+ Odgovori
Rezultati 1 do 1 od 1


 1. #1
  Filmski sektor Shane avatar
  Datum registracije
  24.12.2012
  Postovi
  12.711
  Sviđanja / Nesviđanja
  Zahvali
  6.075
  Pohvaljen 47.981 puta u 9.599 postova
  Moć reputacije
  1294

  Faketa Salihbegovic / Faketa Salihbegović

  Svet filma (Synopsis & Filmografija)


  Faketa Salihbegovic / Faketa Salihbegović

  IMDb  Rođena je u Sarajevu. Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Visokom. Godine 1986. diplomirala na Poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu na Odsjeku za tehnologiju, a 2006. godine na Fakultetu humanističkih nauka u Mostaru na Odsjeku za dramsku umjetnost – glumu.

  Glumom se počela baviti 1978. godine u Teatru „Total“ u Visokom, čija je članica bila 11 godina. Za glumačka ostvarenja u predstavama Teatra „Total“ dobila je ukupno osam nagrada stručnih žirija za najbolju žensku ulogu na festivalima amaterskih pozorišta Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije i to: četiri nagrade na Festivalu amaterskih pozorišta BiH u Bugojnu (po jednu 1984. i 1985., a dvije 1986.), tri nagrade na Festivalu dramskih amatera Jugoslavije u Trebinju (1983., 1985. i 1986.) i jednu nagradu na Festivalu amaterskih pozorišta BiH u Tešnju (1982).

  Godine 1990. postala je članica je Glumačkog ansambla Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Od tada do danas, tumačila je više od šezdeset uloga u predstavama različitih žanrova. Među njene najuspješnije glumačke kreacije ubrajaju se slijedeće uloge: Dolores u predstavi Proljeća Ivana Galeba V. Desnice – B. Brezoveca & G. Vnuk u režiji B. Brezoveca, Obućarka u predstavi Čudesna obućarka F. G. Lorce u režiji Z. Ristovića, Prvi previd u predstavi Šehid Z. Ključanina u režiji S. Stojanovića, Sarka u predstavi Ožalošćena porodica B. Nušića u režiji I. Porovića, Senija u predstavi Ponornica S. Kulenovića – S. Hardija u režiji S. Stojanovića, Munira u predstavi Prognanici H. Džafića u režiji L. Kaikčija, Kadina u predstavi Prokleta avlija I. Andrića – S. Stojanovića u režiji S. Stojanovića, Kaduna u predstavi Pomrčina krvi A. Muradbegovića u režiji L. Kaikčija, Satinova u predstavi Do dna M. Gorkog – T. Miletić-Oručević u režiji T. Miletić-Oručević, Toinette u predstaviUmišljeni bolesnik Molierea u režiji A. Bakrača, izvođačica u predstavi Srebrenički inferno Dž. Latića – Đ. Jusića u režiji T. Miletić-Oručević, Meg Folan u predstavi Kišna sonata grupe autora u režiji Kolektiva, Fatma-kaduna u predstavi Nevakat D. Sušića – H. Džafića u režiji S. Kilibarda, Majka u predstavi Švedsko srce moje majke Z. Ključanina u režiji A. Kurta, Autorica i Majka i Putnica u predstaviStranci grupe autora u režiji L. Kaikčija, Učiteljica u predstavi Grebanje ili Kako se ubila moja baka T. Šljivar u režiji S. Spahić, Roza u predstavi Život je pred tobom R. Garya – L. Kaikčija u režiji L. Kaikčija, Sestra Sofija u predstavi Majstor R. Harvuda u režiji D. Mustafića, Mejra u predstavi Sinovi umiru prvi M. Matišića u režiji B. Skerlića.

  Za glumačke kreacije u pet predstava BNP-a Zenica dobivala je nagrade stručnih žirija za najbolju žensku ulogu i za kolektivnu igru na teatarskim festivalima u Zenici, Jajcu, Brčkom i Doboju.

  Kao glumica, angažirana je u dva značajna internacionalna teatarska projekta u Švedskoj (Gospođica Julija A. Strindberga u režiji T. Melandera (2005) i Siriji (Manekenka D. Al Rahbija u režiji M. N. Tuncera, 2006). U projektima BNP-a Zenica povremeno je bila angažirana na poslovima saradnice reditelja za koreografiju i scenski pokret, a ostvarila je i tri režije (Veseli voz R. Pavelkića – H. Džafića – S. Jusića (2004), Kišna sonata grupe autora (2007), Partija remija D. L. Coburna (2013).

  Više godina bila je aktivna članica Udruženja dramskih umjetnika «Teatar» Zenica i igrala u brojnim predstavama tog Udruženja.

  Osim u teatru, brojne glumačke kreacije ostvarila je na radiju, televiziji i filmu. Od agnažmana na radiju treba istaknuti njena kreiranja radiodramskih formi Kijamet nad Bosnom, CD radio Zenica, 1992-1993. i Ramazanske priče Radio BM Zenica, 2007-2011., u kojima je bila angažirana kao autorica radioadaptacije, režije, montaže i izvedbe (zajedno sa Mugdimom Avdagićem). Od angažmana na televiziji treba istaknuti glumačka ostvarenja u TV-serijama Viza za budućnost i Tata i zetovi (Mebius film). Od angažmana u petnaest filmova treba istaknuti glumačka ostvarenja u filmovima Looking for Europe D. Tanovića, Cross road F. Soysala, Top je bio vreo B. Skerlića Body complete L. Sturma i Ključ Timura Makarevića.

  Godine 1999. rukovodila je glumačkom radionicom za djecu, pod pokroviteljstvom organizacije «Save the children UK». U Javnoj ustanovi Centar za kulturu i obrazovanje Kakanj režirala je predstave za djecu u okviru produkcije Dramskog studija za djecu i omladinu, čiji je i jedan od osnivača. Godine 2013. osnovala je Teatarsko edukativnu asocijaciju „Tea“ Zenica (zajedno sa M. Avdagić, S. Kulenović, V. Harambašić) u okviru koje je realizirano nekoliko teatarskih projektata, edukativno-umjetničkih radionica i izložbi.

  Za doprinos razvoju i promoviranju pozorišne i filmske umjetnosti i afirmaciji Zenice u oblasti kulture dobila je Plaketu grada Zenice (zajedno sa Mugdimom Avdagićem).

  wikipedia
  Izmenjeno od: Shane; 23.04.2018 u 22:33.
Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

 • Vi ne možete postavljati nove teme
 • Vi možete postavljati odgovore
 • Vi ne možete postavljati priloge
 • Vi ne možete menjati vaše poruke
 •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 00:28.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2020 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1