+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Top poster Lucky Strike avatar
    Datum registracije
    02.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    4.466
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    9.418
    Pohvaljen 24.502 puta u 4.730 postova
    Moć reputacije
    467

    Nicolas Cage / Nikolas Kejdž

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Nicolas Cage / Nikolas Kejdž

    IMDb



    Biografija

    Nikolas Kejdž je rođen kao Nikolas Kim Kopola u porodici italijansko-nemačkog porekla koja je kroz generacije bila povezana sa filmom i umetnošću uopšte. Nikolasov deda Karmajn Flautist Kopola je bio kompozitor, a baka Italija glumica. Otac Avgust Kopola bio je pisac i profesor književnosti, a majka Džoj Vogelsang balerina i koreograf. Čuveni režiser Fransis Ford Kopola je Nikolasov stric. Oba Nikolasova brata takođe se bave filmom: Kristofer Kopola je režiser, a Majk je glumac i di-džej na radiju.

    Posle razvoda svojih roditelja tada dvanestogodišnji Nikolas se seli kod oca u San Francisko i leta provodi u društvu svog strica Forda Kopole i njegove ćerke Sofije Kopole. Fasciniran ulogom koju je Džejms Din odigrao u filmu Istočno od raja definitivno odlučuje da postane glumac i upisuje se na Američki pozorišni konzervatorijum u San Francisku na kome provodi jedno leto i igra u pozorišnoj predstavi Zlatni dečko.

    Na velikom platnu debituje 1983. godine u filmu svog strica Rumble Fish. Suočen sa zluradim komentarima filmske ekipe da je ulogu dobio zbog dobrih porodičnih veza a ne zbog svog talenta odlučuje da promeni prezime Kopola u Kejdž. svoje novo prezime Nikolas „pozajmljjuje” od strip junaka Luka Kejdža, uličnog superheroja sklonog depresiji i epizodama ludila. Pod novim imenom prvi put se pojavljuje u filmu Valley Girl (1983) a 1984, godine dobija svoju prvu dramsku ulogu u filmu Ptičica, reditelja Alana Parkera gde glumi vijetnamskog veterana. Slede Filmovi Racing with the Moon i The Cotton Club. Godine 1986. dobija ulogu u filmu Pegi Su se udala gde se pojavljuje pored glumice Ketlin Terner. Filmski kritičari nisu bili oduševljeni njegovom glumom ali ga zato zapaža Šer koja insistira da baš on bude njen partner u filmu Moonstruck. Uloga dosadnog i navalentnog ljubavnika u ovom filmu Kejdžu donosi prvi značajniji uspeh kod publike i na bioskopskim blagajnama. Ulogom u komediji Podizanje Arizone (1987) osvaja simpatije filmskih kritičara, a zatim se pojavljuje u potpuno drugačijem, maračnom, izdanju u filmu Poljubac vampira.

    Godine 1992. snima romantičnu komediju Medeni mesec u Las Vegasu sa Sarom Džesikom Parker i Džejmsom Kanom, svoj prvi mejnstrim film koji predstavlja značajnu prekretnicu u njegovoj karijeri i za koji dobija nominaciju za Zlatni globus. Godine 1995. u bioskopima se pojavljuje film Majka Figisa Napuštajući Las Vegas sa Nikolasom Kejdžom i Elizabet Šu u glavnim ulogama. Za upečatljivu i slojevitu ulogu pisca alkoholičara sklonog samoubistvu u ovom filmu Nikolas Kejdž osvaja nagrade Oskar i Zlatni globus.

    Koristeći popularnost koju su mu je ove nagrade nesumnjivo donele u narednim godinama Kejdž se prvenstveno okreće ulogama akcionih superheroja u holivudskim hitovima kao što su Stena, Leteća tamnica i Face/Off koje mu donose značajan finansijski uspeh. Snima i romantičnu dramu Grad Anđela (1998) sa glumicom Meg Rajan, triler Zmijske oči (1988) i Osam milimetara (1999). Godine 2000. zajedno sa glumicom Andželinom Žoli snima akcioni triler Nestali u 60 sekundi, a zatim ratnu melodramu Mandolina kapetana Korelija (2001) sa španskom glumicom Penelope Kruz.

    U centar interesovanja filmske javnosti Nikolas Kejdž ponovo dolazi sa pojavljivanjem filma Adaptacija Spajka Džounza. Dvostruka uloga pisca i scenariste Čarlija Hofmana i njegovog izmišljenog brata blizanca Donalda donosi mu drugu nominacuju za nagradu [[Oskar],] kao i nominacije za nagrade Zlatni globus i BAFTA. Iste godine Kejdž se javnosti predstavio i kao reditelj niskobudžetnog filma Soni sa glumcem Džejmsom Frankom u ulozi žigola ali bez većeg uspeha kod publike i kritike.

    U narednim godinama snima još nekoliko filmova od kojih su najzapaženiji: Prevaranti, reditelja Ridlija Skota (2003), Nacionalno Blago (2004), The Weather Man (2005), Svetski trgovinski centar, reditelja Olivera Stouna (2006), Ghost Rider (2007).

    Nikolas Kejdž se uspešno okušao i u poslu producenta. Njegova producentska kuća Satern films stoji iza brojnih uspešnih filmskih ostvarenja kao što su: Shadow of the Vampire, Life of David Gale, Lord of War, The Wicker Man, Next, Ghost

    Privatni život

    U svojim dvadesetim godinama Nikolas Kejdž se zabavljao sa Dženi Rajt, Umom Terman, a iz višegodišnje veze sa glumicom i manekenkom Kristinom Fulton ima sina Vestona Kopolu Kejdža. Bio je oženjen tri puta. Sa glumicom Patrišom Arket koju je zaprosio istoga dana kada su se upoznali bio je u braku od 1995. do 2001. godine. Brak sa ćerkom „kralja roka” Elvisa Preslija, Lizom Mari Presli potrajao je samo nekoliko meseci. Svoju sadašnju suprugu Kim Alis, amerikanku korejskog porekla, upoznao je u suši restoranu gde je radila kao kelnerica. U braku su od 2004. godine i imaju sina Kal Ela Kopolu Kejdža.

    Nikolas Kejdž je veliki zaljubljenik u strip i smatra da je strip današnji ekvivalent mitologije. Ime njegovog sina Kal Ela je u stvari pravo ime Supermena. Nikolas je trebalo da glumi Supermena u filmu Tima Bartona ali do realizacije ovog projekta nije došlo zbog finansijskih problema. Takođe bio je prvi izbor za ulogu Normana Ozborna (Zelenog Goblina) u filmu Spajdermen, ali je uloga na kraju ipak pripala Vilemu Dafou. Kejdž je veliki obožavaoc Elvisa Preslija, a uloga u filmu Divlji u srcu je Nikolasov svojevrstan omaž ovom slavnom pevaču.


    Nagrade i priznanja

    Dobitnik Oskara kao najbolji glumac za film Napuštajući Las Vegas 1995. godine
    Dobitnik Zlatnog globusa kao najbolji glumac za film Napuštajući Las Vegas 1995. godine

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Best of Times (1981)
    2. Fast Times at Ridgemont High (1982)
    3. Valley Girl (1983)
    4. Rumble Fish (1983)
    5. Racing with the Moon (1984)
    6. The Cotton Club (1984)
    7. Birdy (1984)
    8. The Boy in Blue (1986)
    9. Peggy Sue Got Married (1986)
    10. Raising Arizona (1987)
    11. Moonstruck (1987)
    12. Vampire's Kiss (1988)
    13. Never on Tuesday (1989)
    14. Time to Kill (1989)
    15. Wild at Heart (1990)
    16. Fire Birds (1990)
    17. Industrial Symphony No. 1: The Dream of the Brokenhearted (1990)
    18. Zandalee (1991)
    19. Honeymoon in Vegas (1992)
    20. Amos & Andrew (1993)
    21. Red Rock West (1993)
    22. Deadfall (1993)
    23. Guarding Tess (1994)
    24. It Could Happen to You (1994)
    25. Trapped in Paradise (1994)
    26. Kiss of Death (1995)
    27. Napuštajući Las Vegas (1995)
    28. The Rock (1996)
    29. Con Air (1997)
    30. Face/Off (1997)
    31. City of Angels / Grad anđela (1998)
    32. Snake Eyes (1998)
    33. Welcome to Hollywood (1998)
    34. 8 milimetara (1999)
    35. Bringing Out the Dead (1999)
    36. Gone in Sixty Seconds (2000)
    37. The Family Man (2000)
    38. Captain Corelli's Mandolin (2001)
    39. A Christmas Carol (2001)
    40. Windtalkers (2002)
    41. Sonny (2002)
    42. Adaptation. (2002)
    43. Matchstick Men (2003)
    44. National Treasure (2004)
    45. Lord of War (2005)
    46. The Weather Man (2005)
    47. The Ant Bully (2006)
    48. World Trade Center (2006)
    49. The Wicker Man (2006)
    50. Ghost Rider (2007)
    51. Grindhouse (2007)
    52. Next (2007)
    53. National Treasure: Book of Secrets (2007)
    54. Bangkok Dangerous (2008)
    55. Knowing (2009)
    56. G-Force (2009)
    57. Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans (2009)
    58. Astro Boy (2009)
    59. Kick-Ass (2010)
    60. The Sorcerer's Apprentice (2010)
    61. Season of the Witch (2011)
    62. Drive Angry (2011)
    63. Seeking Justice (2011)
    64. Trespass (2011)
    65. Ghost Rider: Spirit of Vengeance (2011)
    66. Stolen (2012)
    67. The Croods (2013)
    68. The Frozen Ground (2013)
    69. Joe (2013)
    70. Rage (2014)
    71. Outcast (2014)
    72. Left Behind (2014)
    73. Dying of the Light (2014)
    74. The Runner (2015)
    75. Pay the Ghost / Platiti duha (2015)
    76. The Trust (2016)
    77. Dog Eat Dog (2016)
    78. Snouden (2016)
    79. USS Indianapolis: Men of Courage (2016)
    80. Army of One (2016)
    81. Arsenal (2017)
    82. Vengeance: A Love Story (2017)
    83. Inconceivable (2017)
    84. Mom and Dad (2017)
    85. Looking Glass (2017)
    86. 211 (2018)
    87. The Humanity Bureau (2017)
    88. Between Worlds (2017)
    89. Primal (2018)
    90. Mandy (2018)
    91. The Croods 2 (2020)
    Izmenjeno od: Shane; 18.10.2018 u 21:16.

  2. Sledeća 3 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Lucky Strike:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 03:26.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2018 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1