+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    3.044
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    12.682
    Pohvaljen 11.948 puta u 2.958 postova
    Moć reputacije
    329

    Costa-Gavras / Kosta Gavras

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Costa-Gavras / Kosta Gavras

    IMDb



    Costa-Gavras (Loutra-Iraias, Grčka, 13. februar 1933.) je grčko-francuski filmski reditelj, jedan od začetnika i glavnih predstavnika evropskog političkog filma.

    Rođen je kao Konstantínos Gavrás u grčkoj pokrajini Arkadiji. Njegov otac bio je tokom drugog svetskog rata član levičarske Nacionalne oslobodilačke fronte (EAM). Nakon srednje škole seli se u Francusku gde studira pravo i kasnije postaje naturalizovani Francuz. 1956. napušta studije prava i započinje pohađati Nacionalnu francusku filmsku školu IDHEC, nakon čega postaje asistent rediteljima Jeanu Gionu i Renéu Clairu. 1965. režira svoj prvi film, Compartiment Tueurs. Filmovima Un homme de trop (1967), koji obrađuje tematiku drugog svetskog rata u Francuskoj i posebno "Z" (1969.), optužbom vojne diktature u Grčkoj, koji je osvojio Oscara kao najbolji film na stranom jeziku, nameće se kritici kao duboko angažovani reditelj. Iduće godine snima dramu L'Aveu, prikaz represije u prosovjetskoj Čehoslovačkoj u doba hladnog rata. 1973., vraća se tematici vojne dikature filmom État de Siège, kojim optužuje američku podršku južnoameričkim autoritarnim režimima. Nadahnut stvarnim događajima u Urugvaju za vreme diktature 1973.-1984., film je snimljen u Čileu, neposredno pre vojnog udara 1973. Iz 1975. je film Section spéciale, koji se bavi procesima u Višijskoj Francuskoj, dok se posebno ističe višestruko nagrađeni politički triler Nestali iz 1982., koji takođe nadahnut stvarnim događajima, donosi intrigantni prikaz brutalnih metoda režima Augusta Pinocheta u Čileu. 1989., uspešna drama Muzička kutija, priča je o nekažnjenom zločnicu iz drugog svetskog rata, i njegovom odnosu s vlastitom porodicom, dok se film Amen, iz 2002., bavi odnosom Vatikana i Nacističke Nemačke.

    Tokom karijere, Costa-Gavras je više puta sarađivao sa književnikom i scenaristom Jorgeom Semprúnom i glumcem Yvesom Montandom.

    Costa-Gavras je bio predsednik Cinémathèque Française od 1982. do 1987., i ponovo od 2007. do danas. Njegova žena Michèle Ray-Gavras filmska je producentica, dok su deca Julie Gavras i Romain Gavras takođe filmski umjetnici.

    prolog.rs
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Les rates (1958)
    2. Compartiment tueurs / The Sleeping Car Murder (1965)
    3. 1 homme de trop / Shock Troops (1967)
    4. Z / Z - il est vivant (1969)
    5. L'aveu / The Confession (1970)
    6. Yves Montand (1970)
    7. État de siège / State of Siege (1972)
    8. Section spéciale / Special Section (1975)
    9. Clair de femme / Womanlight (1979)
    10. Missing (1982)
    11. Hanna K. (1983)
    12. Conseil de famille / Family Council (1986)
    13. Betrayed (1988)
    14. Music Box (1989)
    15. Contre l'oubli / Lest We Forget (1991)
    16. La petite apocalypse / The Little Apocalypse (1993)
    17. À propos de Nice, la suite (1995)
    18. Lumière et compagnie / Lumière and Company (1995)
    19. Mad City (1997)
    20. Amen. / Eyewitness (2002)
    21. Le couperet / The Ax (2005)
    22. Eden à l'Ouest / Eden Is West (2009)
    23. Le capital / Capital (2012)
    24. Adults in the Room (2018) (pre-production)
    Izmenjeno od: lisani; 19.04.2018 u 18:39.

  2. Sledeći član je izrazio svoju zahvalnost na ovom postu i time podržao autora Мрвица:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 08:13.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1