18. Kljuc (1965)
    19. Druga strana medalje (1965)
    20. Oluja na ulici (1965)
    21. Cetvrta dimenzija (1965)
    22. Banket (1965)
    23. Sedmi kontinent (1966)
    24. Godine ratne, godine mirne (1967)
    25. Kineski zid (1967)
    26. Letovi koji se pamte (1966– )
    27. Iluzija (1967)
    28. Crne ptice (1967)
    29. Kad je mac krojio pravdu (1967– )
    30. Ljubov Jarovaja (1967)
    31. Rastrgani (1968)
    32. Paviljon broj VI (1968)
    33. Negdje na kraju (1968)
    34. Karneval (1968)
    35. 25550 dana gradjanina Zgubidana (1968)
    36. Zedj (1969)
    37. Kad cujes zvona (1969)
    38. Oziljak (1969)
    39. Overnjonski senatori (1970)
    40. Pansion s toplom i hladnom vodom (1970)
    41. Zlatni mladic (1970– )
    42. Balade Petrice Kerempuha (1971)
    43. Prijateljsko ogovaranje (1971)
    44. Okreni ledja vjetru (1972)
    45. Timon (1973)
    46. Opasni susreti (1973– )
    47. U registraturi (1974– )
    48. Doktor Mladen (1975)
    49. Vrijeme ratno i poratno (1975– )
    50. Gruntovcani (1975– )
    51. Car se zabavlja (1975)
    52. Kapelski kresovi (1974– )
    53. Mali buntovnik (1976– )
    54. Cast mi je pozvati vas (1976– )
    55. Klara Dombrovska (1976)
    56. Jagos i Ugljesa (1976)
    57. Marija (1977– )
    58. Pucanj (1977)
    59. Nikola Tesla (1977– )
    60. Ljubica (1978)
    61. Sve su plave (1978)
    62. Godisnja doba Zeljke, Visnje i Branke (1979)
    63. Usporeno kretanje (1979)
    64. Probni rok (1979)
    65. Tajna Nikole Tesle (1980)
    66. Punom parom (1978– )
    67. Velo misto (1980– )
    68. Visoki napon (1981)
    69. Vlakom prema jugu (1981)
    70. Ujka Vanja (1981)
    71. Poglavlje iz zivota Augusta Senoe (1981)
    72. Nepokoreni grad (1981– )
    73. Ustrijelite Kastora (1982)
    74. Nastojanje (1982)
    75. Zamke (1983– )
    76. Dani AVNOJ-a (1983– )
    77. Rade Koncar (1983– )
    78. Ne (1983)
    79. Ifigenija u Aulidi (1983)
    80. Bombaski proces (1984)
    81. U pozadini (1984)
    82. Pod starim krovovima (1984)
    83. Inspektor Vinko (1984– )
    84. Ljubavna pisma s predumisljajem (1985)
    85. Eter (1985)
    86. Za srecu je potrebno troje (1985)
    87. To nije moj zivot, to je samo privremeno (1985)
    88. Put u raj (1985)
    89. Obecana zemlja (1986)
    90. Polovnjak (1987)
    91. Katarina Druga (1987)
    92. Zagubljen govor (1988– )
    93. Kanarinceva ljubovca (1988)
    94. Djavolji raj (1989)
    95. Ptice nebeske (1989– )
    96. Volio bih da sam golub (1990)
    97. Dirigenti i muzikasi (1990– )
    98. Caruga (1991)
    99. Mor (1991)
    100. Galilejevo uzasasce (1991)
    101. Fragments: Chronicle of a Vanishing (1991)
    102. Aleksa Santic (1990– )
    103. The Golden Years (1992)
    104. Papa Sixto V (1992)
    105. Gospa (1995)
    106. Madonna (1999)
    107. Garcia (1999)
    108. Serafim, the Lighthouse Keeper's Son (2002)
    109. Witnesses (2003)
    110. Infection (2003)
    111. Zlatni vrc (2004– )
    112. Muklo (2005)
    113. Libertas (2006)
    114. All for Free (2006)
    115. Kazaliste u kuci (2006–2007)
    116. Behind the Glass (2008)
    117. Bibin svijet (2006– )
    118. Lud, zbunjen, normalan (2007– )
    119. The Man Under the Table (2009)
    120. Neka ostane medju nama (2010)
    Izmenjeno od: TamaraPsy; 25.11.2018 u 23:02.

  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora TamaraPsy:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 06:04.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2018 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1