+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    2.769
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    10.890
    Pohvaljen 9.552 puta u 2.597 postova
    Moć reputacije
    299

    Benicio Del Toro / Benisio del Toro

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Benicio Del Toro / Benisio del Toro

    IMDb



    Benicio Monserrate Rafael del Toro Sánchez (rođen 19. februara 1967.), portorikanski glumac i filmski producent, dobitnik Oscara.

    Del Toro je rođen u San Juanu (u gradskoj četvrti Santurce), Portoriko; njegovi roditelji, Gustavo Adolfo del Toro Bermudez i Fausta Sanchez Rivera, bili su advikati. Ima starijeg brata, Gustava, koji je pedijatrijski onkolog. Odgojen je kao katolik pa je pohađao rimokatoličku školu u Miramaru u San Juanu. Kad mu je bilo devet godina, majka mu je umrla od hepatitisa. Kad mu je bilo trinaest, otac je preselio dva sina u Mercersburg, Pennsylvania, gde se del Toro upisao na Mercesburg Academy. Tamo je proveo adoloscentske dane i srednju školu.

    Nakon mature je sledio očev savet i upisao ekonomiju na Kalifornijskom univerzitetu u San Diegu. Uspeh na izbornom predmetu, drami, ohrabrio ga je da odustane od studija i uči sa slavnim učiteljima glume Stellom Adler i Arthurom Mendozom u Los Angelesu, kao i u glumačkoj školi u New Yorku.

    Del Toro krajem osamdesetih pojavljivao u manjim ulogama na televiziji, igrajući uglavnom nasilnike i dilere droge u serijama kao što su Poroci Miamija i NBC-jeva miniserija, Drug Wars: The Camarena Story. Nastupio je u manjoj cameo ulozi u Madonninom spotu iz 1987. "La Isla Bonita". Filmski debi ostvario je s Big Top Pee-wee i 007 filmu Dozvola za ubistvo, u kojem je 21-godišnji del Toro nastupio kao najmlađi glumac koji je glumio negativca u filmovima o Bondu. Iako su oba filma smatrana komercijalnim razočaranjima, del Toro se nastavio pojavljivati u filmovima kao što su Indian Runner (1991), Mesec od porculana (1991), Kristofor Kolumbo: Otkriće (1992), Money for Nothing (1993), Lice straha (1993) i Osveta na hollywoodski način (1994).

    Karijera mu je dobila zamah ulogom u filmu Privedite osumnjičene iz 1995., gde je glumio mumljajućeg i duhovitog Freda Fenstera. Uloga mu je donela Nagradu Independent Spirit za najboljeg sporednog glumca i predstavila ga kao karakternog glumca. To mu je donelo nekoliko jačih uloga u nezavisnim i studijskim filmovima, uključujući ulogu Gasparea u Pogrebu (1996) Abela Ferrare i drugu uzastopnu Nagradu Independent Spirit za sporednog glumca za ulogu Bennyja Dalmaua u Basquiatu (1996) koji je režirao njegov prijatelj, umetnik Julian Schnabel. U visokobudžetnom trileru Obožavatelj je nastupio s Robertom De Nirom, a glumio je Juana Prima, harizmatičnu meksičku bejzbol zvezdu.

    Za Strah i prezir u Las Vegasu, adaptaciju slavne knjige Huntera S. Thompsona, dodao je oko 18 kilograma kako bi glumio Dr. Gonza (ili Oscar Zeta Acosta), Thompsonova advokata. Del Torova izvedba je podelila kritiku i publiku. Iako je del Toro u intervjuima rekao kako je ovo bila jedna od njegovih lošijih uloga u karijeri, nadrealistički film Terryja Gilliama je tokom godina stekao kultni status. Vrativši se sa samovoljne dvogodišnje pauze nakon Straha i prezira, del Toro se 2000. vratio s četiri izvedbe u četiri mainstream filma. Prvi je bio Ubiti je lako, kriminalistička priča na kojoj je opet radio sa scenaristom filma Privedite osumnjičene Christopherom McQuarriejem. Nekoliko meseci posle, našao se među prvoklasnom glumačkom postavom u Trafficu Stevena Soderbergha, kompleksnom seciranju severnoameričkih narko-ratova. Kao Javier Rodriguez - meksički granični policajac koji pokušava ostati pošten među korupcijom i prevarama ilegalne prodaje droge - del Toro, koji je većinu rečenica govorio na španskom, dao je takvu izvedbu koja je dominirala filmom i donela mu prvi Oscar za najboljeg sporednog glumca.

    Njegova hvaljena uloga odnela je sve veće nagrade kritike 2001., kao i Zlatni globus i Nagradu Udruženja filmskih glumaca za najboljeg glumca. Osim priznanja kritike, Traffic je postigao veliki komercijalni uspeh, što je del Toru prvi put u karijeri donelo pravi hollywoodski honorar. Dok se Traffic još prikazivao u bioskopima, još dva del Torova filma su objavljena krajem 2000. i početkom 2001. Imao je manju ulogu kradljivca dijamanata Franky Četiri Prsta u komediji Guya Ritchieja Zdrpi i briši, dok je u Zakletva Seana Penna glumio retardiranog Indijanca.

    Sva ova pažnja donela mu je status seks simbola. Časopis People ga je uvrstio na popis 50 najlepših ljudi na svetu. Dok mu je izgled donio poređenja s Marlonom Brandom i Jamesom Deanom, u šali je nazivan "španskim Bradom Pittom". 2003. se pojavio u dva filma: u Lovini, s Tommyjem Lee Jonesom, i drami 21 gram, sa Seanom Pennom i Naomi Watts. Za tu ulogu je ponovno nominovan za Oscara za najboljeg sporednog glumca.

    Zapažene uloge ostvario je u filmskoj adaptaciji crtanog romana Franka Millera Sin City, koju je režirao Robert Rodriguez, i Things We Lost in the Fire, engleskom debiju proslavljene danske rediteljice Susanne Bier.

    Del Toro je 2001. postao četvrti dobitnik Oscara za ulogu lika koji većinom govori na stranom jeziku (većina njegovih dijaloga bila je na španskom). Sophia Loren, Robert De Niro i Roberto Benigni su ostalih troje. Osim toga, del Toro je i treći portorikanski glumac koji je osvojio Oscara. Drugih dvoje su Jose Ferrer i Rita Moreno. Dodela na kojoj je osvojio nagradu bila je prva u kojoj su dva glumca rođena u Portoriku bila nominovana u istoj kategoriji (drugi je bio Joaquin Phoenix za ulogu u Gladijatoru).

    Prolog.rs
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Shell Game (1987– )
    2. Madonna: La Isla Bonita (1987)
    3. Miami Vice (1984–1990)
    4. Private Eye (1987–1988)
    5. Big Top Pee-wee (1988)
    6. Licence to Kill (1989)
    7. Drug Wars: The Camarena Story (1990– )
    8. The Indian Runner (1991)
    9. Christopher Columbus: The Discovery (1992)
    10. Money for Nothing (1993)
    11. Huevos de oro / Golden Balls (1993)
    12. Fearless (1993)
    13. China Moon (1994)
    14. Swimming with Sharks (1994)
    15. Tales from the Crypt (1989–1996)
    16. The Usual Suspects (1995)
    17. Fallen Angels (1993–1995)
    18. Basquiat (1996)
    19. The Fan (1996)
    20. The Funeral (1996)
    21. Excess Baggage (1997)
    22. Joyride (1997)
    23. Fear and Loathing in Las Vegas (1998)
    24. Snatch (2000)
    25. The Way of the Gun (2000)
    26. Traffic (2000)
    27. The Pledge (2001)
    28. Mercedes 'Lucky Star' (2002)
    29. The Hunted (2003)
    30. 21 Grams (2003)
    31. Sin City (2005)
    32. Needlework Pictures Presents Francesco Vezzoli in Gore Vidal's 'Caligula' / Trailer for a Remake of Gore Vidal's Caligula (2005)
    33. Things We Lost in the Fire (2007)
    34. Che: Part Two (2008)
    35. Che: Part One (2008)
    36. Madonna: Celebration - The Video Collection (2009)
    37. The Wolfman (2010)
    38. Somewhere (2010)
    39. Savages (2012)
    40. Savages: The Interrogations (2012)
    41. Jimmy P. (2013)
    42. Thor: The Dark World (2013)
    43. Guardians of the Galaxy (2014)
    44. Escobar: Paradise Lost (2014)
    45. Inherent Vice (2014)
    46. A Perfect Day (2015)
    47. Sicario (2015)
    48. Le Petit Prince / The Little Prince (2015)
    49. Take Flight - The New York Times (2015)
    50. Disneyland Resort: Guardians of the Galaxy - Mission Breakout! (2017)
    51. Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi / Star Wars: The Last Jedi (2017)
    52. Avengers: Infinity War (2018)
    53. Sicario: Day of the Soldado (2018)
    54. Escape at Dannemora (2018– )
    55. All-Star Weekend (2019)
    56. White Lies
    57. The Corporation

  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Мрвица:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 11:53.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2018 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1