+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Filmski sektor
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    5.691
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    1.045
    Pohvaljen 61.442 puta u 5.162 postova
    Moć reputacije
    586

    Zaim Muzaferija / Zaim Muzaferija

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)

    Zaim Muzaferija / Zaim Muzaferija

    IMDb



    Zaim Muzaferija (1923 - 2003) bio je bosanskohercegovački i jugoslovenski glumac i prosvetni radnik u rodnom gradu.

    Na filmskom platnu je debitovao 1961. godine u filmu ''Uzavreli grad'' i od tad se ostvario u još stotinak filmova i televizijskih serija. Snimao je mnoge filmove u kojima je igrao glavne uloge, a posebno se istakao u tzv. partizanskim filmovima.

    Zaim Muzaferija je rođen 9. mart 1923. u Visokom, tada delu Kraljevine Jugoslavije. Tokom Drugog svjetskog rata biva hapšen, a nakon puštanja iz pritvora sarađuje i sa antifašističkim pokretom. Nakon rata, u rodnom Visokom, dugo godina radi kao profesor nemačkog i francuskog jezika. Povremeno, bavio se i glumom, ali samo amaterski, a njegov prvi profesionalni debi bio je u filmu ''Uzavreli grad'' iz 1961. Veljka Bulajića. Već sa tim filmom Muzaferija osvaja specijalnu nagradu na festivalu u Puli i afirmiše se kao epizodista u mnogim narednim filmovima i tv serijama. Ostvario je više od stotinu uloga na filmu, televiziji i u pozorištu. Igrao je uglavnom rustične likove plemenite naravi. Na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu nagrađen je za uloge u filmovima ''Praznik'' (1967) Đorđa Kadijevića i ''Mali vojnici'' (1968) Bate Čengića. Posebno značajnu ulogu ostvario je u tv-drami ''Jagoš i Uglješa'' Bate Čangića, a najdraže su mu uloge bile u filmovima ''Žena sa krajolikom'' Ivice Matića i ''Ovo malo duše'' Ademira Kenovića. Za ulogu podvornika u filmu ''Stanica običnih vozova'' Nenada Dizdarevića dobio je Zlatnu arenu na Pulskom festivalu (1990).

    Ostale važnije uloge ostvario je u filmovima ''Kaja, ubit ću te!'' Vatroslava Mimice, ''Diverzanti'' Hajrudina Krvavca, ''Ram za sliku moje drage'' Mirze Idrizovića, ''Gravitacija'' B. Ivande, ''Lisice'' Krste Papića, „Slike iz života udarnika“ Bate Čengića, „Doktor Mladen“ Midhata Mutapčića, „Hajka“ Živojina Pavlovića, „Gazija“ Nenada Dizdarevića, ''Smrt gospodina Goluže'' Živka Nikolića, ''13. juli'' Radomira Šaranovića i Emira Kusturice ''Miris dunja'' Mirze Idrizovića, ''Pismo-glava'', ''Gluvi barut'' Bate Čengića, ''Nevjeste dolaze'' , ''Bife Titanik'', ''Otac na službenom putu'' Emira Kusturice. ''Prokleta je Amerika'' (1992) omnibus u režiji Aleša Kurta, Slobodana Skerlića i Marka Marinkovića. Glavne uloge ostvario je u filmovima ''Kaja'' i ''Jagoš i Uglješa'', te u filmu Lordana Zafranovića ''Gosti i radnici''.

    Posebno zanimljive glumačke kreacije ostvario je u pozorišnim predstavama na profesionalnim scenama širom bivše Jugoslavije. Osim glumom Muzaferija se bavio i pisanjem poezije.

    Nakon rata 1995. Zaim Muzaferija se ponovo vraća amaterizmu i nastupa u filmu ''Bajram'', a ubrzo zatim i u pozorišnoj predstavi ''1001 bošnjački dan'' svog sina Jesenka Muzaferije, sa čime ujedno i obeležava 60 godina umetničkog rada.

    Umro je 5. novembra 2003. u krugu svoje porodice u Visokom.

    wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)

    Filmografija:


    1. Uzavreli grad (1961)
    2. Macak pod sljemom (1962)
    3. Nikoletina Bursac (1964)
    4. Sretni umiru dvaput (1966)
    5. Glineni golub (1966)
    6. Diverzanti (1967)
    7. Deca vojvode Smita (1967)
    8. Praznik (1967)
    9. Kaja, ubit cu te! (1967)
    10. Mali vojnici (1967)
    11. Udji, ako hoces (1968)
    12. Ram za sliku moje drage (1968)
    13. Pohod (1968)
    14. Gravitacija ili fantasticna mladost cinovnika Borisa Horvata (1968)
    15. Opatica i komesar (1968)
    16. Bitka na Neretvi (1969)
    17. Ann och Eve - de erotiska (1970)
    18. Lisice (1970)
    19. Dan duzi od godine (1971)
    20. Ovcar (1971)
    21. Klopka za generala (1971)
    22. Slike iz zivota udarnika (1972)
    23. So (1973)
    24. Pjegava djevojka (1973)
    25. Polenov prah (1974)
    26. Trag (1974)
    27. Doktor Mladen (1975)
    28. Odbornici (1975- )
    29. Blago u duvaru (1975)
    30. Seljacka buna 1573 (1975)
    31. Zena s krajolikom (1976)
    32. Jagos i Ugljesa (1976)
    33. Gosti i radnici (1976)
    34. Hajducka vremena (1977)
    35. Hajka (1977)
    36. Pogled u noc (1978)
    37. Papirna (1978)
    38. Tren (1978)
    39. Ljudski faktor (1978)
    40. Nevjeste dolaze (1978)
    41. Anno domini 1573 (1979- )
    42. Tale (1979- )
    43. Ivan Goran Kovacic (1979)
    44. Todora (1979)
    45. Covjek u neispravnom stanju (1979)
    46. Bife 'Titanik' (1979)
    47. Tren (1980- )
    48. Izgubljeni zavicaj (1980)
    49. Husinska buna (1980)
    50. Gazija (1981)
    51. Pad Italije (1981)
    52. Zivot pise romane ali nema ko da ih cita (1981)
    53. Zajedno (1981)
    54. Smrt gospodina Goluze (1982)
    55. Operacija Teodor (1982)
    56. Miris dunja (1982)
    57. Koze (1982- )
    58. 13. jul (1982)
    59. Odumiranje medjeda (1983)
    60. Pijanist (1983)
    61. Igmanski marš (1983)
    62. Pismo - Glava (1983)
    63. Skretnicar (1984)
    64. Otac na sluzbenom putu (1985)
    65. Brisani prostor (1985- )
    66. Misija majora Atertona (1986- )
    67. Vrijeme proslo - vrijeme sadasnje (1986- )
    68. Ovo malo duse (1987)
    69. Strategija svrake (1987)
    70. Kuca pored pruge (1988)
    71. Vizantija (1988)
    72. Žena sa krajolikom (1989)
    73. Kuduz (1989)
    74. Gluvi barut (1990)
    75. Strategija svrake (1990- )
    76. Stanica obicnih vozova (1990)
    77. Majstori mraka (1990)
    78. Gavre Princip - Himmel unter Steinen (1990)
    79. Adam ledolomak (1990)
    80. Sarajevske price (1991- )
    81. Bracna putovanja (1991)
    82. Djuka Begovic (1991)
    83. Tetoviranje (1991)
    84. Sa 204-272 (1991)
    85. Prokleta je Amerika (1992)
    86. Aleksa Santic (1992- )
    87. Savrseni krug (1997)
    88. Kraj doba neprijatnosti (1998)
    89. Warriors (1999)
    90. List (2001)


    Izmenjeno od: mir-lav; 22.08.2019 u 07:27.

  2. Sledeća 2 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora mir-lav:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 07:49.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1