Svet filma (Synopsis & Filmografija)
Mia Farrow / Mija Farou

IMDb



Mija Farou rođena je 9. februara 1945. godine. Američka glumica, aktivistkinja, žena koja je započela svoju karijeru baveći se manekenstvom.

Svetsku popularnost doživela je udajom i to za Frenk Sinatru, a malo kasnije i ulogom u filmu Rozmarina beba, koju je režirao omraženi reditelj Roman Polanski.

Rodila se u Los Anđelesu, otac joj je bio filmski režiser, a majka glumica. Imala je sedmoro braće i sestara. Roditelji su joj bili alkoholičari i to je bilo teško detinjstvo. Najstariji brat Majkl poginuo je u avionskoj nesreći kada je imao samo 19. godina, brat Patrik izvršio je samoubistvo 2009. godine, a Džon je 2013. godine osuđen na deset godina zatvora i to zbog zlostavljanja dece.

Mija je odrasla na Beverli Hilsu u Kaliforniji, gde je povremeno učestvovala u predstavama, a sa samo dve godine igrala u kratkom dokumentarnom filmu.

Vaspitali su je kao katolkinju i pohađala je školu koje su vodile opatice. Sa svojih devet godina razbolela se od dečije paralize od virusa koji je tada harao Los Anđelesom, pa je tri nedelje provela u izolaciji. Jedva je preživela.

Pojavljjivala se u raznim filmovima kao sporedna uloga, dok se nije pojavio scenario za film Rozmarina beba, koji je njenu karijeru vinuo u nebo. Kasnije, filmovi poput Velikog Getsbija i uloge koje joj je dodelio njen tadašnji partner Vudi Alen, doneli su joj svetsku popularnost.

U julu 1966. godine, Mija Farou se udala za poznatog pevača i glumca Frenka Sinatru. Venčanje se odigralo u Las Vegasu. Imala je samo 21. godinu, dok je Frenk imao 50.

On je želeo da Mija odustane od filmske karijere, što je ona u jednom momentu i uradila. Pratila je Sinatru na snimanjima nekoliko godina, ali se napokon umorila od toga i rada je pristala da glumi u filmu Rozmarina beba. Rad na tom filmu doveo je do velikih svađa između supružnika, posebno zato što je ona prvo pristala da će igrati u njegovom filmu. Čim je počelo snimanje Rozmarine bebe, advokat Frenka Sinatre joj je uručio papire za razvod. Ona je kasnije shvatila da je između njih najveći problem bila razlika u godinama i seća se da je ona tada bila jedna obična tinejdžerka, a ne neko ko je spreman za brak i sve ono što on nosi. Bez obzira na razvod, ostali su prijatelji do njegove smrti.

U septembru 1970. godine, Mija ponovo staje na ludi kamen i udaje se za kompozitora Andre Previna u Londonu. Brak je bio jedino rešenje, s obzirom na to da je bila u drugom stanju. Nosila je muške bliznace. Andre Previn je tada još uvek bio u braku, kada se upoznao sa neodoljivom Mijom, i kada je ostala u drugom stanju, ostavio je svoju suprugu i zatražio razvod braka. Nakon 4 godine dobili su još jednog sina. Posle 9 godina braka, razveli su se uz obrazloženje da među njima nema više ljubavi.

Kada je, godinama kasnije krenula u usvajanje dece iz sirotišta zemalja trećeg svega nije ni mogla da sanja da će se tragičan niz samo nastaviti.

Posle razvoda, Mija je usvojila dete iz Koreje po imenu Moziz, dečaka od dve godine obolelog od cerebralne paralize.

Iste godine, Mija započinje vezu sa filmskim rediteljem Vudi Alenom. Za vreme njihove veze, Mija je glumila u njegovih čak 13 filmova. Tokom veze sa Vudijem Alenom usvojila je i devojčicu Dilan, a onda je 1987. rodila još jedno dete, sina Sačela. Otac dečaka je bio Vudi Alen, koji mu je i dao ime – po svom omiljenom igraču bejzbola.

Drama koja će završiti na naslovnim stranama svih magazina tek je sledila.

U januaru 1992. godine Mija je otkrila fotografije na kojima su Vudi i njihova usvojena kćerka Sun Ji – goli. Bilo je očigledno da je otac u vezi sa usvojenom kćerkom, što je glumici bio dovoljan razlog da raskine vezu sa rediteljem. On se 1997. godine oženio 35 godina mladom Korejkom, svojom usvojenom ćerkom, koja posle skandala sa fotografijama više nikad nije progovorila ni reč sa svojom majkom, Mijom Farou. A glumica je bila toliko besna zbog svega da je novinarima kasnije otkrila kako Sačel nije Alenov sin, nego – Sinatrin.

U međuvremenu, posle svih skandala, Sačel je promenio ime u Ronan, a potom je dao zanimljivu izjavu: "Moguće je da smo svi mi deca Frenka Sinatre".

Borba na sudu protov Alena je trajala godinama i reditelj nikada nije bio osuđen, a razne optužbe su pretile da unište poznatog reditelja, između ostalih i za zlostavljanje. Živi i dan danas sa svojom usvojenom ćerkom Sun Ji u braku.

Mija je nastavila da se bavi humanitarnim radom i od 14 dece, izgubila je troje. Tam Farou umro je od srca sa svojih 19. godina. Lark Previn od duge bolesti, navodno AIDS-a, Tadeus Farou u saobraćajnoj nesreći, ali je kasnije dokazano da je izvršio samoubistvo.

Stil magazin
Svet filma (Synopsis & Filmografija)


Filmografija:

  1. John Paul Jones (1959)
  2. The Doctors (1963–1982)
  3. Guns at Batasi (1964)
  4. Peyton Place (1964–1969)
  5. Johnny Belinda (1967)
  6. A Dandy in Aspic (1968)
  7. Rosemary's Baby (1968)
  8. Secret Ceremony (1968)
  9. John and Mary (1969)
  10. See No Evil (1971)
  11. Goodbye, Raggedy Ann (1971)
  12. Follow Me! / The Public Eye (1972)
  13. Docteur Popaul / Scoundrel in White (1972)
  14. The Great Gatsby (1974)
  15. Peter Pan (1976)
  16. Full Circle / The Haunting of Julia (1977)
  17. Avalanche (1978)
  18. A Wedding (1978)
  19. Death on the Nile (1978)
  20. Hurricane (1979)
  21. A Midsummer Night's Sex Comedy (1982)
  22. The Last Unicorn (1982)
  23. Sarah / Sarah and the Squirrel (1982)
  24. Zelig (1983)
  25. Broadway Danny Rose (1984)
  26. Supergirl (1984)
  27. The Purple Rose of Cairo (1985)
  28. Hannah and Her Sisters (1986)
  29. Radio Days (1987)
  30. September (1987)
  31. Another Woman (1988)
  32. New York Stories (1989)
  33. Crimes and Misdemeanors (1989)
  34. Alice (1990)
  35. Long Ago and Far Away (1989–1993)
  36. Shadows and Fog (1991)
  37. Husbands and Wives (1992)
  38. Widows' Peak (1994)
  39. Miami Rhapsody (1995)
  40. Reckless (1995)
  41. Angela Mooney / Angela Mooney Dies Again (1996)
  42. Redux Riding Hood (1997)
  43. The Wonderful World of Disney (1995–2005)
  44. Coming Soon (1999)
  45. Forget Me Never (1999)
  46. A Girl Thing (2001)
  47. Purpose (2002)
  48. The Secret Life of Zoey (2002)
  49. Julie Lydecker (2002)
  50. Third Watch (1999–2005)
  51. Samantha: An American Girl Holiday / An American Girl Holiday (2004)
  52. The Omen (2006)
  53. Arthur et les Minimoys / Arthur and the Invisibles (2006)
  54. Fast Track / The Ex (2006)
  55. Be Kind Rewind (2008)
  56. Arthur et la vengeance de Maltazard / Arthur and the Great Adventure (2009)
  57. Arthur 3: la guerre des deux mondes / Arthur and the Two Worlds War (2010)
  58. Dark Horse (2011)
  59. Documentary Now! (2015– )