+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor
    Datum registracije
    28.10.2018
    Postovi
    195
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    127
    Pohvaljen 619 puta u 129 postova
    Moć reputacije
    20

    Djurdjija Cvetic / Đurđija Cvetić

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Djurdjija Cvetic / Đurđija Cvetić

    IMDb



    Đurđija Cvetić rođena u Beogradu, 25. avgust 1942,bila je srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica. Glumu je diplomirala na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Milenka Maričića 1969. godine, od kada je i članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta. Gostovala je u Zvezdara teatru, Narodnom pozorištu, Beogradskom dramskom pozorištu, Crnogorskom narodnom pozorištu, Narodnom pozorištu u Somboru i mnogim drugim pozorištima.
    Odigrala je na sceni svog matičnog teatra desetine uloga. Pripadala je generaciji „Bojanovih beba“, grupi mladih glumica i glumaca koje je Bojan Stupica pozvao u Jugoslovensko dramsko, u vreme njegove generacijske obnove. Posle uloge Pem u „Spasenima“ Edvarda Bonda, u tom trenutku jednom od najznačajnijih pozorišnih komada svetskog repertoara, svojom pojavom, lepotom i scenskom snagom, Đurđija Cvetić stupiće i u veliki, klasični repertoar, kao Šekspirova Regana u „Liru“, Dezdemona u „Otelu“, Olivija u „Bogojavljenskoj noći“. Njen u isti mah moderan i klasičan scenski izraz došao je do punog izražaja u velikim, ikoničkim predstavama Jugoslovenskog dramskog pozorišta poput Simovićevog „Putujućeg pozorišta Šopalović“, u režiji Dejana Mijača, gde je igrala Jelisavetu Protić, potom Brehtovom „Baalu“ kao Emilija, u Vedekindovom „Buđenju proleća“ kao Fani Gabor. Poslednjih godina angažmana u JDP-u igrala je sa velikim uspehom Ranjevsku u Čehovljevom „Višnjiku“, Lagarsovim „Pravilima ponašanja u modernom društvu“, a naročito u naslovnoj ulozi Držićevog „Skupa“, režija Jagoša Markovića, u kojoj je, tumačeći mušku ulogu, ostvarila teatarsko čudo, višestruko vrednovano i nagrađivano na domaćim i regionalnim festivalima.Ostaje upamćena kao Seka u televizijskoj seriji „Grlom u jagode“ Srđana Karanovića, kao i po ulogama u „Sivom domu“, „Početnom udarcu“ i „Zaboravljenima“ Darka Bajića, u filmu „Oktoberfest“ Dragana Kresoje, TV seriji „Ulica lipa“

    Dramski program Radio Beograda čuva sećanje na njen osoben glas i glumačku ekspresiju u desetinama radio-drama.Umrla je 6 avgusta 2015 u 72. godini života.


    Nagrade
    • 2002. — Nagrada Miloš Žutić za ulogu Skupa u predstavi „Skup“ Jugoslovenskog dramskog pozorišta.
    • 2004. — Nagrada Žanka Stokić za životno delo.
    • 2013. — Plaketa Žanka Stokić za najbolje glumačko ostvarenje 12. Pozorišnih svečanosti Žanki u čast

    Wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Kad golubovi polete (1968)
    2. Vlasnici kljuceva (1968)
    3. Sve ce to narod pozlatiti (1968)
    4. Prodajem stara kola (1968)
    5. Ne igraj se ljubavlju (1968)
    6. Zene (1969)
    7. Velicanstveni rogonja (1969)
    8. Mladici i devojke 2 (1969– )
    9. Srbija na Istoku (1970)
    10. Protekcija (1970)
    11. Krunisanje (1970)
    12. Kapetan iz Kepenika (1971)
    13. Cucuk Stana (1972)
    14. Samoubica (1972)
    15. Nase priredbe (1973– )
    16. Slanici (1973)
    17. Oni lepi rodjendani (1973)
    18. Ujez (1974)
    19. Djavolje merdevine (1975– )
    20. Pesma (1975– )
    21. Nagrada godine (1975)
    22. Grlom u jagode (1975– )
    23. Kuhinja (1976)
    24. Cast mi je pozvati vas (1976– )
    25. Ancika Dumas (1977)
    26. Ujed (1979)
    27. Gersla (1979)
    28. Duvanski put (1980– )
    29. Tri sestre (1982)
    30. Razvojni put Bore Snajdera (1983)
    31. Mein Gott! Naporna ali slatka sluzba Adolphine Froman (1984)
    32. Caj u pet (1984)
    33. Sivi dom (1984– )
    34. Putujuce pozoriste Sopalovic (1986)
    35. Oktoberfest (1987)
    36. Decji bic (1988)
    37. Svet (1989)
    38. Stremnicka (1989)
    39. Pocetni udarac (1990)
    40. Baal (1990)
    41. Zaboravljeni (1991– )
    42. Stand By (1991)
    43. Povratak Vuka Alimpica (1992)
    44. Bolje od bekstva (1993)
    45. Raj / Heaven (1993)
    46. Elektra (1993)
    47. Garderober (1997)
    48. Knez Mihailo (1998)
    49. Senke uspomena / Shadows of Memories (2000)
    50. I figli strappati (2006)
    51. Pescanik / The Hourglass (2007)
    52. Ulica lipa (2008– )
    Izmenjeno od: TamaraPsy; 19.11.2018 u 15:32.

  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora TamaraPsy:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 05:44.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2018 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1