Svet filma (Synopsis & Filmografija)


Mate Relja / Mate Relja

IMDb



Mate Relja (Šibenik, 29. kolovoza 1922. - Zagreb, 1. kolovoza 2006.) bio je hrvatski redatelj i scenarist.

Diplomirao je književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a umjetničku karijeru započeo je 1944. godine u partizanima – kao glumac u kazališnoj družini okružnog NOO Šibenika, kasnije u šibenskom kazalištu. Na filmu je radio od 1948. g. kao asistent pa pomoćnik redatelja u Jadran filmu u Zagrebu. Bio je i TV-djelatnikom, radeći u "programu za djecu i omladinu".

Bio je dramaturg i redatelj u tridesetak tzv. element-filmova. Od 1993. do 1994. bio je predsjednik Hrvatsko-češkog društva.

wikipedia
Svet filma (Synopsis & Filmografija)


Filmografija:

  1. Kota 905 (1960)
  2. Opasni put (1963)
  3. Stare slave djedovina (1967)
  4. Zrno do zrna (1968)
  5. Kroz Sibenske tisne kale (1968)
  6. Vlak u snijegu (1976)
  7. Bez alata nema zanata (1980)
  8. U podne (1988)
  9. Izazov (1991)