Svet filma (Synopsis & Filmografija)
Sigourney Weaver / Sigorni Viver

IMDb



Susan Alexandra Weaver (umjetničko ime Sigourney Weaver; New York, 8. oktobar 1949.) je američka glumica.

Sigourney Weaver se rodila kao dijete Pata Weavera, predsjednika NBC televizije, i Desiree Hawkins Ingles, britanske glumice. Počela se služiti imenom Sigourney 1963. prema liku iz romana “Veliki Gatsby” kojeg je napisao F. Scott Fitzgerald. Pohađala je srednju školu u New Yorku te je studirala engleski na Stanford fakultetu, a zatim glumu na Yaleu gdje je nastupala u pozorišnim prestavama prijatelja Christophera Duranga.

Njena prva uloga bila je jako mala – glumila je djevojku sa kojom Woody Allen izlazi ispred kina u hvaljenoj tragikomediji “Annie Hall”. Već kasnije je praktički dobila glavnu ulogu u klasiku ZF horora, “Osmi putnik” (engleski “Alien”) iz 1979. Kasnije su također uslijedili uspješni filmovi – nastupila je u drami “Godina opasnog življenja” iz 1982. koju je režirao Peter Weir, a fantastična komedija “Istjerivači duhova” postala je njen najveći komercijalni uspjeh. 1988. postala je prva glumica u istoriji koja je osvojila dva Zlatna globusa u istoj godini – jednog za glavnu ulogu u drami “Gorile u magli” a drugog za sporednu ulogu u komediji “Zaposlena djevojka” – a da kasnije nije osvojila Oscara ni za jedan film, iako je za oba bila također nominirana u istoj godini. Još ranije je dobila prvu nominaciju za Oscara za ulogu u nastavku “Aliens” iz 1986. U tom filmskom serijalu je nastupila sveukupno u sva četiri nastavka.

Udala se za pozorišnog reditelja Jima Simpsona 1984. sa kojim je dobila kćerku Charlotte Simpson (1990.). Uz to se zalaže za očuvanje okoliša.

wikipedia

Svet filma (Synopsis & Filmografija)
Filmografija:

  1. Somerset (1970–1976)
  2. Annie Hall (1977)
  3. The Best of Families (1977– )
  4. Madman (1978)
  5. Alien (1979)
  6. 3 by Cheever (1979– )
  7. Eyewitness (1981)
  8. The Year of Living Dangerously (1982)
  9. Deal of the Century (1983)
  10. Ghost Busters (1984)
  11. Une femme ou deux (1985)
  12. Aliens (1986)
  13. Half Moon Street (1986)
  14. Gorillas in the Mist: The Story of Dian Fossey (1988)
  15. Working Girl (1988)
  16. Ghostbusters II (1989)
  17. The Snow Queen (1992)
  18. Alien3 (1992)
  19. 1492: Conquest of Paradise (1992)
  20. Rabbit Ears: Peachboy (1993)
  21. Dave (1993)
  22. The Wild Swans (1994)
  23. Death and the Maiden (1994)
  24. Jeffrey (1995)
  25. Copycat (1995)
  26. Snow White: A Tale of Terror (1997)
  27. The Ice Storm (1997)
  28. Alien: Resurrection (1997)
  29. A Map of the World (1999)
  30. Galaxy Quest (1999)
  31. Company Man (2000)
  32. Tadpole (2000)
  33. Heartbreakers (2001)
  34. Big Bad Love (2001)
  35. Futurama (1999–2013)
  36. The Guys (2002)
  37. Holes (2003)
  38. The Village (2004)
  39. Imaginary Heroes (2004)
  40. Snow Cake (2006)
  41. The TV Set (2006)
  42. Infamous (2006)
  43. Happily N'Ever After (2006)
  44. The Girl in the Park (2007)
  45. Be Kind Rewind (2008)
  46. Vantage Point (2008)
  47. Baby Mama (2008)
  48. WALL·E (2008)
  49. Eli Stone (2008–2009)
  50. The Tale of Despereaux (2008)
  51. Prayers for Bobby (2009)
  52. Avatar: The Game (2009)
  53. Avatar (2009)
  54. Crazy on the Outside (2010)
  55. You Again (2010)
  56. Spring/Fall (2011)
  57. Cedar Rapids (2011)
  58. Paul (2011)
  59. Abduction (2011)
  60. Rampart (2011)
  61. Red Lights (2012)
  62. The Cabin in the Woods (2012)
  63. The Cold Light of Day (2012)
  64. Political Animals (2012– )
  65. Vamps (2012)
  66. Simple Plan: Prayers for Bobby Tribute (2014)
  67. Alien: Isolation (2014)
  68. Exodus: Gods and Kings (2014)
  69. Chappie (2015)
  70. Penn Zero: Part-Time Hero (2014–2017)
  71. Finding Dory (2016)
  72. Ghostbusters (2016)
  73. A Monster Calls (2016)
  74. The Assignment (2016)
  75. The Meyerowitz Stories (New and Selected) (2017)
  76. Rakka (2017)
  77. The Defenders (2017– )
  78. Doc Martin (2004– )
  79. Untitled Neill Blomkamp/Alien Project
  80. Avatar 2 (2020)
  81. Avatar 3 (2021)
  82. Avatar 4 (2024)
  83. Avatar 5 (2025)