+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor lisani avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    595
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    8
    Pohvaljen 439 puta u 280 postova
    Moć reputacije
    70

    Morgan Freeman / Morgan Friman

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Morgan Freeman / Morgan Friman

    IMDb



    Morgan Freeman (rođen 1. juna 1937.) je američki filmski glumac i redatelj. Postao je poznat u devedesetima nakon što je nastupio u seriji uspješnih holivudskih filmova.

    Freeman je rođen u Memphisu, Tennessee u obitelji brijača Morgana Porterfielda Freemana Sr., koji je 1961. umro od ciroze jetre, i čistačice Mayme Edna Revere. Ima još troje starijih braće i sestara. Freemanova obitelj često se selila tijekom njegova djetinjstva pa je tako živjela u Greenwoodu, Mississippi; u Garyju, Indiana; i konačno u Chicagu, Illinois. Freeman je prvi put glumio s osam godina, u školskoj predstavi. S dvanaest godina pobijedio je na dramskom državnom natjecanju, a tijekom srednje škole nastupao je u radio-dramama u Nashvilleu, Tennessee. 1955. je odbio stipendiju dramske škole sveučilišta u Jacksonu, odabravši umjesto toga rad u američkom vojnom zrakoplovstvu.

    Početkom šezdesetih preselio se u Los Angeles gdje je radio kao zapisničar na koledžu. U to vrijeme je boravio i u New Yorku, radeći kao plesač na Svjetskoj izložbi, i u San Franciscu gdje je bio član glazbene grupe Opera Ring.

    Iako mu je filmski debi bio film iz 1971., Who Says I Can't Ride a Rainbow?, Freeman je postao poznat u američkim medijima kroz uloge u sapunici Another World i PBS-ovom dječjem showu The Electric Company. Sredinom osamdesetih Freeman se počinje pojavljivati u poznatijim sporednim ulogama, postavši poznat po ulogama mudrih i očinskih likova. Kako je stjecao slavu, pojavljivao se u sve većim ulogama kao što su vozač Hoke u filmu Vozeći gđicu Daisy, i bojnik Rawlins u filmu Rat za slavu (oba iz 1989.). 1994. je portretirao Reda, zatvorenika koji se iskupljuje za svoja nedjela, u hvaljenom filmu Iskupljenje u Shawshanku. Status zvijezde potvrdio je u nekim od najvećih filmova devedesetih: Robin Hood: Princ lopova, Sedam i Duboki udar. 1997. je, zajedno s Lori McCreary, osnovao filmsku produkcijsku tvrtku Revelations Entertainment.

    Freeman je prepoznatljiv po svom osobitom glasu, što mu je često donosilo uloge pripovjedača. 2005. se pojavio kao pripovijedač u dva najuspješnija filma te godine, Rat svjetova i u dokumentarcu nagrađenom Oscarom, March of the Penguins. Nakon tri prethodne nominacije (za sporednu ulogu za film Street Smart, 1987., i glavne uloge u filmovima Vozeći gđicu Daisy, 1989., i Iskupljenje u Shawshanku, 1994.), 2004. je konačno osvojio Oscara za najbolju sporednu ulogu za svoj nastup u filmu Djevojka od milijun dolara.

    Freeman je bio u braku s Jeanette Adair Bradshaw od 22. oktobra 1967. do 1979. 16. juna 1984. je oženio Myrnu Colley-Lee. Ima dva sina iz bivših veza, Alphonsa i Saifoulayjea. Posvojio je kćer svoje prve žene, Deenu, a par ima i četvrto dijete, Morganu. Freeman živi u Charlestonu, Mississippi, i New Yorku. Ima pilotsku licencu za osobni avion, a suvlasnik je i restorana Madidi i blues-kluba Ground Zero, u Clarksdaleu, Mississippi.

    Freeman je istupio protiv proslave Mjeseca povijesti crnaca te ne sudjeluje u takvim događajima, o čemu je rekao: "Ne želim mjesec povijesti crnaca. Povijest crnaca je američka povijest." Rekao je kako je jedini način da se okonča rasizam taj da se prekine pričati o njemu, te naglasio kako ne postoji "mjesec povijesti bijelaca". Freeman je u interjvuu u emisiji 60 Minutes' rekao Mikeu Wallaceu: "Prestat ću te nazivati bijelcem, ali zamolit ću i tebe da me nazivaš crncem."

    wikipedia

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Filmografija:

    1. The Pawnbroker (1964)
    2. A Man Called Adam (1966)
    3. Where Were You When the Lights Went Out? (1968)
    4. New York Television Theatre (1965– )
    5. Caught in the Middle (1970)
    6. Who Says I Can't Ride a Rainbow! (1971)
    7. Blade (1973)
    8. The Electric Company (1971–1977)
    9. Roll of Thunder, Hear My Cry (1978)
    10. Visions (1976–1980)
    11. Hollow Image (1979)
    12. Julius Caesar (1979)
    13. Coriolanus (1979)
    14. Attica (1980)
    15. Brubaker (1980)
    16. Eyewitness (1981)
    17. Texas (1980–1982)
    18. Ryan's Hope (1975–1989)
    19. The Marva Collins Story (1981)
    20. Death of a Prophet (1981)
    21. Another World (1964–1999)
    22. Harry & Son (1984)
    23. Teachers (1984)
    24. The Atlanta Child Murders (1985– )
    25. Marie (1985)
    26. That Was Then... This Is Now (1985)
    27. Great Performances (1971– )
    28. The Twilight Zone (1985–1989)
    29. The Execution of Raymond Graham (1985)
    30. Resting Place (1986)
    31. Street Smart (1987)
    32. Fight for Life (1987)
    33. Clinton and Nadine (1988)
    34. Clean and Sober (1988)
    35. Lean on Me (1989)
    36. Johnny Handsome (1989)
    37. Driving Miss Daisy (1989)
    38. Glory (1989)
    39. The Earth Day Special (1990)
    40. The Civil War (1990-1990)
    41. The Bonfire of the Vanities (1990)
    42. Robin Hood: Prince of Thieves (1991)
    43. American Experience (1988– )
    44. The True Story of Glory Continues (1991)
    45. The Savior Is Born (1992)
    46. The Power of One (1992)
    47. Unforgiven (1992)
    48. The Shawshank Redemption (1994)
    49. Outbreak (1995)
    50. Se7en (1995)
    51. Moll Flanders (1996)
    52. Chain Reaction (1996)
    53. Kiss the Girls (1997)
    54. Amistad (1997)
    55. Hard Rain (1998)
    56. Deep Impact (1998)
    57. Under Suspicion (2000)
    58. Nurse Betty (2000)
    59. American Masters (1985– )
    60. Along Came a Spider (2001)
    61. High Crimes (2002)
    62. The Sum of All Fears (2002)
    63. Freedom: A History of Us (2003– )
    64. Levity (2003)
    65. Dreamcatcher (2003)
    66. Bruce Almighty (2003)
    67. Guilty by Association (2003)
    68. Rameses: Wrath of God or Man? (2004)
    69. The Big Bounce (2004)
    70. A Remarkable Promise (2004)
    71. Million Dollar Baby (2004)
    72. Slavery and the Making of America (2005-2005)
    73. Unleashed (2005)
    74. Edison (2005)
    75. Batman Begins (2005)
    76. War of the Worlds (2005)
    77. Batman Begins (2005)
    78. An Unfinished Life (2005)
    79. Magnificent Desolation: Walking on the Moon 3D (2005)
    80. Lucky Number Slevin (2006)
    81. 10 Items or Less (2006)
    82. The Contract (2006)
    83. Evan Almighty (2007)
    84. Gone Baby Gone (2007)
    85. Feast of Love (2007)
    86. The Bucket List (2007)
    87. A Raisin in the Sun (2008)
    88. Wanted (2008)
    89. The Dark Knight (2008)
    90. Thick as Thieves (2009)
    91. The Maiden Heist (2009)
    92. Invictus (2009)
    93. 30 for 30 (2009– )
    94. RED (2010)
    95. Conan the Barbarian (2011)
    96. Dolphin Tale (2011)
    97. The Magic of Belle Isle (2012)
    98. The Dark Knight Rises (2012)
    99. Olympus Has Fallen (2013)
    100. Oblivion (2013)
    101. Now You See Me (2013)
    102. Last Vegas (2013)
    103. The LEGO Movie (2014)
    104. Transcendence (2014)
    105. Wish Wizard (2014)
    106. Lucy (2014)
    107. 5 Flights Up (2014)
    108. Dolphin Tale 2 (2014)
    109. Last Knights (2015)
    110. Ted 2 (2015)
    111. Momentum (2015)
    112. London Has Fallen (2016)
    113. Now You See Me 2 (2016)
    114. Ben-Hur (2016)
    115. Going in Style (2017)
    116. Madam Secretary (2014– )
    117. Just Getting Started (2017)
    118. The Nutcracker and the Four Realms (2018)
    119. Angel Has Fallen (2019)
    120. The Poison Rose
    121. The Manuscript
    122. Cold Warriors
    Izmenjeno od: Shane; 15.09.2018 u 11:13.

  2. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora lisani:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 11:45.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1