+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor
    Datum registracije
    28.10.2018
    Postovi
    195
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    127
    Pohvaljen 619 puta u 129 postova
    Moć reputacije
    20

    Anja Sovagovic-Despot / Anja Šovagović-Despot

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Anja Sovagović-Despot / Anja Šovagović-Despot

    IMDb



    Anja Šovagović-Despot (Zagreb, 25. ožujka 1963.) je hrvatska kazališna, televizijska i filmska glumica. Ona je kćer poznatog glumca Fabijana Šovagovića i sestra Filipa Šovagovića. Od 1986. je udana za glumca Dragana Despota.

    Završila je Klasičnu gimnaziju (Obrazovni centar za jezike) 1981. godine te srednju Funkcionalnu glazbenu školu u Zagrebu (smjer violončelo) u klasi profesorice Dobrile Berković. Tijekom školovanja osvojila je brojne nagrade na glazbenim natjecanjima. Diplomirala je glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu 1985. godine, u klasi prof. Tomislava Durbešića, s ulogom Laure Lenbach u drami U agoniji Miroslava Krleže.

    U Glumačkoj družini Histrion počinje s profesionalnim radom u kazalištu. Zajedno s kolegama studentima s Akademije dramske umjetnosti osniva glumačku družinu Lift. Stalna je članica Dramskog kazališta Gavella u Zagrebu od 1. prosinca 1986. godine. Redovita je gošća Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskog ljeta i Susreta glumaca u Zagvozdu. Gostuje u HNK u Zagrebu, HNK u Splitu, Zagrebačkom kazalištu mladih, Teatru &TD i drugim kazalištima u Hrvatskoj. Odigrala je više od 50 glavnih uloga u kazalištu, više od 40 uloga na filmu i televiziji te mnoge i značajne uloge na Hrvatskom radiju. Sudjelovala je kao glumica na svjetskim kazališnim i filmskim festivalima: VI Festival Iberoamericano de Teatro de Bogota (s predstavom Tri sestre, 1998.), Arte zero uno u Mexico Cityju (s predstavom Mjesec dana na selu, 2001.), XXIX Festival Internacional Cervantino u Guanajuatu (s predstavom Mjesec dana na selu, 2001.), Festival de Otono u Madridu (s predstavom Mjesec dana na selu, 2002.) i Valencia International Film Festival (s filmom Što je Iva snimila, 2005.).

    Kao pjevačica sudjeluje na brojnim festivalima zabavne glazbe: Festivalu zabavne glazbe u Splitu, Festivalu kajkavske popevke u Krapini, Zagorskom glazbenom festivalu Krijesnica, na Šibenskoj šansoni, na Festivalu šansone u Podgori, Zagrebfestu i drugima, kao i na mnogim glazbenim priredbama poput Božića u Ciboni. Surađuje s istaknutim hrvatskim glazbenicima Nenom Belanom, Stankom Šarićem, Miroslavom Škorom, Matom Matišićem, Alanom Bjelinskim, Ivanom Pikom Stančićem, Marijanom Jergovićem, Ines Prajo, Sinišom Leopoldom i drugima. Snimila je samostalni CD s obradama slavonskih narodnih pjesama pod nazivom K'o će mi zabranit.

    Prvu knjigu pod nazivom Divlja sloboda objavila je 2003.g, a tiskana je u tri izdanja. Drugu knjigu kazališnih eseja i autobiografskih zapisa Kad se ima kome dati, objavila je 2010 godine. Za pisanje te knjige dobila je stipendiju Ministarstva kulture Republike Hrvatske 2009. godine. Nakladnik obiju knjiga bila je Mozaik knjiga iz Zagreba. Treću knjigu priprema u svojevrsnom dijalogu s ocem Fabijanom Šovagovićem koji je za sobom ostavio mnoštvo neobjavljenih eseja i tekstova. Suradnica je časopisa Kazalište u kojem ima kolumnu Vox histrionis. Pisala je kolumnu pod nazivom Divlja sloboda u Večernjem listu 2003. i 2004. godine.



    Nagrade
    • Nagrada Sedam sekretara SKOJ-a za ulogu Suzanne u Ludim danima, 1987.
    • Nagrada SSOJ-a za najbolju mladu glumicu na MESS-u u Sarajevu za ulogu Suzanne u Ludim danima, 1987.
    • Nagrada za najbolju mladu glumicu na Gavellinim večerima, 1987.
    • Velika povelja na Festivalu jugoslovenskog filma u Nišu za ulogu Stele u filmu Stela, 1990.
    • Nagrada Večernjeg lista za ulogu Stele u filmu Stela, 1990.
    • Ruža Pazinka za ulogu Stele u filmu Stela, 1990.
    • Zlatni smijeh za najbolju glavnu ulogu na Danima satire za ulogu Giacinte u Goldonijevoj Trilogiji o ljetovanju, 1990.
    • Večernjakova Ruža za najpopularniju glumicu, 1997.
    • Zlatni smijeh za najbolju glavnu ulogu na Danima satire za ulogu Natalije Petrovne u Mjesec dana na selu, 1998.
    • Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju žensku ulogu na Festivalu glumca za ulogu u predstavi Prije sna, 2005.
    • Zlatna arena za najbolju žensku ulogu u filmu Što je Iva snimila, 2005.
    • Marul za ulogu Cvijete Zuzorić u predstavi Cvijeta na Marulićevim danima, 2006.
    • Nagrada Europlakata za najbolje glumačko ostvarenje Dramskog kazališta Gavella u sezoni 2005/2006.
    • Grand prix za najbolju žensku ulogu na 28. Kazališnim susretima BiH za ulogu Seke u Nosi nas rijeka“, 2011.
    • Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju žensku ulogu na Festivalu glumca za ulogu Seke u Nosi nas rijeka, 2012
    • Ardalion za najbolju žensku ulogu na Pozorišnom festivalu u Užicu za ulogu Katerine Marmeladove u Zločinu i kazni, 2013.
    • Zlatni dukat za doprinos hrvatskoj kinematografiji, Dani hrvatskog filma u Orašju, 2014.
    • Veliko zlatno srce, priznanje branitelja za doprinos hrvatskoj kulturi, 2015.
    • Gavella fair nagrada za najbolju glumica sezone 2014/15. za ulogu Violet Weston u predstavi Kolovoz u okrugu Osage, 2015.
    • Nagrada za najbolju žensku ulogu na Gavellinim večerima za ulogu Violet Weston u predstavi Kolovoz u okrugu Osage, 2015.
    • Nagrada za najbolju žensku ulogu na Bobijevim danima smijeha za ulogu Toinette u Umišljenom bolesniku, 2015.
    • Nagrada hrvatskog glumišta za najbolju žensku ulogu za ulogu Violet Weston u predstavi Kolovoz u okrugu Osage, 2015.
    • Nagrada Fabijan Šovagović za najbolju žensku ulogu na Festivalu glumca za ulogu Violet Weston u predstavi Kolovoz u okrugu Osage, 2016
    • Nagrada Vladimir Nazor za 2015. godinu, za ulogu Violet Weston u predstavi Kolovoz u okrugu Osage

    Wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)




    Filmografija:
    1. Nepokoreni grad (1981– )
    2. S.P.U.K. (1983)
    3. Zadarski memento (1984)
    4. Jedan cijeli ljudski vijek (1984)
    5. Ja sam starinski ormar (1986)
    6. San o ruzi (1986)
    7. Svila Skare (1987)
    8. Rasprodaja (1988)
    9. Stela (1990)
    10. San bez granica (1991–1993)
    11. Sestre (1992)
    12. Baka bijela (1992)
    13. Dok nitko ne gleda (1993)
    14. Obiteljska stvar (1998– )
    15. Polagana predaja (2001)
    16. Below the Line (2003)
    17. Pusca Bistra (2005)
    18. The Recollection Thief (2007)
    19. Behind the Glass (2008)
    20. Kotlovina (2011)
    21. Pusiona (2012)
    22. Flower Square (2012)
    23. Rest in Peace (2013– )
    24. Narodni heroj Ljiljan Vidić (2015)

    Izmenjeno od: TamaraPsy; 17.11.2018 u 15:45.

  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora TamaraPsy:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 06:18.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2018 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1