+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1






  1. #1
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    3.065
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    12.709
    Pohvaljen 12.063 puta u 2.969 postova
    Moć reputacije
    331

    Bahrudin 'Bato' Cengic / Bahrudin Bato Čengić

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Bahrudin 'Bato' Cengic / Bahrudin Bato Čengić

    IMDb



    Rođen je 1931. godine u Maglaju. Režiju je završio na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, dok je u Londonu pohađao postdiplomske studije. Često je zbog svog avangardnog umjetničkog opusa bivao neshvaćen, ali je uvijek žestoko reagovao na društvena dešavanja i bilježio ih na filmsku traku.

    Bato Čengić je bio član Evropske filmske akademije, a kao vanredni profesor je prenosio svoje znanje i studentima Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu. Autor je mnoštva kratkih i dokumentarnih filmova sa kojima je gostovao na brojnim domaćim i internacionalnim festivalima. Batini ‘Mali vojnici’, ‘Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji’ (1971), ‘Slike iz života udarnika’, ‘Pismo-glava’ (1983) i ‘Gluvi barut’ spadaju u antologiju igranog filma ne samo bosanskohercegovačke već i svjetske kinematografije

    Bato Čengić je dobitnik desetina nagrada, među kojima su i višestruka ‘Zlatna arena’ na festivalu u Puli, Specijalna nagrada za režiju na Festivalu u Oberhauzenu, ‘Srebrni zmaj’ na Festivalu u Cracowu, nagrada kritike na Festivalu u San Francisku, ‘Srebrni Hugo’ za režiju na Chicago film festivalu, Grand prix (Special) Prix Europa Cinema prema izboru filmskih kritičara. Dobitnik je i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva.

    Tokom opsade Sarajeva, Bato Čengić je nastojao video-kamerom zabilježiti sva dešavanja u Sarajevu. U tom periodu snima preko hiljadu minuta dokumentarnog materijala od kojeg je napravio dokumentarni esej ‘Sarajevo’. Umro je 16. oktobra 2007. godine.

    Wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Tehnika (1955)
    2. Lasta (1955)
    3. Deset na jednog (1958)
    4. Ljudi sa rijeke / Menschen am Fluß (1961)
    5. Krilati karavani (1961)
    6. Covjek bez lica (1961)
    7. Soyez le bienvenu, dobro dosli (1966)
    8. Mali vojnici / Playing Soldiers (1967)
    9. Uloga moje porodice u svjetskoj revoluciji / The Role of My Family in the Revolution (1971)
    10. Slike iz zivota udarnika / Life of a Shock Force Worker (1972)
    11. Zivot je lijep (1976)
    12. Jagos i Ugljesa (1976)
    13. Zovem se Eli (1977)
    14. Ljubav u jedanaestoj (1978)
    15. Ujed (1979)
    16. Sarajevo - drugaciji grad (1980)
    17. Covjek sa satom (1981)
    18. Pismo - Glava / Heads or Tails (1983)
    19. Rudnik danas (1984)
    20. Ukazanje Gospe u selu Grabovica (1985)
    21. Gluvi barut / Silent Gunpowder (1990)
    22. Albania (1992)
    Izmenjeno od: Shane; 22.04.2018 u 20:34.

  2. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Мрвица:



Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 11:25.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1