+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor BanePsy avatar
    Datum registracije
    18.07.2015
    Postovi
    472
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    220
    Pohvaljen 2.732 puta u 450 postova
    Moć reputacije
    60

    Ksenija Jovanovic / Ksenija Jovanović

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Ksenija Jovanovic / Ksenija Jovanović

    IMDb



    Ksenija Jovanović (Sarajevo, 6. jun 1928 — Beograd, 1. decembar 2012) bila je srpska filmska, televizijska i pozorišna glumica.

    Ksenija Jovanović je bila ćerka glumačkog para Irene i Branka Jovanovića. Prateći na glumačkom poslu svoje roditelje, često se selila.

    Rođena je 6. jun 1928. godine u Sarajevu, ali je svoje rano detinjstvo provela kod majčinih roditelja u Skoplju i Beogradu, gde joj je deda Milo Iličković bio general, lekar, načelnik u vojnoj bolnici. Babuška - Klaudija Lukaševič po kojoj je ruskog porekla, veoma je uticala na njeno razumevanje prvih pojmova i odnos prema životu.

    Završila je dva razreda osnovne škole u Sarajevu, potom se sa roditeljima odselila u Novi Sad gde je nastavila školu do 1939. da bi se potom, sa roditeljima preselila u Beograd gde je i maturirala u Četvrtoj ženskoj gimnaziji. Najpre je studirala na Ekonomskom fakultetu godinu dana, a potom na Visokoj filmskoj školi koju je vodio Vjekoslav Afrić. Po završetku, postaje član filmskog pozorišta pri „Avala filmu” koje su vodili Jovan Kulundžić i Aleksandar Ognjanović. Prvu filmsku ulogu ostvarila je 1949. u filmu Barba Žvane“.

    Pozorišnu karijeru započela je u Beogradskom dramskom pozorištu kada je zaigrala u alternaciji sa Olgom Ivanović u predstavi "Inspektor je došao”. Nakon 10 godina, 1961. godine prelazi u Narodno pozorište u Beogradu i tu ostaje do kraja svog života (poslednji put u predstavi "Hasanaginica" u novembru 2012. godine, samo mesec dana pre svoje smrti), iako je u penziju otišla 1989. godine.

    Radila je sa mnogim rediteljima i gostovala u mnogim pozorištimae, gde je ostvarila veliki broj uloga u klasičnom i savremenom repretoaru. Od 1953. do 2004. godine snimila je 210 radijskih uloga zahvaljujući, između ostalih kvaliteta, i boji glasa.

    Preminula je u Beogradu 1. decembra 2012. godine. Posle kremacije sahranjena je 5. decembra 2012. u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

    prolog.rs
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Barba Zvane / Uncle Zvane (1949)
    2. Prica o fabrici (1949)
    3. Poslednji dan (1951)
    4. Cipelice od krokodilske koze (1963)
    5. Adam i Eva (1963)
    6. Moloh (1964)
    7. Kod sudije za prekrsaje (1965)
    8. Francuske kraljice (1965)
    9. Njen prvi caj (1966)
    10. Svecanost na usputnoj stanici (1967)
    11. Jelena Cetkovic (1967)
    12. Operacija Beograd / Operation Belgrad (1968)
    13. Maksim naseg doba (1968– )
    14. Stubovi drustva (1968)
    15. Ledeno ljeto (1968)
    16. Apokalipsa (1968)
    17. Obicno vece (1969)
    18. Papagaj (1970)
    19. Zid i ruza (1970)
    20. Dan koji treba da ostane u lepoj uspomeni (1970)
    21. S vanglom u svet (1971– )
    22. Spomen ploca (1971)
    23. Pesnikova pisma (1971)
    24. Zenski razgovori (1972– )
    25. Poraz (1972)
    26. Nase priredbe (1973– )
    27. Crna lista (1974)
    28. Rec i slovo (1975–1976)
    29. Murtalov slucaj (1976)
    30. Povratak otpisanih (1976– )
    31. Smrt pukovnika Kuzmanovica (1981)
    32. Na rubu pameti (1981)
    33. Kazivanja (1982)
    34. Hasanaginica (1983)
    35. Price iz becke sume (1985)
    36. Roman o Londonu (1988)
    37. Glineni golubovi (1991)
    38. Kaktusi i ruze (1999)
    39. Susedi (2000)
    40. Majstor (2002)
    41. Viza za buducnost (2002– )
    Izmenjeno od: TamaraPsy; 17.11.2018 u 19:57.
    zarad bolesti,kao i zbog dugotrajnog lečenja,moje neaktivne linkove,kao i njene menjaće moja supruga TamaraPsy,Vaš Baki

  2. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora BanePsy:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 05:53.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2018 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1