Svet filma (Synopsis & Filmografija)
Emily Blunt / Emili Blant

IMDb



Emili Olivija Lea Blant (engl. Emily Olivia Leah Blunt; London, 23. februar 1983) engleska je glumica.

Nakon nekoliko manjih uloga u televizijskim serijama i filmovima, Blant je 2004. nastupila u drami Moje leto ljubavi koja joj je donela nominaciju za Britansku nezavisnu filmsku nagradu. Naredne godine nagrađena je Zlatnim globusom za najbolju sporednu žensku ulogu u mini-seriji ili TV filmu za ulogu u Bi-Bi-Si-jevom filmu Gidionova kćerka. Godine 2007. nastupila je u nekoliko filmova američke produkcije, među kojima se ističe Đavo nosi Pradu. Ova uloga donela joj je nominacije za nekoliko nagrada u kategoriji "Najbolja glumica u sporednoj ulozi" među kojima su BAFTA i Zlatni globus, a takođe je bila nominovana i za BAFTU za zvezdu u usponu.

Uloga kraljice Viktorije Hanoverske u biografskoj drami Mlada Viktorija iz 2009. donela joj je još jednu nominaciju za Zlatni globus, ovoga puta u kategoriji "Najbolja glavna ženska uloga u igranom filmu - drama". Pažnju šire publike Blantova je privukla zapaženim ulogama u nizu naučnofantastičnih filmova, među kojima su Agenti sudbine (2011), Ubica iz budućnosti (2012) i Na rubu vremena (2014). Istovrmeno je nastavila da nastupa u komedijama i filmovima nezavisne produkcije, a uloge u filmu Lov na losose u Jemenu (2012) i mjuziklu Začarana šuma (2014) donele su joj još dve nominacije za nagradu Zlatni globus u kategoriji "Najbolja glavna ženska uloga u igranom filmu - komedija ili mjuzikl". Godine 2015. pojavila se u kriminalističkom trileru Sikario Denija Vilneva, dok će tokom 2016. tumačiti naslovne uloge u filmovima Lovac i ledena kraljica i Devojka iz voza.

Blant je tri godine bila u vezi sa kanadskim pevačom Majklom Bubleom koga je upoznala 2005. na dodeli australijskih televizijskih nagrada Lodži u Melburnu. Neko vreme su zajedno živeli u Vankuveru sve do raskida 2008.

U novembru 2008. Blant je započela vezu sa američkim glumcem Džonom Krasinskim, za koga se verila u avgustu naredne godine. Blant i Krasinski venčali su se 10. jula 2010. u Komu (Italija), a 16. februara 2014. dobilu su kćerku Hejzel.

Njen brat Sebastijan se takođe bavi glumom, a njena sestra Felisti je književni agent i udata je za glumca Stenlija Tučija, koga je upoznala preko Emili koja je sa njim nastupila u filmu Đavo nosi Pradu.

Wikipedia

Svet filma (Synopsis & Filmografija)
Filmografija:

  1. Boudica / Warrior Queen (2003)
  2. Henry VIII (2003)
  3. Foyle's War (2002–2015)
  4. Agatha Christie's Poirot (1989–2013)
  5. My Summer of Love (2004)
  6. Empire (2005– )
  7. The Strange Case of Sherlock Holmes & Arthur Conan Doyle (2005)
  8. Gideon's Daughter (2005)
  9. Irresistible (2006)
  10. The Devil Wears Prada (2006)
  11. Wind Chill (2007)
  12. The Jane Austen Book Club (2007)
  13. Dan in Real Life (2007)
  14. Charlie Wilson's War (2007)
  15. The Great Buck Howard (2008)
  16. Sunshine Cleaning (2008)
  17. The Simpsons (1989– )
  18. The Young Victoria (2009)
  19. Curiosity (2009)
  20. The Wolfman (2010)
  21. Wild Target (2010)
  22. Gulliver's Travels (2010)
  23. Gnomeo & Juliet (2011)
  24. The Adjustment Bureau (2011)
  25. Salmon Fishing in the Yemen (2011)
  26. Your Sister's Sister (2011)
  27. The Muppets (2011)
  28. The Five-Year Engagement (2012)
  29. Looper (2012)
  30. Arthur Newman (2012)
  31. Kaze tachinu / The Wind Rises (2013)
  32. Edge of Tomorrow (2014)
  33. Into the Woods (2014)
  34. Sicario (2015)
  35. The Huntsman: Winter's War (2016)
  36. The Girl on the Train (2016)
  37. Animal Crackers (2017)
  38. My Little Pony: The Movie (2017)
  39. A Quiet Place (2018)
  40. Sherlock Gnomes (2018)
  41. Mary Poppins Returns (2018)
  42. Jungle Cruise