+ Odgovori
Rezultati 1 do 2 od 2






  1. #1
    Forum admin Мрвица avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Lokacija
    fastserbia.com
    Postovi
    3.122
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    13.034
    Pohvaljen 12.529 puta u 3.020 postova
    Moć reputacije
    337

    Jelena Zigon / Jelena Žigon

    Svet filma (Synopsis & Filmografija)
    Jelena Zigon / Jelena Žigon

    IMDb



    Jelena Jovanović Žigon, rođena u Beogradu, 03. novembra 1933. godine, srpska je glumica. Supruga je pokojnog glumca Steve Žigona i majka glumice Ivane Žigon.

    Wikipedia
    Svet filma (Synopsis & Filmografija)


    Filmografija:

    1. Opstinsko dete (1953)
    2. Vrnil se bom / I'll Be Back / Vraticu se (1957)
    3. Ljubav i moda (1960)
    4. Dilizansa snova / The Dreams Came by Coach (1960)
    5. Posle bioskopa (1960)
    6. Pustolov pred vratima / Adventure at the Door (1961)
    7. Sudar na paralelama (1961)
    8. Prvi gradjanin male varosi (1961)
    9. Zvizduk u osam (1962)
    10. Obracun / Kapetan Lesi 2 (1962)
    11. Muskarci (1963)
    12. Dve noci u jednom danu (1963)
    13. Le soldatesse / The Camp Followers (1965)
    14. Old Surehand (1965)
    15. Inspektor (1966)
    16. Kommissar X - In den Klauen des goldenen Drachen / Agent Joe Walker: Operation Far East (1966)
    17. I fantastici 3 $upermen / The Three Fantastic Supermen / Tri supermena (1967)
    18. Er ging allein (1967)
    19. Jutro / The Morning (1967)
    20. Divlje seme / Divlje senke (1967)
    21. Brat doktora Homera (1968)
    22. La kermesse des brigands (1968– )
    23. Republikata vo plamen / Republika u plamenu (1969)
    24. Moja strana svijeta / My Part of the World (1969)
    25. Klopka za generala (1971)
    26. Ceo zivot za godinu dana (1971– )
    27. Poslednji (1973)
    28. Jedanaesta najteza godina (1973)
    29. Opasni susreti (1973– )
    30. Junak mog detinjstva (1973– )
    31. Promised Woman (1975)
    32. Doktor Mladen (1975)
    33. Grlom u jagode (1975– )
    34. U banji jednog dana (1976)
    35. The Picture Show Man (1977)
    36. Vise od igre (1976– )
    37. Lude godine / Foolish Years (1977)
    38. Ljubav u jedanaestoj (1978)
    39. Secam se (1979– )
    40. Lanci (1979)
    41. Djetinjstvo mladosti (1979– )
    42. Lude godine 2 / Doslo doba da se ljubav proba (1980)
    43. Vruc vetar (1980– )
    44. Lude godine 3 / Ljubi, ljubi, al' glavu ne gubi (1981)
    45. Lude godine 4 / Kakav deda takav unuk (1983)
    46. Timocka buna (1983)
    47. Lude godine 5 / Idi mi, dodji mi (1983)
    48. Lude godine 6 / Sta se zgodi kad se ljubav rodi (1984)
    49. Cao inspektore (1985)
    50. Lude godine 10 / Zikina zenidba (1992)
    51. Druga Zikina dinastija / Lude godine 8 (1986)
    52. Lutalica (1987)
    53. Sulude godine (1988)
    54. The Dark Side of the Sun / Tamna strana sunca (1988)
    55. Poslednji krug u Monci (1989)
    56. Lude godine 10 / Zikina zenidba (1992)
    57. Rodjen kao ratnik (1994)
    58. Policajac sa Petlovog Brda (1993– )
    59. Paket aranzman (1995)
    60. Kraj dinastije Obrenovic (1995– )
    61. Ptice koje ne polete / Some Birds Can't Fly (1997)
    62. Kud plovi ovaj brod (1998)
    63. Proputovanje (1999)
    64. Evropesma - Evropjesma 2006 (2006)
    65. Seljaci (2006– )
    66. Milun(ka) (2011)
    67. Smesno Cose Kod Djose (2012– )
    68. Ravna Gora (2013– )
    69. Za kralja i otadzbinu / For King and Homeland (2015)

  2. Sledeća 4 člana su izrazila svoju zahvalnost na ovom postu i time podržali autora Мрвица:


  3. #2
    Filmski sektor Shane avatar
    Datum registracije
    24.12.2012
    Postovi
    12.443
    Sviđanja / Nesviđanja
    Zahvali
    5.382
    Pohvaljen 43.485 puta u 9.268 postova
    Moć reputacije
    1266

    Preminula glumica Jelena Žigon



    Filmska legenda Jelena Jovanović Žigon (85) preminula je u utorak uveče posle iznenadne i kraće bolesti.
    Jelena je bila supruga proslavljenog dramskog umetnika Steve Žigona i majka glumice Ivane Žigon. Iz braka sa Stevom je imala i sina Nikolu.

    Njena karijera ispisana je sa desetinama filmskih, serijskih i pozorišnih naslova. Počelo je sve 1953. godine filmom "Opštinsko dete", a publika ju je između ostalog zavolela i u popularnom serijalu "Lude godine" i u "Žikinoj dinastiji" u kojoj je igrala Jelenu Todorović.
    Snimila je više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova medju kojima se izdvajaju "Prvi građanin male varoši", "Moja strana sveta", "Jutro", "Divlje seme", "Sudar na paralelama", "Kapetan Leši".

    U Australiji je snimila filmove "Obećana žena" i "The picture show man", a u seriji o Vinetu igrala je sa poznatim holivudskim glumcem Stjuartom Grendžerom.
    Kod srpske publike najveću popularnost stekla je ulogom Jelene Todorović u seriji "Žikina dinastija" gde je igrala uz Dragomira Bojanića Gidru i Marka Todorovića.

    Dobitnica je nagrade "Zlatni prsten" za najbolju glumicu 1961. godine, Zlatnog beočuga, kao i Plakete Jugoslovenske kinoteke za izuzetan doprinos domaćem filmu 2006.

    U martu je na Međunarodnom forumu "Zlatni vitez" u Rusiji dobila nagradu za životno delo "Sergej Bondarčuk", koje su prethodno dobili iz Srbije samo još Velimir Bata Živojinović i Lazar Ristovski.

    Povodom nagrade "Sergej Bondarčuk", upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Saša Erdeljanović rekao je da je jedna od najlepših izjava ljubavi u srpskoj kinematografiji upravo izjava Jelene Žigon u "Prvom građaninu male varoši" Puriše Đorđevića.

    Prošle godine postala je počasni gradjanin Aleksandrovca i dobila ključ jednog od najplodnijih predela Srbije - Aleksandrovačke Župe.

    U Republici Srpskoj Jelena Žigon je nagradjena ordenom Njegoša Prvog stepena za svoju brigu o ranjenicima, a potom u Crnoj Gori od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija dobila medalju Njegoša za plemenitost.

    Dramatizovala je poeziju Dušana Kostića, Desanke Maksimović, Dragana Kolundžije, a potpisala je i scenario scensko-muzičke poeme o Simonidi izvedene u martu u Narodnom pozorištu u Beogradu.

    Bila je veliki čuvar poezije, koju je napamet mogla da govori puna tri sata, a o kraljici Simonidi sakupila je 101 pesmu.

    Sa ćerkom Ivanom Žigon i Gavrilom Kujundžićem pre 14 godina osnovala je ansambl "Kosovski božuri".




Informacije teme

Korisnici koji pretražuju ovu temu

Trenutno je 1 korisnik(a) koji pretražuje(u) ovu temu. (Članova: 0 - Gostiju: 1)

Oznake za ovu temu

Ovlašćenja postavljanja

  • Vi ne možete postavljati nove teme
  • Vi možete postavljati odgovore
  • Vi ne možete postavljati priloge
  • Vi ne možete menjati vaše poruke
  •  
Vreme je GMT +1. Trenutno je 04:58.
Pokreće vBulletin®
Autorsko pravo © 2019 vBulletin Solutions, Inc. Sva prava zadržana.
Srpski vBulletin prevod: Nicky
Image resizer by SevenSkins

Forum Modifications By Marco Mamdouh

Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.1