+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    3.894
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    841
    Pohvaljen 30.313 puta u 3.411 postova
    Moć reputacije
    402

    Velimir Zivotic / Velimir Životić

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Velimir Zivotic / Velimir Životić

    IMDb



    Velimir Bata Životić je bio srpski pozorišni i filmski glumac. Rođen je 5. septembra 1924. godine u Valjevu.

    Glumio je u velikom broju pozorišnih predstava, igrao je u velikom broju filmova, radio i TV drama i serija. Bio je član ansambla Narodnog pozorišta, Pančevo (1947-1950), Narodnog pozorišta, Sombor (1950-1951), a 1951. godine prelazi u Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, gde ostaje do penzionisanja 1986. godine, sa jednim prekidom od 1971. do 1973. kada je bio angažovan u Savremenom pozorištu, Beograd. Bio je član Udruženja dramskih umetnika Srbije.

    Neke od najpoznatijih uloga koje je odigrao u pozorištu su Nadan Bojmir u "Maksimu Crnojeviću" Laze Kostića, Voznesenski u predstavi "Živi leš" po romanu Lava Tolstoja, uloga Viće u Nušićevom "Sumnjivom licu", Kir Janja u istoimenom delu Jovana Sterije Popovića, gospodin Smit u drami "Ćelava pevačica" Ežena Joneskoa. Televizijska publika pamti ga po ulogama u serijama "Diplomci", "Građani sela Luga", "Pesma", "Više od igre", "Sedam sekretara SKOJ-a", "Povratak otpisanih", "Portret Ilije Pevca", "Vuk Karadžić", "Aleksa Šantić", "Kraj dinastije Obrenović" i, na kraju, "Vratiće se rode".

    Dobitnik je Sterijine nagrada za glumačko ostvarenje 1965. godine, osvojio je više nagrada na Susretima vojvođanskih pozorišta i na Susretima profesionalnih pozorišta Srbije "Joakim Vujić", dobio je zlatna medalju "Jovan Đorđević", Oktobarsku nagradu Novog Sada 1971. godine, a iste godine odlikovan je Ordenom zasluga za narod sa srebrnim zracima.

    Umro je 15. maja 2011. godine u Novom Sadu u 87. godini života.

    rts.rs
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)

    Filmografija:

    1. Boj na Kosovu (1964)
    2. Neka daleka svjetlost (1969)
    3. Diplomci (1971– )
    4. Zenski razgovori (1972– )
    5. Gradjani sela Luga (1972– )
    6. Jedanaesta najteza godina (1973)
    7. Filip na konju (1973– )
    8. Sudjenje Bertoldu Brehtu (1973)
    9. Junak mog detinjstva (1973– )
    10. Pesma (1975– )
    11. Crni petak (1975)
    12. Frontas (1976)
    13. Vise od igre (1976– )
    14. Povratak otpisanih (1976– )
    15. Purgatoli (1977)
    16. Papirna (1978)
    17. Stici pre svitanja (1978)
    18. Momci iz Crvene duge (1978)
    19. Kod Kamile (1978)
    20. Sedam sekretara SKOJ-a (1978– )
    21. Mahagoni (1979)
    22. Trofej (1979)
    23. Pupinove zvezde (1979)
    24. Radio Vihor zove Andjeliju (1979)
    25. Plaza (1980)
    26. Bilo, pa proslo (1980– )
    27. Svetozar Markovic (1980– )
    28. Baza na Dunavu (1981– )
    29. Balada o Sinisi i mangupu (1981)
    30. Variola vera (1982)
    31. Stranstvovanje (1982)
    32. Ziva zemlja (1982)
    33. Mrtvi se ne vracaju (1983– )
    34. Veliki transport (1983)
    35. Snohvatice (1983)
    36. Mala privreda (1986)
    37. Mladost umetnika (1987)
    38. Vuk Karadzic (1987– )
    39. Poput lista (1988)
    40. Portret Ilije Pevca (1988– )
    41. Violinski kljuc (1990)
    42. Sumnjivo lice (1990)
    43. Red i mir (1990)
    44. Aleksa Santic (1990– )
    45. Sarajevske price (1991– )
    46. Teatar u Srba (1991– )
    47. Najvise na svetu celom (1994– )
    48. Kraj dinastije Obrenovic (1995– )
    49. Vratice se rode (2007– )





  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora mir-lav:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 07:55.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2018 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1